Sari direct la conținut

Preoți din Republica Moldova, anchetați pentru că susțin o candidată la prezidențiale, „capabilă să producă legi creștinești”. Despre cine e vorba

HotNews.ro
Preoți din Republica Moldova, anchetați pentru că susțin o candidată la prezidențiale, „capabilă să producă legi creștinești”. Despre cine e vorba
Preot din Chișinău citește un pomelnic. FOTO: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

Șeful Poliției din Republica Moldova a confirmat pentru HotNews că trei preoți din Mitropolia Moldovei sunt suspectați că s-au implicat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale promovând un anumit candidat. Este vorba despre Victoria Furtună, cea care susține că „Maia Sandu va începe un război”, dacă va fi realeasă.

  • Mitropolia Moldovei se află sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției de la Chișinău, a declarat pentru HotNews că instituția pe care o conduce documentează desfășurarea de campanii electorale pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie în mai multe lăcașe de cult, ceea ce este interzis de lege.  

Codul Contravențional al Republicii Moldova sancționează „efectuarea agitației electorale de către organizațiile necomerciale, sindicate, patronate sau reprezentanții cultelor religioase”, cu amendă de la 2.500 la 3.500 lei moldovenești (640 – 900 RON), dacă este vorba despre o persoană fizică, sau de la 5.000 la 10.000 lei moldovenești, dacă este vorba despre o persoană cu funcție de răspundere. Amenda este între 12.500 și 20.000 lei moldovenești (3.200 – 5.100 RON) în cazul unei persoane juridice. 

„În total, sunt trei cazuri. Două sunt din municipiul Bălți și un caz – din raionul Râșcani. Se vorbește despre campania electorală în favoarea unui candidat electoral. Se investighează faptul că au fost admise astfel de încălcări de către persoane sau instituții care nu au dreptul de a desfășura campania electorală, în mod special, în astfel de încăperi”, a declarat șeful Poliției Naționale din Republica Moldova, pentru Hotnews.ro. 

Se pun în joc cele mai deocheate vicleșuguri

Într-unul din cazurile cercetate de Poliție, Episcopul Markel din Bălți a vorbit la adunarea enoriașilor despre candidata Victoria Furtună, cu un îndemn subtil de a o susține la alegeri.

„Fac îndemn la veghere de rugăciune, pentru țară și popor, pentru Biserica Ortodoxă din Moldova și pentru pace în societatea noastră, care iată acum încearcă să fie atrasă în conflicte militare.

Se pun în joc cele mai deocheate vicleșuguri, cele mai drăcești, dacă vreți. Se cheltuie sume enorme de bani, pentru a se cumpăra arme. Și aceasta se petrece cu țara noastră agrară, cu un popor pașnic, cuminte, binevoitor și ascultător, într-atât încât ușor pot să-l amăgești și de asta se folosesc mulți”, a declarat episcopul.

Ulterior, fața bisericească a vorbit explicit despre Victoria Furtună, care, potrivit lui, se opune politicilor actualei guvernări. 

“O femeie firavă, o creștină, o mamă duioasă și o soție cinstită, Victoria Furtună s-a ridicat împotriva acestora. Permiteți-mi în numele dumneavoastră să-i mulțumim (…) Permiteți-mi în numele dumneavoastră să-i dorim să ajungă și ea un factor decizional în țară, pentru că este capabilă să producă legi creștinești”. 

La trei zile după acest moment, Victoria Furtună a organizat o conferință de presă la care a acuzat actuala guvernare de la Chișinău de atac asupra Bisericii Ortodoxe. 

„Deputații care participă la paradele LGBT sunt cei mai fervenți susținători ai închiderii bisericilor și încearcă să exercite presiune asupra Bisericii Ortodoxe din Moldova”, a declarat Furtună, menționând mesajul pe care îl promovează activ în aceasta campanie. 

„Ce face prezenta guvernare și prezentul președinte? (Maia Sandu – n.r.) – ne conduce cu pași mari – spre război”, a punctat Furtună.

Victoria Furtună este o fostă procuroare anticorupție care candidează independent la alegerile prezidențiale, iar ultimele sondaje o dau în marja de eroare.  

Preoți care merg la Moscova pe banii rușilor

Mitropolia Moldovei nu a reacționat la cele trei cazuri documentate de Poliție, însă de fiecare dată în situații similare a condamnat implicarea preoților în campanii.  

Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române, a condamnat însă explicit cazurile respective.

„Cu nespusă durere și îngrijorare, constatăm intensificarea acțiunilor lipsite de discernământ și tact duhovnicesc ale unor ierarhi și clerici din Republica Moldova, aparținători unei structuri ecleziastice aliniate la ideologii seculare și imperialiste, care s-au angajat nestingherit într-o propagandă politică electorală. 

Aceste acțiuni, profund ofensatoare pentru sufletul creștin și românesc, sunt în mod vădit îndreptate împotriva unității spirituale și naționale a poporului dintre Prut și Nistru și reprezintă o încălcare gravă a valorilor Evangheliei, a dragostei de neam și a misiunii autentice a Bisericii Ortodoxe”, se menționează în declarația Mitropoliei Basarabiei.

Preoți din Mitropolia Moldovei au fost implicați într-un alt scandal recent după ce s-a aflat că aceștia au mers la Moscova pe banii Patriahiei ruse

INTERVIURILE HotNews.ro