Sari direct la conținut

Un politician a apărut în campania electorală cu un porumbel alb în mână, dar cu un mesaj de război. Cum arată campania prezidențială din Republica Moldova

HotNews.ro
Un politician a apărut în campania electorală cu un porumbel alb în mână, dar cu un mesaj de război. Cum arată campania prezidențială din Republica Moldova
Candidata la președinția Republicii Moldova, Victoria Furtună. FOTO: Screenshot via Facebook

O persoană neavizată care ar ajunge în aceste zile în Republica Moldova ar putea crede că această țară este în pragul războiului cu Rusia. Mulți dintre contracandidații Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, aflați în campanie, se folosesc de conflictul din țara vecină, Ucraina, pentru a câștiga capital electoral.

  • Nu e doar propaganda Kremlinului, unii chiar așa gândesc”, spune pentru HotNews analistul politic de la Chișinău, Ion Tăbârță. 

Republica Moldova este în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, care vor avea loc pe 20 octombrie 2024. Președinta în funcție, Maia Sandu, are cele mai mari șanse la un nou mandat, potrivit sondajelor, cu peste 27 % din voturi, la mare distanță de ceilalți candidați. 

Maia Sandu a condamnat ferm agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, ceea ce i-a determinat pe ceilalți candidați să profite de acest lucru și să-și facă campanie agitând spectrul războiului la care i-a fi expus președinta în funcție pe locuitorii țării. 

HotNews a selectat câteva dintre mesajele transmise de aspiranții la funcția de președinte al Republicii Moldovei și care se centrează în jurul unui conflict iminent și pe nevoia de a fi prieteni cu Rusia.

O fostă procuroare anticorupție, un porumbel alb și un mesaj fără echivoc: „Mâine va fi război”

Victoria Furtună este o fostă procuroare anticorupție care și-a anunțat candidatura independentă la președinția țării. Într-un clip filmat în regiunea transnistreană, fosta magistrată apare cu un porumbel alb în mână și vorbește despre cum nu poate promite oamenilor că Republica Moldova va deveni mai bogată și mai puternică pentru că, „în situația în care se află țara, această promisiune ar fi dovadă de indecență”:

„Se pare că acum avem nevoie de foarte puțin: să știm că mâine nu va fi mai rău. Dar credeți că Guvernul vrea să ne surprindă și data această? Vă spun eu. 

Am aflat că al doilea mandat al Maiei Sandu va începe cu un război. Al doilea front în Transnistria. Război împotriva păcii este în pregătire activă. Tot ajutorul străin în bani, cadre, arme, tehnică pe parcursul ultimilor doi ani a fost doar pregătirea evenimentelor din toamna care vine. 

Vreau să ne oprim acum. Să tăcem și să rostim cu vocea tare aceste cuvinte: „Mâine va fi război”. Vreau să auzim cum sună aceste cuvinte. Apoi să ne întrebăm: „Suntem pregătiți? Suntem oare noi pregătiți să ne îmbrăcăm fiii și fiicele în uniformă și să-i trimitem la moarte?”, a declarat Victoria Furtună.

Fosta bașcană a Găgăuziei: „Noi repetăm scenariul care a fost în Ucraina”

Irina Vlah votează în alegerile din Găgăuzia din 2023. FOTO: Miroslav Rotari / Sputnik / Profimedia

Irina Vlah, care a fost guvernatoare (bașcană) a regiunii găgăuze între 2015 și 2023, a depus recent semnăturile pentru a fi înregistrată candidat independent la alegerile prezidențiale. Într-o emisiune tv de pe 3 septembrie, Vlah a criticat investițiile în apărare făcute recent de Republica Moldova și spune că „se repetă scenariul Ucrainei”. 

Bugetul Ministerului Apărării a fost majorat de trei ori. Noi vedem că Guvernul a cumpărat radare. Un radar costă 270 de milioane de lei (n.r.- moldovenești, ceea ce înseamnă 13,8 milioane euro) . Noi vedem că aici, în Republica Moldova se deschid misiuni străine. (…) Noi vedem riscurile care sunt și oamenii spun că noi repetăm scenariu care a fost în Ucraina, în țara vecină. Am auzit aceste lucruri și noi acum lucrăm, promovăm pace”, a declarat Irina Vlah. 

Omul lui Șor acuză tot „militarizarea care poate aduce conflictul pe teritoriul Moldovei”

Vasile Bolea este liderul Blocului electoral „Pobeda”, cunoscut ca fiind afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, aflat la Moscova. Deși grupul de inițiativă care-i suspine candidatura nu a fost înregistrat încă, Bolea și-a anunțat candidatura la președinție.

Acesta a postat pe Telegram că „în ultima perioadă, guvernul de la Chișinău, sub conducerea președintei Maia Sandu, a adoptat o direcție politică ce vizează militarizarea țării”.  

„Observăm cum bugetul alocat apărării s-a dublat, iar achiziția de armament a crescut semnificativ. De asemenea, forțele armate naționale sunt antrenate constant, participând la diverse exerciții militare, atât pe plan intern, cât și în colaborare cu soldați NATO.

 Întrebarea care se ridică este dacă aceste măsuri reprezintă o pregătire pentru soluționarea militară a conflictului transnistrean.   

(…)

Trebuie să ne amintim că Republica Moldova este un stat neutru. În loc să consolidăm acest statut și să asigurăm recunoașterea sa la nivel internațional, guvernul actual pare să îndrepte țara către o cursă a înarmării. Această militarizare riscă să aducă pericolul unui conflict pe teritoriul nostru”, a declarat Vasile Bolea. 

Fost prim-ministru al Moldovei: „Nu ne interesează (ce face Rusia acum în Ucraina), nu cu noi face”

Un alt politician care și-a anunțat candidatura la prezidențiale este fostul prim-ministru Vasile Tarlev. Acesta a susținut, într-o emisiune tv, reluarea relațiilor bune cu Rusia cu argumentul că „războiul din Ucraina nu este războiul nostru”. 

„- Noi cu Federația Rusă avem relații istorice, relații duhovnicești, noi avem relații de piața de desfacere, din Rusia putem cumpăra surse energetice mai ieftine. (…) Relații bune cu Federația Rusă noi trebuie să avem. 

– Chiar dacă Rusia face ceea ce face acum în Ucraina?

 – Nu ne interesează, nu cu noi face, noi nu suntem de acord, noi nu susținem război, nu susținem, dar noi avem interesul nostru național. Dacă dumneavoastră v-ați sfădit cu vecinul dumneavoastră de pe scară, nu e un temei ca să nu să-ți dau „Bună ziua”. Doi frați s-au sfădit.

– Dar dacă eu am atacat vecinul și ucid copiii acolo, dumneavoastră mă salutați?

– Eu nu sunt judecător. Da, ca om eu să vă dau “Bună ziua”. Ce aveți între dumneavoastră, clarificați-vă, dragii mei. Când era bine și vă pupați, pe mine nu mă întrebați, așa-i?”, a declarat Vasile Tarlev.

Jurnalista Natalia Morari: „Nu trebuie să hămăi acolo unde nu trebuie”

Natalia Morari, candidata la prezidențiale. FOTO: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

Printre cei care și-au anunțat candidatura la prezidențialele din Republica Moldova se numără și cunoscuta jurnalistă Natalia Morari care a lucrat, printre altele, la Publika TV și TV8. Aceasta s-a declarat împotriva alăturării Republicii Moldova la sancțiunile internaționale împotriva Rusiei:

„E normal să ai relații normale cu toți, bazate pe interes economic. Pur și simplu nu hămăi unde nu trebuie, nu participi unde nu trebuie, ești prea mic pentru asta. Lasă-i pe cei mari să se înțeleagă între ei. Mâine-poimâine va veni momentul în care se vor așeza și se vor înțelege. Și noi ce vom face după tot țipatul acesta?”, a spus Morari într-o emisiune tv.

Analist politic de la Chișinău: „Unii fac parte din jocul Kremlinului, alții chiar așa gândesc”

Analistul politic de la Chișinău Ion Tăbârță susține că, în mare parte, asemenea declarații fac parte dintr-o strategie bine gândită la Kremlin, dar admite și faptul că unii candidați chiar își exprimă propriul punct de vedere. 

„Poate unii dintre candidați nici nu realizează că fac parte dintr-un puzzle mai larg creat de anumiți geostrategi de la Moscova. Multora li se sugerează ce mesaje să promoveze, ce curente mediatice să creeze, sunt dirijați de anumite forțe din umbră. 

Unii o fac mai direct, alții o fac mai indirect, sau când la unii vin anumite surse financiare și li se cere să promoveze anumite mesaje – asta este cert. Unii, poate fac asta din anumite viziuni proprii”,  a declarat Ion Tăbârță, pentru HotNews.

Pe de altă parte, expertul remarcă și faptul că frica de război este una mare în Republica Moldova și atunci este normal ca unii candidați să încerce să amplifice anumite temeri. 

„Aici mai este și jocul specialiștilor în PR politic: de multe ori, mediatic, propagandistic, anumite mesaje sunt combătute prin alte, când cineva vine cu anumite mesaje, celălalt vine practic cu un mesaj similar. 

Ori noi știm foarte bine că actuala guvernare, actualul președinte Maia Sandu susține Ucraina, a luat partea Ucrainei în acea luptă contra agresiunii rusești. Scenariul unei narațiuni propagandiste de război este acela că „Maia Sandu ne duce în război”. Atunci apare acest candidat, cu acest „hulub al păcii” și o învinuiește pe Maia Sandu”, a mai punctat expertul. 

În luna mai a acestui an, Republica Moldova a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu UE. De asemenea mai multe țări europene, Germania, Franța, Polonia, au promis sprijin forțelor militare moldovenești.

INTERVIURILE HotNews.ro