Presa in Diagonala: Japonia, buget record de 1.100 miliarde de dolari pentru anul 2011; Grecia: Sindicatele ameninta cu noi proteste in urma adoptarii bugetului de austeritate; Franta a castigat licitatia pentru construirea navelor de lupta pentru Rusia
Japonia, buget record de 1.100 miliarde de dolari pentru anul 2011. Guvernul japonez de centru stanga a aprobat vineri un buget record de peste 1.100 miliarde de dolari pentru noul an fiscal care va incepe la 1 aprilie 2011. Partidul de guvernamant ar putea avea insa probleme legate de trecerea bugetului prin camerele legislative. Una din aceste camere este controlata de opozitie care nu sustine guvernului Kan si bugetului sau. Pentru finantarea cheltuielilor masive ale statului, Japonia intentioneaza sa emita noi obligatiuni in valoare de 44.300 miliarde de yeni. Emiterea obligatiunilor va asigura fonduri pentru mentinerea unor masuri sociale impuse de Partidul Democratic Kan, cum ar fi acordarea de ajutor financiar pentru incurajarea familiilor cu copii mici. Pe termen lung, Japonia se confrunta cu o problema legata de latura demografica, deoarece populatia sa este in scadere si din ce in ce mai imbatranita, ceea ce va duce in viitor la scaderea numarului celor ce muncesc si implicit la imposibilitatea platii pensiilor. Economia japoneza a pierdut anul acesta locul doi pe plan mondial fiind intrecuta de China, scrie AFP.
Grecia: Sindicatele ameninta cu noi proteste in urma adoptarii bugetului de austeritate. Parlamentul grec a votat bugetul de austeritate al premierului Papandreou. Noul buget isi propune sa scada in 2011 deficitul cu 7,4% prin taieri de fonduri si cresteri ale taxelor. Noile masuri au fost impuse de FMI si UE ca parte a intelegerii care a adus Greciei un ajutor in valoare de 110 miliarde de euro si care ar trebui sa mai aduca in luna martie un ajutor de 15 miliarde euro. Adresandu-se Paramentului, Papandreou, a spus ca nu doreste ca tara sa intre in faliment si pentru asta va face tot ce ii va sta in putere. In ultimele luni guvernul a fost supus unei presiuni uriase, desi a primit laude din parte FMI si UE pentru reusita reducerii deficitului bugetar cu 6%. Pe finalul anului, Grecia are de infruntat multe probleme, iar cea mai importanta va fi reactia sindicatelor. Acestea anunta alte greve si proteste in urma adoptarii bugetului, anunta The Guardian.
Cuba publica documentele secrete americane aparute pe WikiLeaks. Un site web controlat de guvernul cubanez, „Las Razones de Cuba”, a inceput sa traduca in limba spaniola si sa publice online documente oficiale ale SUA care vorbesc despre Cuba. Materialele au fost preluate de pe WikiLeaks. In documentele publicate este vorba despre o intalnire a bloggerilor cubanezi cu oficiali americani cu scopul de a forma retele de socializare ale tinerilor pe web in cadrul carora sa se distruga mitul revolutiei cubaneze. WikiLeaks a publicat si alte documente referitoare la speculatiile americanilor pe tema starii de sanatate a lui Fidel Castro sau a economiei cubaneze. Acestea insa nu au fost preluate de „Las Razones de Cuba”. Cubanezii au acces la internet intr-o masura extrem de scazuta in unele scoli, in unele companii in care sunt salariati sau in cluburi de internet, informeaza CNN.
Franta a castigat licitatia pentru construirea navelor de lupta pentru Rusia. Dimitri Medvedev l-a anuntat pe Nicolas Sarkozy ca Franta a castigat licitatia pentru constrirea navelor de razboi pentru Rusia. Castigatorul licitatiei este un consortiu alcatuit dintr-o companie franceza si una rusa. In faza initiala, doua vase Mistral-class vor fi construite impreuna de Rusia si Franta, iar alte doua vor fi construite ulterior in Rusia. Un vas de tipul Mistral-class poate transporta si opera cu 16 avioane, pana la 70 de vehicule blindate inclusiv 13 tancuri de lupta si un personal de pana la 450 oameni. Transportatoarele Mistral-class vor fi folosite de flotele rusesti din Pacific si din nordul Rusiei. Multi militari si experti in industria de lupta rusa au pus la indoiala necesitatea acestei initiative, unii fiind de parere ca Rusia doreste doar sa acceseze tehnologie navala superioara pentru a o putea folosi intr-un potential conflict cu NATO si aliatii sai, scrie Ria Novosti.
Crestinii din Bagdad sarbatoresc Ajunul Craciunului sub amenintarile Al-Qaeda. In ciuda amenintarilor primite din partea Al-Qaeda, 40 de persoane s-au adunat vineri la Biserica Sfantul Iosif din Bagdad pentru a sarbatori ajunul Nasterii Domnului. Participantii la slujba au fost paziti de un efectiv al fortelor de ordine atat in interiorul bisericii cat si pe strazile adiacente. Arhiepiscopul Bisericii Catolice Caldeene, monseniorul Louis Sarko a marturisit ca el impreuna cu alti 10 crestini au primit amenintari din partea gruparii „Statul Islamic al Irakului”, afiliata Al-Qaeda. Amenintarile sunt luate in serios, ele sosind la scurt timp dupa masacrul infaptuit de islamici la Bagdad. Pe 31 octombrie 2010, rebelii au patruns intr-o biserica ucigand 51 de persoane intre care si doi preoti. In noiembrie au fost atacate diverse case ale crestinilor, atac soldat cu 6 morti. In nordul Irakului, crestinii pot merge la biserica fara escorta din partea autoritatilor. Aici slujbele vor continua in toate zilele de Craciun, anunta AFP.
Ambasadorul Chinei la UE: Moneda euro va depasi criza. Moneda euro va depasi criza deficitelor si datoriilor de stat din zona euro si va sprijini stabilitatea sistemului monetar international, a declarat ambasadorul Chinei la Uniunea Europeana, Song Zhe. Consolidarea statutului euro va ajuta la „promovarea constructiei unui sistem monetar global diversificat”, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul ministerului chinez de Externe. Si vicepremierul Wang Qishan declara in 21 decembrie ca guvernul chinez a luat masuri concrete pentru a ajuta UE sa solutioneze criza datoriilor de stat. China este pregatita sa investeasca 4-5 miliarde euro in obligatiuni emise de guvernul portughez in primul trimestru al anului viitor, potrivit ziarului Jornal de Negocios. Uniunea Europeana este cel mai important partener comercial al Chinei, comertul bilateral urcand in primele 11 luni ale acestui an cu 33,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 433,88 miliarde de dolari, informeaza Bloomberg.
Paraguay, una dintre cele mai sarace tari din America de Sud, incheie anul cu o crestere economica record – 14,5%. Paraguay, una dintre tarile cele mai sarace din America de Sud, va incheia anul 2010 cu rata de crestere economica fara precedent, de 14,5%, gratie exporturilor record de cereale si de carne de vita. Anuntul a fost facut joi de presedintele paraguayan Fernando Lugo. „Paraguayul este astazi campionul cresterii economice in America si in lume”, a afirmat liderul de stanga ales la conducerea tarii in 2008 si supranumit ‘episcopul saracilor’ din cauza trecutului sau ecleziastic. „Aceasta crestere inedita in istoria economiei paraguayene, de 14,5%, ne face mandri si fericiti”, a adaugat Fernando Lugo, in mesajul sau traditional de Craciun. Cresterea economica record din Paraguay se datoreaza exporturilor de cereale, in special de soia, si de carne de vita, favorizata de conditii climatice propice, potrivit expertilor. Suprafata cultivata cu soia a crescut de la mai putin de un milion de hectare in 1996, la aproape 2,7 milioane in prezent. Paraguayul a devenit practic al patrulea exportator mondial de soia, asigurand in principal necesarul pentru Europa. Guvernul de la Asuncion intretine insa relatii tensionate cu producatorii agricoli, din cauza dorintei sale de a taxa exporturile de cereale, asa cum s-a intamplat in Brazilia si in Argentina. Acesta va propune un proiect de lege in acest sens in luna martie a anului viitor, potrivit ministrului finantelor, Dionisio Borda. Precedentul record al Paraguayului in materie de crestere dateaza din 1978 (12%), in plina perioada de constructie a hidrocentralei de la Itaipu, pe care o administreaza impreuna cu Brazilia. Aproape toate tarile sud-americane si-au revenit rapid dupa criza economica din 2008-2009 si ar urma sa anunte rate de crestere ridicate, a anuntat saptamana trecuta Comisia economica pentru America latina si Caraibe (Cepal).