Presa internationala: Vacante de lux pentru comisarii europeni, sponsorizate de magnati; Obama cheltuieste 5 milioane dolari pentru 30 de minute de publicitate TV; Congo se afla in plin razboi civil, iar criza financiara afecteaza scolile din Statele Unite
Comentariile despre criza economica si efectele sale sunt nelipsite din principalele cotidiane internationale. In timp ce presa britanica noteaza despre intalnirea premierului Gordon Brown cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, la Versailles, ziarele din Statele Unite vorbesc despre sistemul american educational, afectat si el de criza financiara. In cotidianele italiene, prostestele studentilor si cazul lui Mailat ocupa din nou prima pagina, in timp ce subiecte precum alegerile din Stele Unite, aflate pe ultima suta de metri, deschid editiile ziarelor din Franta.
Le Monde: Obama cheltuieste 5 milioane $ pentru 30 de minute de publicitate TV
Candidatul democrat la alegerile prezidentiale din Statele Unite, Barack Obama, incearca sa-si consolideze avantajul din sondajele de opinie, prin difuzarea unui spot televizat. Obama a cumparat 30 de minute de publicitate electorala in prime-time, pentru suma de 5 milioane de dolari. Se asteapta ca mesajul publicitar sa infatiseze americani de rand care vorbesc despre provocarile cu care se confrunta, in timp ce Barack Obama expune solutii la aceste probleme.
Posturile de televiziune care vor difuza mesajul electoral sunt NBC, CBS, Fox si Univision. Canalul CNN a refuzat sa transmita spotul, pe motiv ca nu isi permite sa strice grila de programe si implicit sa piarda rating cu un calup publicitar pre-platit atat de lung. Contracandidatul republican al domnului Obama, John McCain, a criticat costul spotului si faptul ca acesta va intarzia inceputul unei partide de baseball World Series, urmarita de milioane de americani.
The Times: Vacante de lux pentru comisarii europeni, sponsorizate de magnati
Pe langa unele cadouri „marunte”, precum ceasuri din aur, cutii de trabucuri sau pumnal din argint, comisarii europeni, in frunte cu presedintele José Manuel Barroso, se bucura de vacante de lux oferite de importanti oameni de afaceri. Membrii Executivului european trebuie sa declare orice cadou care depaseste valoarea de 150 de euro, insa acestia nu considera necesar sa tina evidenta si calatoriilor sponsorizate de diferiti magnati.
Potrivit cotidianului The Times, fostul comisar pentru Justitie si Afaceri Interne Franco Frattini a trecut in declaratie doar „Istoria Siciliei“, in 12 volume, fara sa precizeze insa si de weekendul petrecut la schi impreuna cu ministrul bulgar de interne. In aceeasi situatie este si José Manuel Barroso care a efectuat mai multe vacante pe banii amicilor miliardari, printre acestea se numara si croaziera de lux la care a fost invitat de catre prietenul sau grec, Spiro Latsis.
Nici lordul Mandelson, comisarul pentru Comert, nu este mai prejos, el invocand relatia de prietenie cu Oleg Deripaska pentru a explica „vizitele dese“ pe care le-a facut pe iahtul miliardarului. Cotidianul britanic specifica faptul ca departamentul condus de Mandelson dezbatea problema tarifelor la aluminiu, chestiune de maxima importanta pentru Deripaska.
Spiegel: Replay la genocid. Congo in plin razboi civil, la ONU se da alarma
Razboiul civil a izbucnit in Congo, rebelii ataca un oras dupa altul. Sute de mii de oameni au luat calea refugiului, seful Coifurilor Albastre ale Organizatiei Natiunilor Unite, Alan Doss, a dat alarma internationala. Trupele ONU, care au tras din elicoptere asupra unitatilor generalului Laurent Nkunda, sunt depasite de situatie, marsul trupelor Tutsi continua, apropiindu-se periculos de Goma, centru-cheie al organizarii de ajutoare medicale si umanitare pentru mai bine de un milion de refugiati din regiune. Armata rebelilor este doar la 20 de km de oras.
Congolezii reproseaza trupelor ONU din zona, cu 17.000 de soldati, ca nu sunt in stare sa ii apere. Protestul a prins proportii, demonstrantii au inceput sa arunce cu pietre in masinile de teren ale Organizatiei Natiunilor Unite. Dupa declaratiile rebelilor, doua mari orase din estul Congo-ului au fost deja ocupate de rebeli, iar Goma e incercuita. Guvernul congolez n-a confirmat stirea. „Situatia e insa foarte grava”, a declarat comandantul provinciei Nord-Kivu, Delphin Kahimbi. (Dani Rockhoff – Germania)
Kommersant: Tarile care l-au armat pe Saakashvili
Mai multe state au livrat tehnica militara si armament Georgiei in timpul conflictului din luna august din Caucaz. Cehia a livrat Georgiei sase lansatoare de racheta RM-70 de 122 mm, 20 de autopropulsoare tip Dana si 70 de tancuri T-72. Tbilisi a cumparat din Bosnia-Hertegovina cinci sisteme de racheta calibru 262 mm M-87 Orkan, iar Bulgaria a livrat lansatoare de grenada si sisteme antitanc. Grecia a livrat la randul ei lansatoare de racheta. In fruntea listei furnizorilor de armament pentru Georgia se situeaza Ucraina, cu 90 de tancuri, T-72, sapte elicoptere de lupta MI-24, elemente de aparare antiracheta, in timp ce Israel a actionat prudent si a refuzat cererea Georgiei de a livra 300 de tancuri Merkava.
The Washington Post: Criza financiara afecteaza scolile din Statele Unite
Efectele crizei economice se fac simtite si in sistemul educational din Statele Unite. Scolile americane fac eforturi sa depaseasca efectele crizei economice, in contextul cresterii atat a costurilor, cat si a numarului de elevi ce au nevoie de masa gratuita si de ajutor din partea scolilor. „Cresterea costurilor cu combustibilul obliga scolile sa ia masuri drastice: diminuarea sau eliminarea serviciilor de transport pentru elevi, renuntarea la toate excursiile si scurtarea saptamanii scolare”, a spus seful asociatiei pentru educatie nationala a Statelor Unite, Dennis Van Roekel.
Scolile raporteaza si o crestere a numarului de elevi care au nevoie de rechizite donate si de resurse de la scoala, iar autoritatile trebuie sa concedieze sute de oameni din personalul scolar.