Sari direct la conținut

Președintele Erdogan: Imaginea ONU în Liban, „rușinoasă și îngrijorătoare”

HotNews.ro
Președintele Erdogan: Imaginea ONU în Liban, „rușinoasă și îngrijorătoare”
Recep Tayyip Erdogan - Foto: Depo Photos/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că imaginea dată de ONU este „ruşinoasă şi îngrijorătoare” în ceea ce priveşte atacurile împotriva Forţei interimare a Naţiunilor Unite desfăşurate în sudul Libanului (UNIFIL), relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Imaginea ONU care nu-şi poate proteja propriul personal este ruşinoasă şi îngrijorătoare în numele sistemului internaţional. Sincer, ne întrebăm ce aşteaptă Consiliul de Securitate pentru a opri Israelul”, a declarat şeful statului turc în cursul unui discurs televizat după o reuniune a cabinetului său.

„Vă puteţi imagina? Tancurile israeliene intră în zona UNIFIL, atacă soldaţii de menţinere a păcii, chiar îi rănesc pe unii dintre ei, dar Consiliul de Securitate al ONU se mulţumeşte să observe tot acest banditism din tribune. Aceasta se numeşte neputinţă”, a adăugat preşedintele turc.

Cel puţin cinci membri ai „căştilor albastre” au fost răniţi în ultimele zile în contextul confruntărilor dintre armata israeliană şi mişcarea pro-iraniană Hezbollah în sudul Libanului. Aceste atacuri au fost condamnate ferm de ONU, care a evocat posibile „crime de război”.

Căştile albastre, din care fac parte circa 9.500 de militari din 50 de ţări, se află în Liban în conformitate cu Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului din 2006 dintre Israel şi Hezbollah.

Forța de menținere a păcii UNIFIL a fost instituită în 1978 și lărgită în 2006, după războiul dintre Israel și Hezbollah. Printre națiunile care contribuie cu militari se află Franța, Italia, Indonezia, Malaezia, Spania și Ghana.

INTERVIURILE HotNews.ro