Sari direct la conținut

Președintele Iranului promite intensificarea sprijinului pentru Hamas. Reacție după asasinarea lui Ismail Haniyeh

HotNews.ro
Președintele Iranului promite intensificarea sprijinului pentru Hamas. Reacție după asasinarea lui Ismail Haniyeh
Masoud Pezeshkian și Ali Khamenei Foto: AFP / AFP / Profimedia

Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian a declarat joi că guvernul de la Teheran este şi mai hotărât în sprijinul său pentru Hamas după asasinarea liderului politic al grupării palestiniene, Ismail Haniyeh, informează DPA, preluată de Agerpres.

„Iranul nu se va abate un milimetru de la susţinerea sa pentru rezistenţa palestiniană împotriva regimului sionist, ci va continua să o intensifice”, i-a comunicat Masoud Pezeshkian lui Khalil al-Hayya, un înalt oficial al Hamas şi colaborator apropiat al lui Haniyeh.

Într-o convorbire telefonică, şeful statului iranian a descris asasinarea lui Haniyeh drept un „act de terorism”, a transmis agenţia de ştiri statală IRNA.

Regimul de la Teheran şi Hamas acuză Israelul că l-a ucis pe Haniyeh într-un atac aerian, miercuri, în capitala Iranului, unde liderul palestinian se afla în vizită pentru a participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ţării. Israelul nu a revendicat comiterea acestui asasinat.

A fost al doilea asasinat major atribuit Israelului în doar câteva ore, după o lovitură din Beirut care l-a ucis pe un lider militar al Hezbollah.

Facțiunea islamistă a deplâns moartea lui Haniyeh, despre care a spus că a fost ucis în urma „unui raid sionist perfid asupra reședinței sale din Teheran”.

Haniyeh participase marți la ceremonia de depunere a jurământului de către noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian.

„În această dimineață devreme, reședința lui Ismail Haniyeh din Teheran a fost lovită, ducând la martiriul său și al uneia dintre gărzile sale de corp. Cauza este în curs de investigare și va fi anunțată în curând”, au transmis Gărzile Revoluționare, forțele de elită ale Iranului.

INTERVIURILE HotNews.ro