Sari direct la conținut

Preşedintele Isaac Herzog neagă implicarea Israelului în explozia pagerelor Hezbollah / Dar şeful armatei avertizează: „Putem ajunge la oricine”

HotNews.ro
Preşedintele Isaac Herzog neagă implicarea Israelului în explozia pagerelor Hezbollah / Dar şeful armatei avertizează: „Putem ajunge la oricine”
Ministerul Apărării din Israel (Foto: Chen Junqing / Xinhua News / Profimedia)

Israelul pare să nege implicarea sa în exploziile pagerelor membrilor grupării islamiste şiite libaneze Hezbollah, care au făcut zeci de morţi şi mii de răniţi săptămâna aceasta în Liban, scrie duminică agenția de presă DPA, citată de Agerpres.

Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat că „respinge categoric orice legătură” cu operaţiunea de marţi împotriva Hezbollah şi că naţiunea sa are „dreptul inerent” de a se apăra.

Hezbollah a jurat să se răzbune pe Israel pentru un val de explozii care au lovit marţi şi miercuri pagere şi walkie-talkie aparţinând membrilor Hezbollah, ucigând cel puţin 37 de persoane – inclusiv doi copii – şi rănind aproximativ 3.000.

Atacurile au fost atribuite Israelului, care nu a confirmat sau negat până acum responsabilitatea.

Herzog a declarat duminică pentru Sky News: „În primul rând, resping din start orice legătură cu o astfel de operaţiune”.

Întrebat dacă Israelul neagă responsabilitatea pentru exploziile recente din această săptămână sau dacă acestea au fost cauzate de altcineva, el a afirmat: „Nu am făcut nicio aluzie, cu excepţia faptului că am spus că există mulţi duşmani ai Hezbollah acolo, destul de mulţi în aceste zile”.

„Hezbollah a sufocat (şi) a distrus Libanul, creând haos în această ţară iar şi iar. Suntem aici pur şi simplu pentru a ne apăra – asta e tot ce facem şi spunem clar că trebuie să luăm măsuri aşa cum ar face orice naţiune normală, cum ar face Marea Britanie sau orice altă naţiune suverană pentru a-şi apăra poporul”, a declarat preşedintele israelian.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care Hezbollah a lansat duminică peste 100 de rachete în nordul Israelului, unele dintre ele ajungând în apropierea oraşului Haifa, în timp ce ambele tabere par să se îndrepte către un război total.

Israelul poate „ajunge la oricine” îi ameninţă cetăţenii, avertizează şeful armatei

Israelul poate „ajunge la oricine” îi ameninţă cetăţenii, a declarat şeful Statului Major israelian, Herzi Halevi, într-o conferinţă de presă susţinută la baza aeriană din Tel Nofet, indicând că operaţiunea împotriva Hezbollahului libanez a fost un „mesaj” adresat inamicilor oriunde s-ar afla aceştia, relatează Agerpres.

„Această operaţiune împotriva lanţului de comandă al Hezbollah este un mesaj clar pentru Hezbollah, dar este şi un mesaj pentru Orientul Mijlociu şi dincolo de acesta: vom ajunge la oricine ameninţă cetăţenii statului Israel”, a afirmat generalul Halevi.

„Preţul plătit de Hezbollah este din ce în ce mai ridicat”, a spus el, adăugând că recentele acţiuni ale armatei israeliene i-au determinat pe membrii grupării şiite să se îndepărteze de frontieră.

Șeful armatei israeliene, Herzi Halevi (Foto: IDF / Xinhua News / Profimedia)

Înaltul comandant a mai afirmat că armata israeliană şi-a sporit considerabil loviturile în ultimele săptămâni şi că acestea vor continua să se intensifice atât cât va fi necesar. „Avem multe capacităţi pe care încă nu le-am desfăşurat şi suntem foarte bine pregătiţi deopotrivă pentru atac şi apărare. Suntem pregătiţi pentru viitoarele etape şi le vom planifica eficient pentru zilele următoare”, a spus el.

Herzi Halevi a declarat că armata israeliană a distrus mii de rachete şi a ucis zeci de comandanţi ai Hezbollah. „Nu trece o zi fără ca agenţii săi să fie ucişi, iar capacităţile sale să fie reduse. În zilele următoare vor exista alte lovituri.Îi vom readuce pe locuitorii din nord la casele lor în deplină securitate şi, dacă Hezbollah nu înţelege totuşi, va primi lovitură după lovitură până când va pricepe”, a avertizat el.

Halevi s-a referit de asemenea la lovitura israeliană de vineri asupra unei ţinte de la periferia sudică a Beirutului, subliniind că responsabilii Hezbollah ucişi erau „răspunzători de moartea a numeroşi civili israelieni şi planificau modul în care să-şi desfăşoare viitorul atac”. „Este posibil ca ceea ce discutau în cursul reuniunii de vineri după-amiază să fie cum să se infiltreze în Israel, să asasineze civili şi să răpească soldaţi”, a opinat el.

INTERVIURILE HotNews.ro