Sari direct la conținut

Explozia de pagere în Liban. Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

HotNews.ro
Explozia de pagere în Liban. Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul
Explozie de pagere în Liban. Foto: Balkis Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Israelul a fost în spatele atacului care a făcut ca mii de pagere aparţinând membrilor Hezbollah să explodeze simultan în Liban marţi, potrivit CNN.

Operaţiunea, care s-a soldat cu mii de răniţi în tot Libanul, a fost rezultatul unei operaţiuni comune între serviciul de informaţii al Israelului, Mossad, şi armata israeliană, notează News.ro.

Israelul a plasat material exploziv într-un lot de pagere fabricate în Taiwan care au fost importate în Liban şi destinate Hezbollah, potrivit unor oficiali americani şi alţi oficiali informaţi cu privire la operaţiune, conform The New York Times.

Explozibilii au fost puși lângă bateria fiecărui pager, iar un comutator a fost încorporat pentru a le detona de la distanţă, conform publicației americane. Dispozitivele au fost detonate simultan după primirea unui mesaj, marţi după-amiază, omorând cel puţin 9 persoane şi rănind peste 2.800 – dintre care cel puţin 170 erau în stare critică, potrivit Ministerului Sănătăţii din Liban.

Hezbollah şi guvernul libanez au învinuit Israelul pentru atac, dar Israelul nu a comentat acuzațiile.

„O escaladare extrem de îngrijorătoare”

Exploziile pagerului din Liban „marchează o escaladare extrem de îngrijorătoare într-un context deja inacceptabil de volatil”, potrivit lui Jeanine Hennis-Plasschaert, coordonatorul special al ONU pentru Liban.

Într-o declaraţie a biroului său, ea a condamnat atacul care, potrivit Libanului, a ucis nouă persoane şi a rănit alte mii.

„În conformitate cu dreptul internaţional umanitar, ea reaminteşte tuturor actorilor interesaţi că civilii nu sunt o ţintă şi trebuie să fie protejaţi în orice moment. Chiar şi o singură victimă civilă este o victimă prea numeroasă”, se arată în declaraţie.

De asemenea, ea a îndemnat „toţi actorii implicaţi să se abţină de la orice acţiune suplimentară sau retorică belicoasă, care ar putea declanşa o conflagraţie mai amplă pe care nimeni nu şi-o poate permite”.

Hennis-Plasschaert a făcut, de asemenea, apel la prioritizarea stabilităţii în regiune.

„Miza este prea mare pentru a face ceva mai puţin”, se arată în declaraţie.

De ce foloseşte Hezbollah pagere

Hezbollah a promovat mult timp secretul ca piatră de temelie a strategiei sale militare, renunţând la dispozitivele de înaltă tehnologie pentru a evita infiltrarea programelor de spionaj israeliene şi americane.

Într-un discurs televizat în urmă cu peste şase luni, secretarul general Hassan Nasrallah le-a cerut membrilor Hezbollah şi familiilor acestora din sudul Libanului, unde luptele cu forţele israeliene de peste graniţă durează de aproape un an, să renunţe la telefoanele lor mobile.

„Închideţi-l, îngropaţi-l, puneţi-l într-un cufăr de fier şi închideţi-l”, a spus el într-un discurs din februarie.

„Faceţi-o de dragul securităţii şi pentru a proteja sângele şi demnitatea oamenilor”, a adăugat el.

„Colaboratorul (cu israelienii) este telefonul mobil din mâinile dvs. şi ale soţiei şi copiilor dvs. Acest telefon mobil este colaboratorul şi ucigaşul”, a continuat el să spună în discursul său înflăcărat.

Unităţile Hezbollah comunică printr-o reţea internă de comunicaţii

Spre deosebire de alţi actori non-statali din Orientul Mijlociu, se crede că unităţile Hezbollah comunică printr-o reţea internă de comunicaţii.

Aceasta este considerată unul dintre elementele-cheie ale puternicei grupări care a fost mult timp acuzată că operează ca un stat în interiorul unui stat.

Reţelele de pager – depăşite de zeci de ani pentru majoritatea oamenilor din Liban – ar fi avut rolul de a-i determina pe membrii Hezbollah să se contacteze între ei prin aceste linii telefonice.

Pe lângă faptul că a provocat un eveniment cu victime în masă în mai multe părţi ale Libanului, infiltrarea aparentă a acestor pagere, la un pas distanţă de reţelele lor reale, va fi zdruncinat grupul susţinut de Iran.

În încercarea sa de a scăpa de radarul Israelului, abordarea sa de a reveni la elementele de bază pare să se fi întors împotriva sa într-un mod la care s-ar fi aşteptat mai puţin.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro