Sari direct la conținut

Israelul a efectuat o „lovitură țintită” în Beirut. Mai mulți comandanți ai Hezbollah au fost uciși, inclusiv numărul 2 în ierarhia militară. Cine era Ibrahim Aqil

HotNews.ro
Israelul a efectuat o „lovitură țintită” în Beirut. Mai mulți comandanți ai Hezbollah au fost uciși, inclusiv numărul 2 în ierarhia militară. Cine era Ibrahim Aqil
În Beirut, Liban, o lovitură aeriană a Israelului a vizat un responsabil al Hezbollah (Foto: Bilal Hussein / AP / Profimedia)

Armata israeliană a anunțat vineri că a efectuat o „lovitură țintită” în Beirut, unde surse din cadrul serviciilor de securitate au raportat un raid israelian asupra unei suburbii din sudul capitalei libaneze, în care se află un bastion al grupării Hezbollah, relatează AFP și Reuters.

Atacul israelian survine în contextul în care situaţia de la graniţa israeliano-libaneză s-a deteriorat în ultimele zile și după operaţiunea spectaculoasă atribuită de asemenea Israelului în care au fost detonate de la distanţă mii de pagere şi staţii de emisie-recepţie ale grupării islamiste pro-iraniene Hezbollah, provocând cel puţin 37 de morţi, dintre care doi copii, şi peste 3.500 de răniţi.

Iranul condamnă raidul aerian israelian asupra Beirutului. Într-o declarație difuzată de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, preluată de AFP, acesta a transmis:

„Lovitura aeriană brutală a regimului sionist asupra Beirutului… constituie o încălcare grosolană a dreptului și reglementărilor internaționale, precum și o încălcare a suveranității, integrității teritoriale și securității naționale a Libanului”.

„Nu există nicio îndoială că regimul sionist încearcă să intensifice tensiunile și să extindă geografia războiului și a conflictului în regiune”, a continuat acesta, adăugând că „o astfel de politică vicioasă constituie o amenințare clară și maximă la adresa păcii și securității internaționale”.

Israelul afirmă că nu caută „o escaladare pe scară largă” în regiune

Armata israeliană a declarat vineri că nu intenţionează să crească tensiunile în regiune după atacul său aerian în suburbia sudică a capitalei libaneze Beirut în care a fost ucis liderul unităţii de elită a grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah, Ibrahim Aqil, împreună cu mai mulţi alţi comandanţi ai acestei grupări, relatează AFP.

„Nu acţionăm în vederea (provocării) unei escaladări pe scară largă în regiune. Acţionăm în conformitate cu obiectivele definite (ale războiului) şi vom continua să facem acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, în cadrul unei conferinţe de presă.

ONU, „foarte îngrijorată” de situația din Liban, face apel la „maximă reținere”.

„Suntem foarte îngrijorați de intensificarea escaladării în jurul Liniei Albastre (o demarcație stabilită în mod simbolic de ONU între Liban şi Israel, n.r.), inclusiv de lovitura mortală de astăzi din Beirut. Facem apel la toate părțile să renunțe imediat la escaladare. Toată lumea trebuie să dea dovadă de reținere maximă”, a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Biden face primele comentarii despre situaţia din Liban. Ce spune președintele SUA despre perspectivele unui armistiţiu în Gaza după noua escaladare între Israel şi Hezbollah

Preşedintele american Joe Biden, care în această săptămână nu făcuse comentarii despre situaţia din Liban, a afirmat vineri că va „lucra” pentru revenirea civililor de o parte şi de alta a frontierei israeliano-libaneze, zonă de unde numeroşi localnici au fost strămutaţi din cauza ostilităţilor între Israel şi organizaţia şiită libaneză Hezbollah.

El a adăugat, în timpul unei scurte întâlniri cu presa, că „secretarul de stat, secretarul apărării, toate echipele noastre lucrează, cu comunitatea de informaţii, în acest scop”.

Întrebat despre perspectivele unui acord de încetare a focului în Fâşia Gaza, scenariu ce pare pe zi ce trece tot mai îndepărtat, Biden a răspuns: „Multe lucruri nu par realiste atât timp cât nu sunt îndeplinite. Noi nu trebuie să renunţăm”.

Israel: Au fost uciși mai mulți comandanți ai Hezbollah, inclusiv șeful operațiunilor speciale

Israelul estimează că a ucis „aproximativ 10 comandanți Hezbollah” în raidul aerian desfășurat în Beirut și care l-a vizat pe pe șeful unității paramilitare de elită a Hezbollah, Ibrahim Aqil.

„L-am vizat pe cel responsabil de atacurile zilnice cu rachete (asupra Israelului, n.r.), Ibrahim Aqil, precum și comandanți de rang înalt ai forței Radwan. Aproximativ 10 comandanți au fost uciși”, inclusiv Aqil, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

Autoritățile din Liban anunță un nou bilanț al raidului aerian efectuat vineri de Israel în zona de sud a capitalei libaneze Beirut, care ar fi provocat prăbușirea a două clădiri, într-o zonă dens populată, potrivit apărării civile.

Într-un comunicat, Ministerului libanez al Sănătății a precizat că bilanțul „a crescut la 12 morți și 66 de răniți, dintre care nouă sunt în stare critică”.

Netanyahu îşi amână cu o zi plecarea în SUA

Premierul israelian Benjamin Netanyahu îşi va amâna cu o zi plecarea la New York pentru participarea la Adunarea Generală a ONU, plecare programată iniţial pentru 24 septembrie, din cauza deteriorării situaţiei de securitate în nordul Israelului, a declarat vineri un oficial din cadrul biroului său pentru AFP.

În timpul vizitei sale în SUA, Netanyahu va susţine un discurs la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU. Întoarcerea sa în Israel este programată pentru 28 septembrie.

Liderul militar al Hezbollah ucis în atacul de la Beirut: Ibrahim Aqil era căutat și de americani

Raidul aerian ţintit efectuat de armata israeliană vineri după-amiază în suburbia sudică a capitalei libaneze Beirut l-a ucis pe liderul forţei Al-Radwan, unitatea de elită a formaţiunii libaneze pro-iraniene Hezbollah.

Acesta era numărul doi în ierarhia militară a Hezbollah. Liderul militar al grupării islamiste pro-iraniene, Fuad Shukr, a fost ucis pe 30 iulie într-un atac israelian similar tot în suburbia sudică ale Beirutului, un bastion al Hezbollah.

Aqil, participant la un atentat sângeros în 1983

Ibrahim Aqil, alias Tahsin, era căutat de Statele Unite pentru rolul său în atentatul comis în aprilie 1983 asupra ambasadei SUA la Beirut, unde au fost ucise 63 de persoane, şi de asemenea pentru atentatul din octombrie acelaşi an împotriva puşcaşilor marini americani din Liban, soldat cu moartea a 241 de soldaţi.

Un comandant de top al Hezbollah, Ibrahim Aqil, a fost ucis vineri în raidul israelian efectuat în sudul capitalei libaneze Beirut, au informat două surse de securitate pentru Reuters.

Una dintre surse a declarat că acesta a fost ucis alături de alți membri ai unității de elită Al-Radwan a Hezbollah, în timp ce aveau o întâlnire.

Un bilanț anunțat de Ministerul Sănătății din Liban vorbește despre cel puțin opt morți și 59 de răniți în urma acestei lovituri israeliene asupra bastionului Hezbollah din sudul capitalei Beirut.

Iar o o sursă apropiată Hezbollah, citată de AFP, a anunțat moartea unui înalt responsabil al grupării pro-iraniene.

„Atacul israelian l-a vizat pe şeful Forţei Al-Radwan, Ibrahim Aqil, care a fost ucis”, declară această sursă.

Acest oficial era numărul doi militar al Hezbollah.

Postul de televiziune al-Manar al grupării Hezbollah a anunțat că periferia sudică a Beirutului, zonă cunoscută sub numele de Dahiyeh, a fost vizată de „un act de agresiune”. Martori citați de Reuters au relatat că au auzit zgomotul unui aparat de zbor deasupra orașului, iar alți localnici au semnalat o explozie și au văzut fum gros ridicându-se deasupra zonei.

„Armata israeliană a efectuat o lovitură țintită în Beirut”, se arată într-un comunicat difuzat vineri de IDF (Forţele de Apărare ale Israelului), care nu precizează însă natura loviturii sau mijloacele utilizate.

„Pentru moment, nu există nicio schimbare a directivelor (…) Comandamentului Frontului Intern” (Apărarea israeliană pasivă – însărcinată să protejeze populaţia, n.r.), a adăugat armata.

Potrivit a două surse din cadrul serviciilor de securitate, citate de Reuters, o figură importantă a grupării islamiste libaneze Hezbollah a fost vizat de acest atac israelian. Sursele nu au putut preciza însă cine a fost cel vizat și dacă a fost ucis.

Și Hezbollah a lansat vineri o salvă de rachete spre Israel

Anterior, vineri, armata israeliană anunțase că peste o sută de rachete au fost lansate spre Israel dinspre Liban. Salva de rachete lansate de Hezbollah a survenit după ce armata israeliană a lovit sute de lansatoare de rachete ale acestei grupări ce erau pregătite să fie folosite pentru a trage proiectile spre Israel în timpul nopţii.

De altfel, mişcarea islamistă pro-iraniană Hezbollah a revendicat vineri lansarea unei „salve de rachete Katiuşa” asupra a şase „cartiere generale” şi baze ale armatei israeliene, inclusiv o „bază importantă de apărare aeriană”, ca represalii pentru raidurile aeriene israeliene asupra sudului Libanului, pe fondul tensiunilor în creştere după explozia a mii de pagere şi aparate walkie-talkie folosite de această grupare, un sabotaj atribuit Israelului şi care a provocat cel puţin 37 de morţi, dintre care doi copii, şi peste 3.500 de răniţi.

De la lansarea războiului dintre gruparea islamistă Hamas şi armata israeliană în Fâşia Gaza, mişcarea Hezbollah are aproape zilnic schimburi de focuri cu armata israeliană la graniţa israeliano-libaneză.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a ameninţat joi Israelul cu „o pedeapsă teribilă şi dreaptă, acolo unde se aşteaptă şi unde nu se aşteaptă”, după operaţiunea în care mii de aparate de comunicaţii ale grupării pro-iraniene au explodat. „Răspunsul nostru, în numele martirilor şi celor răniţi, este că frontul din Liban nu se va opri atât timp cât agresiunea împotriva Fâşiei Gaza nu se va opri, indiferent de sacrificii”, a mai ameninţat Nasrallah, care a admis că gruparea sa a suferit o lovitură majoră.

INTERVIURILE HotNews.ro