Sari direct la conținut

Israelul a efectuat o „lovitură țintită” în Beirut. Numărul 2 în ierarhia militară a Hezbollah a fost ucis. Cine era Ibrahim Aqil / 8 morți și zeci de răniți în urma raidului israelian

HotNews.ro
Israelul a efectuat o „lovitură țintită” în Beirut. Numărul 2 în ierarhia militară a Hezbollah a fost ucis. Cine era Ibrahim Aqil / 8 morți și zeci de răniți în urma raidului israelian
În Beirut, Liban, o lovitură aeriană a Israelului a vizat un responsabil al Hezbollah (Foto: Bilal Hussein / AP / Profimedia)

Armata israeliană a anunțat vineri că a efectuat o „lovitură țintită” în Beirut, unde surse din cadrul serviciilor de securitate au raportat un raid israelian asupra unei suburbii din sudul capitalei libaneze, în care se află un bastion al grupării Hezbollah, relatează AFP și Reuters.

Liderul militar al Hezbollah ucis în atacul de la Beirut: Ibrahim Aqil era căutat și de americani

Raidul aerian ţintit efectuat de armata israeliană vineri după-amiază în suburbia sudică a capitalei libaneze Beirut l-a ucis pe liderul forţei Al-Radwan, unitatea de elită a formaţiunii libaneze pro-iraniene Hezbollah.

Acesta era numărul doi în ierarhia militară a Hezbollah. Liderul militar al grupării islamiste pro-iraniene, Fuad Shukr, a fost ucis pe 30 iulie într-un atac israelian similar tot în suburbia sudică ale Beirutului, un bastion al Hezbollah.

Aqil, participant la un atentat sângeros în 1983

Ibrahim Aqil, alias Tahsin, era căutat de Statele Unite pentru rolul său în atentatul comis în aprilie 1983 asupra ambasadei SUA la Beirut, unde au fost ucise 63 de persoane, şi de asemenea pentru atentatul din octombrie acelaşi an împotriva puşcaşilor marini americani din Liban, soldat cu moartea a 241 de soldaţi.

Un comandant de top al Hezbollah, Ibrahim Aqil, a fost ucis vineri în raidul israelian efectuat în sudul capitalei libaneze Beirut, au informat două surse de securitate pentru Reuters.

Una dintre surse a declarat că acesta a fost ucis alături de alți membri ai unității de elită Al-Radwan a Hezbollah, în timp ce aveau o întâlnire.

Un bilanț anunțat de Ministerul Sănătății din Liban vorbește despre cel puțin opt morți și 59 de răniți în urma acestei lovituri israeliene asupra bastionului Hezbollah din sudul capitalei Beirut.

Iar o o sursă apropiată Hezbollah, citată de AFP, a anunțat moartea unui înalt responsabil al grupării pro-iraniene.

„Atacul israelian l-a vizat pe şeful Forţei Al-Radwan, Ibrahim Aqil, care a fost ucis”, declară această sursă.

Acest oficial era numărul doi militar al Hezbollah.

Postul de televiziune al-Manar al grupării Hezbollah a anunțat că periferia sudică a Beirutului, zonă cunoscută sub numele de Dahiyeh, a fost vizată de „un act de agresiune”. Martori citați de Reuters au relatat că au auzit zgomotul unui aparat de zbor deasupra orașului, iar alți localnici au semnalat o explozie și au văzut fum gros ridicându-se deasupra zonei.

„Armata israeliană a efectuat o lovitură țintită în Beirut”, se arată într-un comunicat difuzat vineri de IDF (Forţele de Apărare ale Israelului), care nu precizează însă natura loviturii sau mijloacele utilizate.

„Pentru moment, nu există nicio schimbare a directivelor (…) Comandamentului Frontului Intern” (Apărarea israeliană pasivă – însărcinată să protejeze populaţia, n.r.), a adăugat armata.

Potrivit a două surse din cadrul serviciilor de securitate, citate de Reuters, o figură importantă a grupării islamiste libaneze Hezbollah a fost vizat de acest atac israelian. Sursele nu au putut preciza însă cine a fost cel vizat și dacă a fost ucis.

Și Hezbollah a lansat vineri o salvă de rachete spre Israel

Anterior, vineri, armata israeliană anunțase că peste o sută de rachete au fost lansate spre Israel dinspre Liban. Salva de rachete lansate de Hezbollah a survenit după ce armata israeliană a lovit sute de lansatoare de rachete ale acestei grupări ce erau pregătite să fie folosite pentru a trage proiectile spre Israel în timpul nopţii.

De altfel, mişcarea islamistă pro-iraniană Hezbollah a revendicat vineri lansarea unei „salve de rachete Katiuşa” asupra a şase „cartiere generale” şi baze ale armatei israeliene, inclusiv o „bază importantă de apărare aeriană”, ca represalii pentru raidurile aeriene israeliene asupra sudului Libanului, pe fondul tensiunilor în creştere după explozia a mii de pagere şi aparate walkie-talkie folosite de această grupare, un sabotaj atribuit Israelului şi care a provocat cel puţin 37 de morţi, dintre care doi copii, şi peste 3.500 de răniţi.

De la lansarea războiului dintre gruparea islamistă Hamas şi armata israeliană în Fâşia Gaza, mişcarea Hezbollah are aproape zilnic schimburi de focuri cu armata israeliană la graniţa israeliano-libaneză.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a ameninţat joi Israelul cu „o pedeapsă teribilă şi dreaptă, acolo unde se aşteaptă şi unde nu se aşteaptă”, după operaţiunea în care mii de aparate de comunicaţii ale grupării pro-iraniene au explodat. „Răspunsul nostru, în numele martirilor şi celor răniţi, este că frontul din Liban nu se va opri atât timp cât agresiunea împotriva Fâşiei Gaza nu se va opri, indiferent de sacrificii”, a mai ameninţat Nasrallah, care a admis că gruparea sa a suferit o lovitură majoră.

INTERVIURILE HotNews.ro