Președintele se gândește să implice SRI în evaziunea fiscală pe care n-o combate ANAF, instituție unde au fost detașați exact oameni din SRI

Ani de zile, ofițeri ai serviciilor secrete au lucrat la Fisc și în Ministerul de Finanțe. Militarizarea nu a rezolvat nimic, „mult mai mult ar face transparentizarea datelor”.
Nicușor Dan insistă, la fiecare apariție publică, pe ideea amenințărilor militare și hibride la care este supusă România. Trei observații scurte pot decurge de aici:
1. Militarizarea, odată pornită, are capacitatea de a se extinde în societate
La cele două deplasări în străinătate, Varșovia și Vilnius, șeful statului și-a dezvoltat ideea: o amenințare militară presupune un răspuns militar, dar și unul economic și social. Armata europeană e una dintre soluții. Adaptarea industriei, de asemenea. Mai sunt și alte contramăsuri, precum închiderea site-urilor care dezinformează, am aflat din ce a spus Nicușor Dan în interviul pentru redacția poloneză Onet.
Un președinte, mai ales unul care vine din societatea civilă, poate să privească și cealaltă față a monedei. Armatele câștigă războaie pentru că nu se dau înapoi de la a mobiliza o forță copleșitoare pentru a învinge. Acesta este spiritul biruitor cazon. Asta li se cere, de când ei se trezesc la 5 dimineața, iar noi dormim încă trei ore.
Combativitatea, ierarhia și strategia puterii sunt lucrurile pentru care sunt antrenați soldații și ofițerii, fie că sunt din armată sau din celelalte instituții de forță, de la servicii secrete la jandarmerie.
După ce-i scoți din cazarmă ca să salveze țara, rareori le mai poți explica faptul că e timpul să le reduci bugetul, prerogativele sau să le închizi firmele sub acoperire.
Când dai o pondere, necesară, militarizării, știi că, la fel de necesar, e să aperi societatea de excesele care vor apărea. Planul militar european declinat în România nu înseamnă că o să se facă doar drone la Bacău sau biciclete-mitraliere la Zărnești, ci că vor deveni mult mai influenți mii de colonei și sute de noi generali. Generalul Ciucă v-a convins.
2. Militarizarea ANAF nu a dus la nimic bun

Pe fondul creșterii vizibile a încrederii noului președinte în „ordinea structurată” și în ierarhii, G4Media a sesizat și jurnalistul Dan Tăpălagă a amendat ideea președintelui de a coopta serviciile secrete în lupta contra evaziunii fiscale. Nicușor Dan intenționează să ceară în CSAT implicarea SRI în ceea ce nu face suficient de bine ANAF.
Numai că SRI a avut, tot în virtutea unei decizii a CSAT, oameni în ANAF. A spus-o chiar Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig. Nu ne referim la agenți secreți care să-și cufunde microfoanele în borcanul de zacuscă, pus la rece pe pervazul Fiscului, ci la ofițeri transferați cu ordin de serviciu. Probabil că unii erau foarte buni specialiști, dar atunci meritau să fie angajații Fiscului.
Pentru că (1) nu ca să avem specialiști financiari în exces la SRI plătim SRI și (2) nu de asta plătim ANAF, ca să lucreze alții la ce nu fac ei.
Colectarea se atinge prin profesionalizare, nu prin „sereizare”. Întreaga experiență a serviciilor fiscale democratice spune acest lucru. „Mult mai mult ar face transparentizarea datelor”, a comentat Alina Mungiu Pippidi, când a auzit de ideea lui Nicușor Dan.
3. Nu militarizarea, ci transparentizarea i-au adus, până acum, lămuriri lui Nicușor Dan
Președintele României e într-o poziție incomodă. Am văzut întrebările presei străine. Anularea alegerilor din noiembrie 2024 apare mereu pe agendă. E o ciudățenie în UE, cămila cu trei cocoașe, o temă imposibil de evitat. Și e ușor să ne imaginăm că omologii lui Dan din alte țări întreabă același lucru. Măcar din curiozitate umană, la o cafea, și tot întreabă.
Am urmărit și răspunsurile lui Nicușor Dan. Șeful statului folosește, ca prim exemplu de imixtiune a Rusiei, nu ceea ce i-au dat serviciile secrete, ci ceea ce au descoperit jurnaliștii. El nu citează, nici nu spune măcar că a dezvăluit presa, dar să trecem peste detalii. Președintele României povestește cum zeci de site-uri au practicat știri călduțe despre mușețel, viața de dincolo și rețete de slăbit, și au adunat, ani de zile, o bună audiență.
Apoi, această rețea de site-uri despre sfinți și nutriție, cu rădăcini dovedite rusești, s-a activat și a livrat un sprijin „pe față” pentru Călin Georgescu. Brusc, rețeaua s-a politizat. Și s-a politizat fix înainte de alegeri și pe baza unui discurs național-comunist: multă nostalgie, resentiment și ideea că străinii îi fură pe români.
Asta a povestit Nicușor Dan în presa poloneză, când a fost întrebat cum a intervenit Rusia în alegerile anulate. Este exact dezvăluirea jurnalistului Victor Ilie în Snoop. Informațiile presei au făcut turul lumii, au fost înțelese și sunt folosite, în absența argumentelor dinspre stat, în explicațiile președintelui.
Și, nu, nu rezultă din asta că jurnalistul Victor Ilie ar fi bun de șef la ANAF.
