Sari direct la conținut

Președintele unei țări amenință cu interzicerea pariurilor sportive. Bani pariați din ajutoarele sociale

HotNews.ro
Președintele unei țări amenință cu interzicerea pariurilor sportive. Bani pariați din ajutoarele sociale
Luiz Inacio Lula da Silva Foto: Rodilei Morais / imago stock&people / Profimedia

Președintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva, al cărui guvern încearcă să stăvilească frenezia pariurilor sportive care consumă veniturile familiilor, a spus că va interzice pariurile online dacă reglementările nu vor vindeca dependența pariorilor, informează Reuters.

Împătimiți de fotbal, brazilienii au căzut în patima pariurilor de când au fost legalizate în 2018, iar studiile arată că pariurile afectează veniturile gospodăriilor, reducând cheltuielile de consum și ruinând familiile.

„Dacă reglementările nu vor funcționa, nu voi ezita să le pun capăt definitiv”, a spus Lula, după ce a votat la alegerile municipale din Sao Paulo.

Lula a spus că este inacceptabil ca familiile care primesc ajutoare sociale prin programul Bolsa Familia să cheltuie bani pe pariuri.

Secretariatul pentru Premii și Pariurii din Brazilia a publicat săptămâna trecută o listă cu companiile de pariuri sportive autorizate să opereze pe una dintre cele mai mari cinci piețe mondiale din domeniu.

Companiile trebuie să aibă birouri deschise în Brazilia și să se asocieze cu un partener local. Odată cu noile reglementări, cardurile de credit nu vor putea fi utilizate pentru pariuri. Sute de companii au fost respinse pentru că nu îndeplineau condițiile impuse de statul brazilian.

Chiar și așa, pagubele suferite în special de familiile sărace au îngrijorat guvernul, mai ales după ce banca centrală a raportat că 3 miliarde de reali (550.000.000 dolari) au fost cheltuite pe pariuri în luna august de către persoane beneficiare ale programului Bolsa Familia.

Lula a convocat miercuri o ședință a cabinetului în care a fost analizată posibilitatea ca beneficiarii de ajutoare sociale să nu aibă voie să parieze, însă nu a fost adoptată o decizie.

Lula nu vrea să stopeze complet pariurile pentru că brazilienii oricum o vor face, amintind că interdicțiile anterioare nu au oprit luptele ilegale de cocoși sau o formă specifică de pariuri, numită „jogo do bicho”, care a apărut în secolul XIX.

„Știm cu toții că o persoană care se duce să cumpere pâine dimineață va face un mic pariu folosind acești bani, dar nu pot permite ca pariurile să se transforme într-o boală, într-o dependență pentru că știu oameni care și-au pierdut casa și mașina”, a declarat președintele Braziliei.

INTERVIURILE HotNews.ro