Sari direct la conținut

Președinția braziliană a G20 vrea impozitarea globală a celor mai bogați oameni

HotNews.ro
Luiz Inacio Lula da Silva, Foto: Ken Cedeno / UPI / Profimedia Images
Luiz Inacio Lula da Silva, Foto: Ken Cedeno / UPI / Profimedia Images

Președinția braziliană a G20 vrea să introducă o taxă internațională pentru cele mai bogate gospodării, în continuarea acordurilor deja încheiate privind impozitarea giganților digitali și a multinaționalelor, într-un apel la combaterea inegalităților, potrivit AFP.

„Fără o mai bună cooperare internațională, cei din vârf vor continua să găsească modalități de a evita sistemele fiscale existente”, a declarat ministrul brazilian de finanțe Fernando Haddad, a cărui țară deține președinția G20 în acest an, într-o conferință de presă organizată miercuri, în timpul reuniunilor FMI și Băncii Mondiale.

El a făcut apel la o mai mare transparență și la un schimb de informații între țări.

„Inegalitatea este în creștere și există riscul ca obiectivele de dezvoltare durabilă să nu fie îndeplinite. Din aceste motive, am făcut apel la o nouă globalizare 2.0 la reuniunea G20. Acesta este contextul pentru cooperarea internațională în domeniul fiscalității”, a adăugat el.

Brazilia, condusă de președintele de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, a făcut din problema impozitării celor mai bogați unul dintre subiectele principale ale președinției sale la G20. Iar în Canada, guvernul lui Justin Trudeau a dezvăluit marți noi taxe pentru cei mai bogați, în special pentru a finanța locuințele.

La nivel mondial, generarea de venituri suplimentare este cu atât mai necesară cu cât „ne confruntăm cu o criză socială și de mediu la nivel mondial”, a adăugat ministrul.

Guvernele trebuie să încerce să mențină un nivel de îndatorare controlabil, făcând în același timp investiții majore pentru a finaliza cu succes tranziția ecologică și a combate încălzirea globală.

O cale presărată cu capcane

Peste 3.000 de miliarde de dolari sunt necesare în prezent în fiecare an pentru a face față provocărilor legate de încălzirea globală, potrivit directorului general al FMI, Kristalina Georgieva.

Dar convingerea țărilor de a-și impozita cei mai bogați cetățeni nu este o sarcină ușoară.

„Această propunere are sprijinul președinției G20”, precum și al „guvernului francez și al multor țări europene și cred că este un punct de plecare foarte bun”, a declarat ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său brazilian.

„Lupta pentru impozitarea internațională este o luptă dificilă, corectă și necesară”, declarase el anterior jurnaliștilor.

În martie, președintele american Joe Biden a cerut, de asemenea, Congresului să îi impoziteze pe miliardari.

O taxă pe cei mai bogați 3.000 de oameni din lume ar aduce aproape 250 de miliarde de dolari, potrivit unui raport publicat marți de ONG-ul Global Citizen, care enumeră o astfel de taxă printre cele șase surse potențiale de venituri pentru ca guvernele să își finanțeze investițiile în tranziția climatică.

Averea celor mai bogați oameni a crescut în mod colectiv cu 2,7 miliarde de dolari pe zi începând din 2020, iar aceștia emit în medie de un milion de ori mai mult dioxid de carbon decât o persoană obișnuită, detaliază ONG-ul.

Revoluție fiscală internațională

Această nouă formă de impozitare ar constitui „al treilea pilon al revoluției fiscale internaționale”, a adăugat Bruno Le Maire.

Un acord a fost deja încheiat în octombrie 2021 pentru a impozita giganții digitali și a impune o taxă minimă multinaționalelor.

Dar acordul este departe de a fi fost ratificat de fiecare dintre cele 136 de țări semnatare. În Statele Unite, de exemplu, președintele Joe Biden susține această reformă, dar Congresul, foarte divizat, nu a adoptat-o încă.

În octombrie 2021, 136 de țări, printre care China și Statele Unite, sub egida Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), au ajuns la un acord internațional care cuprinde doi „piloni”.

„Pilonul 1” vizează multinaționalele, în special giganții din domeniul digital, și presupune realocarea unei părți din impozitul pe profitul lor către țările în care își desfășoară efectiv activitățile, și nu doar acolo unde se află sediile lor centrale.

„Pilonul 2” constă în introducerea unei rate minime efective de impozitare de cel puțin 15% pentru profiturile multinaționalelor, pentru a pune capăt paradisurilor fiscale și a impozita companiile acolo unde își obțin veniturile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro