Sari direct la conținut

Prezență-surpriză pe fir, la convorbirea telefonică dintre Zelenski și Trump. Ce au discutat timp de 25 de minute

HotNews.ro
Prezență-surpriză pe fir, la convorbirea telefonică dintre Zelenski și Trump. Ce au discutat timp de 25 de minute
Elon Musk se îndreaptă spre scenă, la un miting de campanie al lui Donald Trump, la Madison Square Garden, 27 octombrie 2024, în New York. Sursa foto: Julia Demaree Nikhinson / AP / Profimedia

Convorbirea telefonică de miercuri a lui Donald Trump cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski a inclus două surprize: omul de afaceri Elon Musk a fost și el pe fir, iar liderul de la Kiev a fost oarecum liniștit de ceea ce a auzit de la președintele ales, au declarat pentru publicația americană Axios două surse aflate la curent cu discuția.

Noile detalii despre această convorbire telefonică subliniază cât de influent ar putea fi Musk în a doua administrație Trump și incertitudinea cu privire la modul exact în care republicanul va aborda războiul din Ucraina.

Mesajele publice ale lui Trump pe parcursul campaniei sale electorale – în care republicanul a promis o rezolvare rapidă a războiului, refuzând să spună care parte dorește să câștige și criticând pachetele masive de ajutoare care vin de la Washington – au tras o serie de semnale de alarmă la Kiev și în întreaga Europă.

Administrația Biden caută acum modalități de a obține cât mai multă asistență militară pentru Ucraina înainte de 20 ianuarie, când Trump ar putea închide „robinetul”.

Dar conversațiile private pe care Trump și echipa lui le-au avut cu Zelenski și consilierii acestuia în ultimele două luni – inclusiv miercuri – au fost oarecum mai liniștitoare pentru ucraineni, spun sursele citate de Axios.

Zelenski însuși consideră că faptul că discuția a avut loc atât de repede după ce Trump a fost declarat câștigător este un semn pozitiv, a precizat una dintre surse.

Trump nu a vorbit încă cu Vladimir Putin după alegerile de marți, dar președintele rus a afirmat că va răspunde dacă noul lider de la Casa Albă îl va suna.

Convorbirea dintre Trump și Zelenski a durat aproximativ 25 de minute, potrivit surselor care au fost informate cu privire la detaliile acesteia.

După ce Zelenski l-a felicitat pe Trump, președintele ales al SUA a spus că va sprijini Ucraina, dar nu a intrat în detalii.

Trei surse informate cu privire la convorbire au declarat pentru Axios că Zelenski a simțit că discuția telefonică a decurs bine și că nu i-a crescut îngrijorarea în legătură cu efectele victoriei lui Trump. O sursă a precizat că „Zelenski nu a rămas cu un sentiment de disperare”.

Musk a intervenit, de asemenea, în timpul convorbirii pentru a spune că va continua să sprijine Ucraina prin intermediul sateliților săi Starlink, au adăugat sursele. Musk nu a răspuns unei cereri din partea Axios de a comenta informațiile privind convorbirea telefonică.

Serviciul Starlink a fost crucial pentru efortul de război al Ucrainei, deși Musk a ironizat în trecut solicitările lui Zelenski de a primi mai mult ajutor din partea SUA, iar liderul ucrainean i-a reproșat miliardarului planul acestuia de pace propus în 2022.

Potrivit surselor, Trump și Zelenski nu au aprofundat diverse politici, precum presupusul plan al lui Trump de a pune capăt războiului sau perspectiva unui ajutor suplimentar din partea SUA.

Zelenski s-a întâlnit cu Trump în luna septembrie, la New York, ocazie cu care au discutat despre războiul cu Rusia și despre o posibilă cale diplomatică pentru a-l încheia.

Potrivit a trei surse care au cunoștință despre acea întâlnire, Trump i-a spus lui Zelenski că nu va abandona Ucraina, dar că vrea să dea o șansă diplomației.

„Vă promit că veți fi mulțumiți cu mine”, i-a spus Trump lui Zelenski în timpul acelei întâlniri, potrivit unei surse avizate. Campania lui Trump a refuzat să comenteze convorbirea de miercuri sau întâlnirea anterioară.

La acea întâlnire a participat și fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, o posibilă alegere a lui Trump pentru funcția de secretar de stat sau pentru o altă funcție de conducere. Se așteaptă ca Grenell să joace un rol important în orice efort diplomatic privind Ucraina.

După întâlnirea de la New York, consilierii lui Zelenski au menținut un canal de comunicare deschis cu consilierii lui Trump. Trump i-a spus miercuri lui Zelenski că vor continua discuțiile după ce își va forma echipa de politică externă.

„Nimic din ceea ce Zelenski și consilierii săi au auzit de la Trump și echipa lui în privat nu a fost alarmant sau nu ne-a făcut să credem că Ucraina va fi cea care va plăti prețul”, a mai dezvăluit o sursă familiarizată cu discuțiile.

„Am avut o convorbire excelentă cu președintele Trump și l-am felicitat pentru victoria sa istorică zdrobitoare – campania sa extraordinară a făcut posibil acest rezultat”, a scris Zelenski, într-o postare pe rețeaua de socializare X, după convorbirea de miercuri.

„Leadership-ul puternic și neclintit al SUA este vital pentru lume și pentru o pace justă”, a mai scris Zelenski, adăugând că el și Trump au convenit să mențină un dialog strâns.

Însă, într-un discurs susținut joi la Budapesta, Zelenski a precizat că, în ciuda convorbirii sale pozitive cu Trump, el „nu poate ști încă care vor fi acțiunile acestuia”.

În timpul campaniei electorale din SUA, Trump a declarat în mod repetat că, dacă va fi ales, va milita imediat pentru negocieri de pace între Ucraina și Rusia și chiar a afirmat că ar putea obține un acord în 24 de ore.

Joi, la Budapesta, Zelenski a recunoscut că Trump dorește să pună capăt rapid războiului, dar a subliniat că nu au discutat acest lucru în detaliu în timpul convorbirii.

„Dacă este doar (un acord) rapid, înseamnă pierderi pentru Ucraina. Pur și simplu nu înțeleg încă cum ar putea fi în alt mod. Poate că nu știm ceva, nu vedem”, a spus Zelenski.

El a subliniat că Ucraina dorește „un sfârșit corect al războiului”, care să includă garanții de securitate.

Musk a luat parte și la convorbirea telefonică a lui Trump cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care le-a spus reporterilor că magnatul american și președintele ales luau cina împreună în acel moment.

Putin e pregătit să discute cu Trump, dar condiţiile cu privire la Ucraina rămân neschimbate, anunță Kremlinul

Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să discute despre Ucraina cu Donald Trump, însă aceasta nu înseamnă că este dispus să modifice cererile Moscovei, a transmis vineri Kremlinul, potrivit agențiilor Reuters și Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a făcut aceste afirmaţii întrebat fiind, în briefingul său de presă zilnic, dacă faptul că Vladimir Putin este gata să discute cu noul președinte al SUA reflectă o disponibilitate de a modifica aceste cereri.

„Preşedintele (Putin) nu a spus niciodată că obiectivele operaţiunii militare speciale se modifică. Dimpotrivă, a spus în mod repetat că ele rămân aceleaşi”, a declarat Peskov.

„Toate acestea privesc interesele de securitate ale ţării noastre, interesele de securitate ale ruşilor care trăiesc acolo. Prin urmare, nu s-a vorbit despre vreo schimbare”, a adăugat reprezentantul Kremlinului.

Putin a prezentat pe 14 iulie condiţiile pentru încheierea războiului: Ucraina ar trebui să renunţe la aspiraţiile de aderare la NATO şi să îşi retragă toate trupele de pe întreg teritoriul celor patru regiuni revendicate de Rusia.

Ucraina a respins aceste condiţii, spunând că ele ar echivala cu o capitulare, iar Zelenski a prezentat planul său, ce include solicitarea de ajutor militar suplimentar din partea Occidentului.

Liderul de la Kremlin l-a felicitat joi pe Donald Trump pentru câştigarea alegerilor, l-a lăudat pentru curajul arătat atunci când un bărbat înarmat a încercat să îl asasineze în iulie şi a afirmat că Moscova este pregătită pentru un dialog cu Trump. Preşedintele rus a mai spus că declaraţiile lui Donald Trump despre faptul că va încerca să pună capăt războiului sunt demne de atenţie.

Trump a precizat la postul NBC că nu a vorbit cu Vladimir Putin de când a câştigat alegerile, dar a adăugat: „Cred că vom vorbi”.

Întrebat despre o posibilă convorbire telefonică între cei doi, Dmitri Peskov a spus că nu există încă nimic concret de raportat şi că ar fi prematur să se vorbească despre vreo ameliorare în relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite.

Însă preşedintele Putin a spus în mod clar de multe ori că rămâne deschis pentru dialog, a punctat purtătorul său de cuvânt.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro