Sari direct la conținut

Prim-ministru sau prim-ministră? Giorgia Meloni stârnește dezbateri cu privire la egalitatea de gen

HotNews.ro
Giorgia Meloni, Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia
Giorgia Meloni, Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Giorgia Meloni este prima femeie prim-ministru din Italia, dar ea alege să se refere la ea însăși folosind forma masculină a noului ei titlu – stârnind o dezbatere asupra chestiunilor legate de emanciparea femeilor și corectitudinea politică, relatează Reuters.

În italiană, substantivele pot lua o formă masculină sau feminină, iar titlul oficial al lui Meloni de „Presidente del Consiglio” a fost precedat de articolul masculin „il”, mai degrabă decât de femininul „la”, în prima declarație emisă de biroul ei duminică.

O scrisoare a lui Meloni citită luni în parlament a procedat la fel.

Deși este o deschizătoare de drumuri pentru femeile din politica italiană, ea conduce un partid de extremă dreaptă și nu este cunoscută ca feministă: se opune cotelor de femei în sălile de consiliu și parlament, argumentând că femeile ar trebui să se ridice în vârf prin merit și a numit doar șase femei pentru cabinetul ei de 24 de membri.

Alegerea ei cu privire la articolul hotărât masculin a fost criticată de Usigrai, principalul sindicat al postului public de televiziune RAI, precum și de Laura Boldrini, o parlamentară feministă de centru-stânga și fostă președinte a Camerei Deputaților, care a fost întotdeauna cunoscută drept „la presidente” atunci când a ocupat acel post.

Biroul lui Meloni nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Conform politicii corporative de gen a RAI, forma feminină ar trebui folosită ori de câte ori există, iar „niciun coleg nu poate fi, prin urmare, obligat să folosească masculinul” pentru a se referi la Meloni, a spus Usigrai într-un comunicat.

Boldrini a legat alegerea lingvistică a premierului de numele partidului său, Frații Italiei (FdI).

“Prima femeie prim-ministru a ales forma masculină a funcției… Folosirea formei feminine este prea mult pentru liderul FdI, un partid care deja le omite pe surori din numele său?” Boldrini a postat pe Twitter.

Accademia della Crusca, o societate de cercetare lingvistică, a spus că folosirea femininului pentru pozițiile ocupate de femei este alegerea corectă din punct de vedere gramatical.

Cu toate acestea, oricine preferă să folosească forma tradițională masculină, din motive ideologice sau generaționale, are tot dreptul să o facă, a declarat președintele acesteia, Claudio Marazzini, agenției de presă italiene Adnkronos.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro