Sari direct la conținut

Prima femeie care a pilotat un elicopter are o pensie de 600 de lei

Monitorul

La cei 76 de ani ai sai, Elena Bulgaru a ramas o femeie energica, la fel ca in tinerete cand isi uimea instructorii de zbor cu puterea de concentrare si curajul fantastic de care dadea dovada. Putini ploiesteni stiu ca Elena este prima femeie din Romania care a pilotat un elicopter. Se intampla la inceputul anilor 70, cand Lenuta, cum ii spun apropiatii, a urcat la bordul unui Allouette 3.

„Era primul elicopter din tara, adus din Franta. Dupa ce l-am studiat cu atentie si am citit cartea tehnica, l-am testat. A fost fantastic! M-au trecut toate transpiratiile pentru ca era destul de greu de manevrat. Zgomotul si trepidatiile erau atat de mari, incat abia puteam sta in scaun.

Alti doi colegi, niste barbati strasnici, au renuntat, dar eu nu m-am lasat invinsa”, povesteste pilotul de odinioara cum a reusit sa imblanzeasca „fiara” a carei elice avea 34.000 de turatii pe minut. Inca din copilarie, Elena a fost fascinata de aviatie. „Cand aveam vreo noua ani si locuiam la Tecuci, langa un aerodrom, abia asteptam sa vad avioanele pe cer.

Treceau atat de aproape, incat reuseam sa vad chipurile pilotilor. Asa am ajuns la 18 ani sa fac cursurile unei scoli de aviatie de la Resita”, isi aminteste batrana. In 1950 a obtinut brevetul de pilot, primul avion pe care l-a pilotat fiind un Zlin 22.

Au urmat mai multe modele YAR, cu unul dintre ele, YAR 316 stabilind un record de zbor cu un avion usor la inaltimea de 6.420 de metri, record omologat de Federatia Aeronautica Internationala. In cursul carierei sale de 31 de ani de zbor, a salvat sute de vieti, fiind unul dintre cei mai solicitati piloti ai aviatiei sanitare.

Acum, femeia traieste intr-o garsoniera saracacioasa de la demisolul unui bloc vechi din cartierul Sud al Ploiestiului. Dupa 10.000 de ore de zbor, are o pensie 600 de lei, bani care abia ii ajung de intretinere si mancare.

Tot ce isi mai doreste este o inmormantare asemenea celor la care a asistat in copilarie: cu piloti in rezerva langa sicriu si avioane care sa survoleze cimitirul unde isi va gasi odihna vesnica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro