Sari direct la conținut

Prima reacție NATO, după ce spațiul aerian al Poloniei a fost din nou încălcat în timpul unui atac rusesc masiv asupra Ucrainei

HotNews.ro
NATO, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia
NATO, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

NATO a condamnat cu fermitate ceea ce a numit atacurile în desfășurare ale Rusiei împotriva civililor ucraineni și a infrastructurii civile, după ce Polonia a declarat că probabil că o dronă a intrat în spațiul său aerian în timpul unui atac rusesc asupra Ucrainei luni dimineața, relatează Reuters.

„De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, fragmente de drone și rachete rusești au fost găsite în mai multe rânduri pe teritoriul aliat”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah. 

„Deși nu avem informații care să indice un atac intenționat al Rusiei împotriva aliaților, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”, a adăugat acesta.

Reamintim că Polonia caută în aceste momente o dronă care a intrat luni dimineața devreme în spațiul său aerian în timpul unui atac masiv cu UAV-uri și rachete asupra Ucrainei.

Rusia a lansat luni un atac cu peste 100 de rachete și aproximativ 100 de drone asupra Ucrainei, ucigând cel puțin șapte persoane și lovind instalații energetice la nivel național, au declarat oficialii.

„Cel mai probabil a fost o dronă. Așa presupunem, pentru că traiectoria zborului și viteza indică faptul că nu a fost o rachetă”, a declarat pentru Reuters Jacek Goryszewski, purtătorul de cuvânt al comandamentului operațional al armatei poloneze.

„(Prezența acestuia) a fost confirmată de cel puțin trei stații de radiolocalizare”, a declarat generalul Maciej Klisz, comandantul șef al forțelor operaționale poloneze, adăugând că obiectul în cauză era căutat în continuare.

Acesta este un nou caz de încălcare a spaţiului aerian polonez de la invazia rusă în Ucraina, cel mai recent fiind înregistrat în decembrie anul trecut.

În noiembrie 2022, o rachetă ucraineană a căzut în satul polonez Przewodow, în apropiere de graniţa cu Ucraina, provocând moartea a doi civili, în timp ce Rusia lansa lovituri masive asupra infrastructurii civile ucrainene, pe întreg teritoriul Ucrainei.

În decembrie 2023, Polonia a declarat că o rachetă rusă a intrat în spațiul său aerian. În aprilie 2023, un obiect militar a fost găsit într-o pădure din apropierea satului Zamosc, lângă orașul de nord Bydgoszcz. Ulterior s-a raportat că este o rachetă rusească.

Tot în martie a acestui an, Polonia a declarat că Rusia i-a încălcat spațiul aerian cu o rachetă de croazieră lansată asupra țintelor din vestul Ucrainei.

România, membru NATO, a raportat că a găsit fragmente de drone rusești pe teritoriul său, cel mai recent în luna iulie.

INTERVIURILE HotNews.ro