Prima sambata a fiecarei luni, ziua la care populatia poate scapa de deseurile de echipamente electrice si electronice
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile impreuna cu asociatiile Eco Tic, Recolamp si Environ a demarat in aceasta toamna o noua editie a campaniei de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) de la populatie – „Marea Debarasare”. Cu aceasta ocazie a fost stabilita si o data unica de colectare la nivel national, respectiv prima sambata a fiecarei luni.
Campania „Marea Debarasare” s-a derulat sambata, 4 octombrie, in 335 de localitati, precum si in sectoarele din municipiul Bucuresti. Astfel, deseurile de echipamente electrice si electronice au fost scoase in fata locuintelor, iar primariile, prin operatorii de salubritate, colectat si transportat deseurile spre punctele de colectare locale.
„Marea Debarasare” din aceasta toamna vine cu doua mari noutati, se arata untr-un comunicat al Eco Tic. Aceasta editie marcheaza un parteneriat public-privat in domeniul colectarii DEEE, propunand un program integrat pentru un an si stabilind in acelasi timp o data unica de colectare la nivel national, respectiv prima sambata a fiecarei luni.
A doua noutate consta in organizarea unei actiuni de colectare a DEEE si in zona rurala din judetele Covasna si Arges, sub forma unui proiect pilot. In cele doua judete au fost utilizate sase camioane, fiecare cu o capacitate de 20 de tone, care au urmarit sase trasee distincte, cate trei pentru fiecare judet, timpul de stationare in fiecare localitate in parte fiind de maximum 30 de minute.
In anul 2007, in cadrul primei editii a campaniei, firmele de salubritate au colectat peste 600 tone din 110 orase, ceea ce a reprezentat circa jumatate din cantitatea totala colectata pe intreg anul. Aceste realizari au condus la reeditarea campaniei “Marea Debarasare” anul acesta, in 19 aprilie, la aceasta editie fiind colectate peste 650 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice.