Sari direct la conținut

Prima țară NATO care anunță că va doborî rachetele rusești care îi amenință teritoriul

HotNews.ro
Scutul antirachetă de la Redzikowo, Polonia, Foto: Adam Warzawa / PAP / Profimedia
Scutul antirachetă de la Redzikowo, Polonia, Foto: Adam Warzawa / PAP / Profimedia

Baza americană de apărare antirachetă Aegis Ashore din Redzikowo, nordul Poloniei, va fi capabilă să doboare rachetele balistice rusești care zboară spre teritoriul țării, a declarat ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, scrie The Moscow Times.

Şeful diplomaţiei poloneze a declarat că baza NATO, al cărei concept a suferit modificări pe fondul războiului din Ucraina, va fi inaugurată „în următoarele săptămâni”.

„M-am asigurat în cursul negocierilor că această bază poate doborî și rachetele rusești care zboară spre Polonia, nu doar rachetele iraniene care zboară spre Statele Unite”, a declarat Sikorski pentru radio Rebeliant, potrivit presei independent ruse.

În iulie 2024, Aegis Ashore a fost plasată sub comanda și controlul NATO „pentru a proteja națiunile europene de amenințările cu rachete balistice ale căror surse se află în afara regiunii euro-atlantice”, a declarat contraamiralul Marinei americane Douglas Williams, director interimar al Agenției de apărare împotriva rachetelor.

Secretarul general al NATO de la acea vreme, Jens Stoltenberg, a afirmat că sistemul a fost adus „la un nivel de pregătire operațională deplină”.

Fostul șef NATO a precizat că acesta este un pas important pentru securitatea transatlantică, menționând că apărarea antirachetă a fost un element crucial al apărării colective a NATO.

Baza NATO din Polonia are o „soră” în România

„Rachetele balistice au fost utilizate pe scară largă în conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu. Ca alianță de apărare, nu putem ignora această amenințare”, a subliniat Stoltenberg.

Baza este situată la 165 de kilometri de Rusia și NATO a subliniat că Aegis Ashore „are un caracter exclusiv defensiv”.

Președintele rus Vladimir Putin a considerat desfășurarea sistemelor americane de apărare antirachetă în Europa drept o consolidare a capacităților nucleare ale SUA.

Odată cu punerea în funcțiune a bazei de apărare antirachetă din Polonia, Europa va avea deja două astfel de instalații militare.

O bază similară se află lângă satul Deveselu din România. Aceasta a devenit operațională în 2016.

Alte elemente-cheie ale scutului antirachetă al NATO sunt patru distrugătoare ale Marinei SUA staționate permanent la Rota, în Spania, și un radar de avertizare timpurie la Kurecik, în Turcia.

Aproximativ 200 de militari sunt staționați la cele două baze de interceptare din Polonia și România.

Drone și rachete rusești au pătruns în spațiul aerian al Poloniei

Radoslaw Sikorski a solicitat din luna septembrie ca Varşovia ar trebui să aibă dreptul de a doborî rachetele ruseşti care îi ameninţă teritoriul în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian al Ucrainei, potrivit AFP și Agerpres.

Declaraţiile făcute de şeful diplomaţiei poloneze pentru Financial Times (FT) au survenit la o săptămână după ce un „aparat de zbor”, probabil o dronă rusă de origine iraniană Shahed – a pătruns pe teritoriul Poloniei, ţară membră NATO şi aliat al Kievului, în momentul atacurilor masive ruseşti din Ucraina vecină.

Dispărută de pe radar, drona nu a fost găsită. Cel puţin alte două cazuri de rachete ruseşti care au intrat pe teritoriul polonez au fost raportate în trecut de Varşovia.

Luni, în urma unui nou val de atacuri masive ale Rusiei împotriva Ucrainei, forţele aeriene poloneze şi-au ridicat din nou avioanele de la sol.

„Sunt de părere că, atunci când rachete ostile sunt pe punctul să intre în spaţiul nostru aerian, ar fi legitim să ne apărăm, deoarece odată ce au intrat în spaţiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva creşte”, a mai spus el.

În opinia şefului diplomaţiei poloneze, Kievul este în favoarea unor astfel de operaţiuni. „Ucrainenii ne-au spus: sunteţi bineveniţi”, a mai spus el atunci pentru FT.

INTERVIURILE HotNews.ro