Primăria Capitalei a plătit în decembrie doar jumătate din ajutorul de 500 lei acordat persoanelor adulte cu handicap
Primăria Capitalei a plătit în luna decembrie doar jumătate din stimulentul de 500 lei acordat persoanelor cu handicap, potrivit informațiilor transmise redacției HotNews.ro de mai multe persoane care beneficiau de ajutor. Reprezentanții Primăriei Capitalei au confirmat că au dat doar jumătate din bani. Motivul dat de instituție? Situația financiară grea prin care trece municipalitatea ”din cauza faptului că Guvernul a refuzat să-i aloce bani la final de an”. Reprezentanții municipalității spun că vor încerca să dea banii din urmă după aprobarea bugetului pe 2020.
”Bine că au avut bani de luminițe, au pus peste tot, dar pentru acești amărâți nu au avut”, a declarat una dintre persoanele care au sesizat situația redacției HotNews.ro.
Reprezentanții municipalității spun că s-au tăiat banii doar din ajutorul dat persoanelor adulte cu handicap.
”Având în vedere gravele constrângeri bugetare cu care se confrunta Primăria Municipiului București determinate de refuzul Guvernului de a aloca sumele necesare functionării optime a serviciilor publice din municipiul București în acest final de an, vă informăm cu regret că pentru luna decembrie plata stimulentelor financiare destinate categoriilor defavorizate se va face parțial. Astfel, copiiilor cu dizabilități li se va face plata integrală a sumei de 1000 lei. Adulții cu dizabilități vor primi stimulentul pentru integrare socială în cuantum de 240 lei pentru această lună. Ne exprimăm speranța ca în noul an să depășim aceste constrângeri financiare și să existe consens pentru a asigura persoanelor cele mai vulnerabile din Capitală un mic sprijn pentru traiul de zi cu zi, se arată în răspunsul transmis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.
Primăria Capitalei, la propunerea primarului Gabriela Firea, a acordat în ultimii 3 ani sprijin financiar în valoare de 153 de milioane de euro, de care au beneficiat circa 140.000 de bucureşteni. Este vorba despre stimulente pentru adulții și copiii cu handicap, vouchere pentru gravide și rechizite, ajutor pentru nou-născut și casătorie, bani pentru ochelari, ferilizare in vitro etc. Primarul Gabriela Firea declara în luna septembrie că în ciuda dificultăților financiare prin care trece Primăria Capitalei, municipalitatea nu va sista plata ajutoarelor.
”În ciuda zvonurilor alarmiste și a dificultăților financiare, NU voi opri plățile lunare pentru copiii și adulții cu dizabilități, gravide, copii nou-născuți, fertilizare în vitro, tineri căsătoriți, consultații stomatologice pentru copii, familii monoparentale, chiria pentru victimele violenței domestice etc. În ultimii trei ani, 140.000 de bucureşteni au beneficiat de sprijin financiar în valoare de 153 de milioane de euro, sume acordate de Primăria Capitalei prin Direcția de Asistență Socială, Centrul pentru Tineret și Centrul pentru Seniori. 174 de copii au venit pe lume prin programul de fertilizare în vitro „O șansă pentru cuplurile infertile” derulat prin ASSMB. Până în prezent, au fost depuse și aprobate 1544 de dosare în cadrul FIV 1 și FIV 2””, a scris Gabriela Firea pe pagina de Facebook.
Astfel, începând din 2017, în București s-au acordat – prin DGASMB – următoarele stimulente financiare:
• Stimulent financiar pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu dizabilități, în cuantum de 500 lei/lună – 48.513 beneficiari;
• Stimulent financiar pentru copiii cu dizabilități, în cuantum de 1.000 lei/lună – 5.390 beneficiari;
• Stimulent financiar pentru nou-născuţi, în cuantum de 2.500 lei net/nou-născut – 40.723 beneficiari;
• Ajutor social comunitar pentru familia monoparentală – 156 beneficiari;
• Vouchere Maternă, în cuantum de 2.000 lei pentru medicamente şi investigaţii medicale – 21.461 beneficiari;
• Sprijin financiar pentru rechizite, pentru prevenirea abandonului şcolar, în cuantum de 450 lei – 699 beneficiari.
Prin ASSMB, Primăria Capitalei acordă următoarele categorii de sprijin financiar:
– programul FIV – „O șansă pentru cuplurile infertile” prevede acordarea unui sprijin financiar cu o valoare totală de până la 13.800 lei/cuplu infertil din București cu indicație medicală pentru efectuarea procedurii de fertilizare în vitro. Prima etapă a avut ca țintă 1.000 de beneficiari și a înregistrat 1.054 dosare depuse și aprobate, iar FIV 2 (derulare 2019-2020) este dimensionat pentru 2.000 de beneficiari. Decontările realizate pentru primii 961 de beneficiari prin FIV 1 însumează aproximativ 2,6 milioane de euro, iar bugetul multianual alocat FIV 2 se ridică la 5,85 de milioane de euro.
– Proiectul „Newborn – O șansă pentru cuplurile infertile”, derulat prin Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie „Prof. Dr.Panait Sîrbu”, are un buget de 190.000 de euro și vizează 138 femei și 175 bărbați, pentru a beneficia de sprijin financiar pentru prezervarea fertilității, înainte de a începe tratamentele oncologice (chimio-/radioterapie, tratamentul chirurgical).
– Proiectul „Consultații stomatologice și aplicare de aparate ortodontice” are că beneficiari elevii din municipiul București cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani și se derulează până în anul 2021 prin Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială ”Prof.Dr.Dan Theodorescu”. Cu un buget total de aproximativ 200.000 de euro, programul prevede sprijin financiar pentru un număr de 1.234 de aparate ortodontice mobile (750 lei/arcadă superioară sau inferioară sau 1.500 lei pentru ambele arcade, dacă are indicație medicală în acest sens).
– Proiectul „Smile – Mobile”, cu perioadă de implementare 2019-2021, vizează 2.000 de beneficiari, elevi din municipiul București cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani. Sprijinul financiar acordat este în cuantum de maxim 1.100 de lei / beneficiar, sub formă de vouchere.
– Proiectul „Smile”, cu implementare până în decembrie 2020, prevede sprijin financiar pentru un număr de 20.000 beneficiari (respectiv, 620 lei/arcadă superioară sau inferioară sau 990 lei pentru ambele arcade, dacă există indicație medicală în acest sens). Bugetul total se ridică la 4,2 milioane euro.
– Proiectul „Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente” se adresează bucureștenilor diagnosticați cu cancer mamar în stadii incipiente, cu tumori până în 5 cm (T1-T2), ganglioni axilari negativi sau pozitivi, receptori hormonali pozitivi sau negativi, ținta fiind de aproximativ 1.000 de beneficiari.
– Proiectul „Doctori pentru București” prevede acordarea unui sprijin financiar în cuantum de maximum 10.000 lei/beneficiar, pentru 100 de medici, angajați ai spitalelor din administrarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, prin facilitarea accesului acestora la cursuri de specialitate susținute de clinici de renume din Europa, Statele Unite și Israel.
– Proiectul „Sănătate prin Sport” se derulează în perioada 2019 – 2021 și are că obiectiv să încurajeze participarea tinerilor la activități sportive, prin acordarea de servicii medicale: beneficiază de vize medicale bianuale, gratuit, 85.000 de tineri sportivi legitimăți din Municipiul București, cu vârsta maximă de 18 ani, respectiv 51.000 copii cu vârste între 5 și 14 ani și 34.000 copii cu vârste între 14 și 18 ani.
Totodată, Primăria Capitalei mai acordă:
– prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București:
• Premiu şi Diplomă de Onoare pentru aniversarea a 25 de ani de căsătorie (1.000 lei), 50 de ani de căsătorie (1.500 de lei), respectiv 75 de ani (3.000 de lei) – 3.349 beneficiari (4.092.500 lei)
• sprijin financiar prin programul “Lumina ochilor, cea mai importantă. Ochelari pentru vârsta a treia” – pentru decontarea unei perechi de ochelari de vedere, în valoare de maximum 250 lei/net. Beneficiarii sunt pensionarii domiciliați în Municipiul București care au pensia mai mică decât salariul minim net pe economie – 2.263 beneficiari (537.027 lei);
De asemenea, Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București, a demarat parteneriatul cu Asociația Sănătate pentru Comunitate și cu NEOLIFE Medical Center pentru campania ”Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață” – amplu program de screening non-invaziv pentru cancerul colorectal pentru 1.500 de seniori bucureșteni, prin acordarea cu titlu gratuit a unor teste imunochimice medicale specifice FIT.
– prin Centrul pentru Tineret al Municipiului București
• Stimulent Financiar pentru Constituirea familiei (tineri căsătoriți) – 1.500 de lei pentru familiile nou constituite din Bucureşti – 16.450 de beneficiari;
• Sprijin pentru formarea și angajarea tinerilor (18-35 de ani) prin proiectul “București, orașul tinerilor activi pe piața muncii”: se acordă tichete pentru cursuri de calificare, inițiere sau perfecționare autorizate și stimulente de angajare.