Sari direct la conținut

Primii migranți trimiși de Italia în Albania au fost aduși înapoi, după ce un tribunal din Roma a respins detenția

HotNews.ro
Primii migranți trimiși de Italia în Albania au fost aduși înapoi, după ce un tribunal din Roma a respins detenția
O navă italiană de pază de coastă părăsește portul Shengjin, Albania, în Italia, transportând 12 din 16 migranți salvaţi din Marea Mediterană și trimiși la cele două unități de primire din Albania. Foto: Profimedia

O navă a gărzii de coastă italiene a preluat sâmbătă migranţi trimiși în centrele de primire din Albania, pentru a-i transfera din nou în Italia. Măsura vine după o decizie judecătorească care a afectat planurile Romei de a caza migranţii adunaţi pe mare în afara UE, transmite Reuters.

Guvernul italian a promis vineri că va continua proiectul emblematic al premierului Giorgia Meloni de a trimite solicitanţii de azil în străinătate, spunând că va face apel împotriva deciziei legale prin care migranţii din centrele de primire din Albania ar trebui să fie aduşi în Italia.

Luni va avea loc o şedinţă de guvern pentru a decide răspunsul guvernului.

 La începutul acestei săptămâni, 16 migranţi salvaţi din Marea Mediterană au fost duşi de o navă a marinei militare italiene în Albania, unde au fost închişi miercuri în noul centru de detenţie de la Gjader după ce cazurile lor au fost procesat în portul Shengjin.

Patru dintre ei au fost însă transferaţi ulterior în Italia, din motive de sănătate sau pentru că s-a stabilit că sunt minori.

Iar vineri, instanța de la Roma a respins ordinele de detenţie. Instanţa a declarat că cei 12 migranţi trebuie să se întoarcă în Italia deoarece ţările lor de origine – Egipt şi Bangladesh – nu pot fi considerate sigure.

Ministrul de Interne, Matteo Piantedosi, a declarat într-o conferinţă de presă că este încrezător că decizia va fi anulată, adăugând că guvernul o va contesta până la Curtea Supremă, dacă este necesar.

Meloni spune că decizia e „părtinitoare”

Doar migranţii care provin din 22 de țări pe care Italia le-a clasificat ca fiind sigure pot fi trimişi în Albania. Egiptul şi Bangladeshul se află printre acestea, dar o decizie recentă a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) în această privinţă a făcut imposibilă reținerea lor în Albania, a declarat tribunalul de la Roma, adăugând că aceştia au „un drept de a fi aduşi în Italia”.

Vorbind cu reporterii în timpul unei vizite în Liban, Meloni a numit decizia „părtinitoare” şi a spus că depinde de guvernul ei să determine care ţări sunt sigure şi care nu, sugerând că va elabora noi reguli pentru a aborda problema.

INTERVIURILE HotNews.ro