Primul mare proces legat de clima din Statele Unite se apropie de final
Primul mare proces climatic din Statele Unite, în care mai multi tineri acuză statul Montana că le-a încălcat dreptul constituțional la un „mediu curat și sănătos”, s-ar putea încheia chiar marți, potrivit AFP.
Rezultatul acestui caz inedit nu va avea un impact doar asupra activiștilor locali pentru mediu și asupra statului Montana, care apără combustibilii fosili, ci ar putea influența procese similare în toate statele americane.
Este pentru prima dată când constituția unui stat este invocată în instanță pentru a contesta autoritățile statului într-o problemă climatică. Specialiști în domeniul climei au depus mărturii încă de la deschiderea procesului, la 12 iunie, care s-ar putea încheia chiar marți.
Montana „ar trebui să își încheie pledoaria în cursul dimineții”, înainte ca fiecare parte să ia cuvântul pentru ultima oară, potrivit Our Childen’s Trust, una dintre cele trei organizații care îi reprezintă pe cei 16 tineri reclamanți.
Procesul ar urma să dureze până vineri. Judecătoarea nu a anunțat când își va anunța decizia.
În cele din urmă, autoritățile din Montana nu au chemat mai mulți dintre martorii propusi initial. Acesta a fost în special cazul lui Judith Curry, care ar fi trebuit să fie chemată de apărare în calitate de expert în domeniul climei, în ciuda faptului că a fost respinsă categoric de comunitatea științifică, care o acuză că a semănat îndoieli cu privire la realitatea încălzirii globale.
Cei 16 reclamanți, cu vârste cuprinse între 5 și 22 de ani, susțin că „efectele periculoase ale combustibililor fosili și ale crizei climatice” le-au adus prejudicii, copiii fiind „deosebit de vulnerabili” la această agravare a efectelor.
În centrul disputei se află o secțiune din constituția locală care prevede că „statul și fiecare persoană trebuie să mențină și să îmbunătățească un mediu curat și sănătos în Montana pentru generațiile prezente și viitoare”.
Reclamanții nu cer bani, ci o declarație că drepturile lor au fost încălcate.
Ei contestă, de asemenea, constituționalitatea unei legi din Montana care interzice autorităților locale să ia în considerare impactul asupra climei atunci când acordă sau refuză autorizații companiilor producătoare de combustibili fosili.
Apărarea statului Montana se bazează pe argumentul că propriile sale emisii de gaze cu efect de seră sunt doar o picătură în ocean în comparație cu restul lumii.
Statul din nordul SUA, unde locuiesc puțin peste un milion de persoane, emite aproximativ la fel de mult CO2 ca țări precum Argentina, Olanda și Pakistan.(Luigi Giordano, Dreamstime.com)