Sari direct la conținut

Primul ministru are in mina doar carti necistigatoare (de Alexandru Lazescu)

Ziarul de Iasi

PNL doboara toate recordurile in materie de excluderi. Duminica i-a venit rindul lui Marius Spinu, consilier judetean si liderul organizatiei din Hirlau a partidului. Nimic surprinzator. Poate doar faptul ca decizia nu s-a luat cu un scor pe atit de covirsitor pe cit era de asteptat.

Oricum cineva comenta amuzat ca inca e bine atita vreme cit numarul celor care exclud e mai mare decit numarul celor exclusi.

Ceea ce majoritatea liderilor liberali nu par inca sa realizeze nici acum e faptul ca politica de forta inceputa cu excluderea din partid a unor nume notorii de la centru, culminind cu cele ale fostilor presedinti, Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, e in mod clar contraproductiva.

Eliminarea dizidentei interne ofera o liniste de moment la un pret pe care echipa premierului Tariceanu nu si-l poate insa nicidecum permite. Pentru ca in acest fel creste viteza de coagulare a unui pol liberal in exteriorul partidului in timp ce in ochii opiniei publice impresia de degringolada extinsa din rindurile PNL se accentueaza.

Pina la urma controlul structurilor din partid nu e de nici un folos daca apetenta electoratului pentru formatiunea cu pricina este modesta. Un detaliu care ar trebui sa preocupe in cel mai inalt grad grupul care controleaza in prezent aparatul de decizie din PNL, din moment ce mai toti liderii politici cu cota inalta de credibilitate publica se afla acum in exterior.

Iesirea la rampa de vinerea trecuta a lui Gheorghe Flutur aduce lucrurile intr-un punct de ruptura care are toate sansele sa mute criza din partid la nivel guvernamental.

Pentru ca nu se stie spre ce ne va duce incercarea primului ministru de a forta eliminarea ministrului agriculturii din cabinet in conditiile in care acesta declara ca vrea sa ramina in continuare in functie pentru a continua unul dintre cel mai complicate dosare de integrare si ca fonduri dar si ca efort administrativ si logistic.

Oricum indepartarea unuia dintre cei mai performanti ministri din guvern nu va fi cu siguranta deloc bine receptata de opinia publica care va trage concluzia ca interesul de partid prevaleaza in fata celui nationa

Acesta e insa cea mai mica problema a liderilor PNL.

Ce se va intimpla daca se ajunge la un adevarat bilci cu o incercare de fortare a demiterii la care democratii se vor opune, sub motivul ca din punctul de vedere al interesului national ar trebui sa primeze continuitatea ? De aici pina la un sir de evolutii care sa duca la caderea guvernului si la posibile alegeri anticipate nu mai e decit un pas.

Or, in acest moment Calin Popescu – Tariceanu se afla intr-o postura aproape imposibila.

Daca tolereaza dizidenta lui Gheorghe Flutur si a grupului semnificativ de parlamentari care i s-au alaturat acestuia isi pierde cu totul autoritatea in partid, ceea ce inseamna ca ritmul dezertarilor din tabara sa are toate sansele sa creasca exploziv in perioada urmatoare alimentat si de binecunoscutul oportunism autohton.

Pe de alta parte alternativa e extrem de greu de pus in practica. Pedepsirea parlamentarilor si a sefilor de filiale dizidenti e o chestiune destul de complicata. Cu tot sprijinul declarativ al liderilor judeteni din Transilvania obtinut de premier la Oradea demersul e foarte dificil de implinit din punct de vedere tehnic din cel putin doua motive.

Primul e acela ca sefii de filiale controleaza de regula destul de bine nucleul de activisti din organizatiile lor teritoriale. Al doilea e acela ca pedepsirea lor in Delegatia Permanenta nu va mai fi atit de simpla. Colegii din alte judete se vor feri sa ridice sabia pentru a nu crea precedente care s-ar putea intoarce si impotriva lor la un moment dat.

Scenariul cel mai catastrofal e cel in care se impotmoleste si demiterea ministrului agriculturii, pentru care e nevoie de acordul intregii coalitii si pina la urma si de aprobarea lui Traian Basescu. ~n acest punct, in zilele urmatoare vom afla si cum va juca PD cartile pe care le are in mina.

Va alege sa-l sprijine pe Gheorghe Flutur ducind lucrurile pe panta unei dezmembrari de facto a Aliantei D.A. sau va amina deznodamintul ? Prima varianta pare mai probabila pentru ca e de presupus ca rebeliunea interna a ministrului agriculturii nu a pornit fara o plasa de siguranta.

O cadere a guvernului in acest moment nu doar ca ar pune in mod evident punct in mod definitiv carierei politice a actualului prim ministru dar ar avea efecte devastoatoare pentru intregul partid.

Nu este exclusa in acest caz nici o revolta extinsa interna care sa readuca in fruntea partidului grupul Theodor Stolojan – Valeriu Stoica pentru ca atunci ar intra in implozie toata reteaua de influenta consolidata in ultimii doi ani de actuala echipa de conducere.

Cert este ca vom asista in zilele urmatoare la un moment politic extrem de important pentru maniera in care se va reconfigura scena politica romaneasca in viitor. Asa dupa cum arata lucrurile in prezent actuala conducere PNL pare sa fi pierdut partida si e doar o chestiune de timp pina cind efectele vor deveni vizibile.

Pina la urma configurarea probabila a unui pol puternic de centru dreapta e o evolutie pozitiva.

Ceea ce continua insa sa greveze fundamental evolutiile din societatea romaneasca e faptul ca in ciuda vorbelor frumoase si a declaratiilor avintate partidele politice continua sa fie printre cele mai nereformate si mai neperformante institutii autohtone, structuri eminamente clientelare si lipsite in fapt de orice orizont doctrinar real.

Asa ca daca reasezarile la care asistam in prezent nu sint urmate si de un proces real de reforma si din acest punct de vedere riscam sa asistam in citiva ani la o implozie a intregului angrenaj politic de la Bucuresti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro