Sari direct la conținut

Problema pe care Ucraina o avea cu tancurile Abrams americane e pe cale să se agraveze dramatic

HotNews.ro
Problema pe care Ucraina o avea cu tancurile Abrams americane e pe cale să se agraveze dramatic
Tancuri Abrams în timpul unui exercițiu militar organizat la Nowa Deba, Polonia, în aprilie 2023, FOTO: Artur Widak-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Decizia de săptămâna trecută a președintelui american Donald Trump de a opri fluxul de ajutoare militare către Ucraina e de natură să reprezinte o lovitură gravă pentru arsenalul de tancuri Abrams de fabricație americană și alte vehicule de luptă trimise de SUA armatei ucrainene, scrie Business Insider.

Ucraina se confrunta deja cu un deficit de tancuri Abrams, iar decizia lui Trump de a opri livrările de armament – care includ furnizarea de piese de schimb esențiale – nu va face decât să agraveze problema. Kievul nu va putea menține tancurile în stare de funcționare sau să le repare pe cele avariate în luptă. În plus, SUA au încetat să mai furnizeze Ucrainei și informații militare strânse de serviciile sale, o altă lovitură pentru capacitatea de luptă a forțelor Kievului.

Serhiy Rakhmanin, membru al comitetului parlamentar ucrainean pentru securitate națională, apărare și informații, a declarat pentru BI că forțele ucrainene care operează pe teritoriul Rusiei în regiunea Kursk, unde riscă încercuirea, se bazează pe un număr semnificativ de vehicule blindate americane.

Acestea includ tancuri Abrams, vehicule de luptă pentru infanterie Bradley și transportoare blindate Stryker, potrivit deputatului ucrainean.

„Unele sunt avariate, dar rămân operaționale”, a explicat el prin intermediul unui translator. „Totuși, reparațiile sunt dificile deoarece SUA au furnizat foarte puține piese de schimb. Acum, nu vor mai fi deloc”, a deplâns el.

„Aceasta înseamnă că, deși avem echipamentul, este posibil să nu îl putem folosi din cauza constrângerilor legate de întreținere. Nu este vorba despre noi livrări, ci despre menținerea echipamentului existent”, a explicat Rakhmanin.

Câte tancuri Abrams are Ucraina

SUA au trimis Ucrainei 31 de tancuri M1A1 Abrams în toamna anului 2023. În vara următoare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acest număr nu va fi suficient pentru a face o diferență pe câmpul de luptă, lucru care s-a adeverit. Tancurile Abrams sunt echipate cu un motor puternic cu turbină cu gaze și au reputația de a necesita mai multă întreținere decât alte vehicule blindate de luptă asemănătoare.

În schimb, administrația Biden a trimis Kievului peste 300 de vehicule Bradley, mai mult de 400 de transportoare blindate Stryker și sute de alte vehicule blindate.

Situația este complicată și de faptul că Ucraina a primit și tancuri Leopard 2 din Germania și Challenger 2 din Marea Britanie, fiecare având nevoie de propriile piese de schimb.

Guvernul australian a anunțat în octombrie că intenționează să trimită aproape 50 de tancuri M1A1 Abrams mai vechi către Ucraina, ceea ce ar duce la o creștere de peste două ori a numărului de tancuri Abrams din arsenalul Kievului.

Totuși, nu este clar când vor ajunge aceste tancuri suplimentare, ceea ce înseamnă că Ucraina a fost nevoită să fie precaută în utilizarea numărului limitat de tancuri Abrams pe care le are.

Armata ucraineană se confruntă cu lipsuri de piese de schimb pentru tancurile americane

Lipsa pieselor de schimb va crește și mai mult riscurile. Potrivit Oryx, un site de informații „open-source” care contabilizează pierderile de război de ambele părți, cel puțin 19 tancuri Abrams primite de ucraineni au fost avariate sau distruse de forțele ruse.

De-a lungul războiului, politica SUA a fost ca echipamentul militar furnizat Ucrainei, dacă suferă avarii, să fie transportat în afara țării, pe teritoriul NATO, cum ar fi în Polonia, pentru reparații. Însă acest proces durează mult timp.

Rakhmanin a spus că SUA au avut întotdeauna o politică strictă privind reparațiile echipamentului militar pe teritoriul Ucrainei, iar această situație se va înrăutăți sub administrația Trump.

„Acest lucru duce la situații absurde”, a spus Rakhmanin. „De exemplu, am putea avea un tanc complet funcțional, dar care nu poate fi utilizat din cauza unei singure piese lipsă. Nu o putem fabrica pentru că nu avem planurile tehnice și autorizația. De asemenea, nu avem expertiza necesară pentru a produce astfel de componente în mod independent”, a explicat deputatul ucrainean.

„Prin urmare, tancul rămâne inactiv într-un parc militar, în timp ce așteptăm luni de zile să primim piesa de schimb”, a adăugat el.

El a sugerat că SUA ar putea permite țărilor europene să cumpere și să trimită piese de schimb Ucrainei, dar nu este clar dacă acest lucru va fi aprobat.

În cazul în care administrația Trump nu își va da aprobarea, inginerii militari ucraineni vor fi nevoiți să dezmembreze mai multe vehicule de luptă pentru a folosi componentele unui tanc pentru a repara altele.

INTERVIURILE HotNews.ro