Sari direct la conținut

Procuror clujean prins in razboiul dintre palate

Monitorul de Cluj

Fara justificare

Tulus, prima victima a lui Chiuariu

Ministrul Justitiei vrea capul procurorului clujean Doru Tulus, seful Sectiei a II-a a DNA, care se ocupa de infractiunile conexe faptelor de coruptie. Procurorul Tulus a aflat ieri dimineata ca ministrul Tudor Chiuariu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa discute revocarea sa din functie.

Astfel, sectia pentru procurori a CSM a decis, ieri, in unanimitate, sa amine pentru data de 17 mai discutarea cererii ministrului Justitiei de revocare a procurorului clujean Doru Tulus, pentru ca acesta sa poata lua cunostinta de acuzatiile care i se aduc.

Seful DNA, clujeanul Daniel Morar, s-a opus acestei propuneri, care a venit fara nici o motivare clara din partea noului ministru al Justitiei.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a precizat, in sedinta CSM, ca, potrivit Legii 303/2004, un procuror poate fi revocat din functia de conducere de catre ministrul Justitiei doar in urma unor controale efectuate la solicitarea CSM, a sefului DNA sau a procurorului general.

Potrivit sefului sectiei pentru procurori a CSM, Dan Chiujdea, institutia pe care o reprezinta nu a efectuat nici un control la Sectia a II-a a DNA. Raspunsul Ministrului Justitiei a fost ca are motive obiective, deoarece „toata lumea spune ca avem coruptie, dar nu avem corupti“.

Propunerea demiterii lui Tulus a provocat reactii pe toata scena politica, dar si in rindul procurorilor DNA, 34 dintre ei declarindu-se solidari cu colegul lor.

Dosarele „politice“ ale lui Tulus

Scandalul propunerii de demitere a lui Tulus se invirte in jurul dosarelor importante pe care acesta le-a instrumentat. Pe de o parte, ministrul Chiuariu sustine ca acestea au fost prea mult tergiversate. De cealalta parte, Monica Macovei si ceilalti membri PD spun ca aceasta denota implicarea politica in justitie.

Printre acestea se numara dosarul deputatului PSD Ion Dumitru (n.r., cercetat pentru abuz in serviciu) ori al deputatul PSD Mihail Sireteanu (n.r., vizat in cadrul unei anchete privind modul in care a obtinut actiuni la fabrica de armament din Mizil).

Cele mai importante cazuri pe care le instrumenteaza Doru Tulus sint cele ale fostului vicepremier George Copos, urmarit penal de DNA pentru evaziune fiscala, al presedintelui UDMR Marko Bela sau dosarul presedintelui PC Dan Voiculescu si al fiicei acestuia, Camelia, dosar care face parte din cazul Loteria.

Doru Tulus si-a inceput activitatea de procuror in 1994, la Parchetul Judecatoriei Cluj, dupa care a promovat la Parchetul Tribunalului Cluj. A lucrat in domeniul combaterii crimei organizate si terorismului si este specializat pe dosare economice. Sotia acestuia, Andrea Tulus, este judecatoare la Curtea de Apel Cluj si, totodata, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) Cluj.

„Se incearca blocarea dosarelor“

Democratii s-au aratat revoltati de gestul ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, care a cerut revocarea sefului Sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus. „Prin acest gest se incearca blocarea unor dosare. Este atac la fundamentele constitutionale si ale statului de drept. Ne intoarcem la blocarea actului de justitie de catre politicieni“, a declarat Emil Boc.

Totodata, Monica Macovei a cerut ieri demisia lui Chiuariu pentru acelasi motiv invocat de liderul PD.

Atac la Daniel Morar

„Astazi am asistat la o tentativa de blocare a luptei anticoruptie“, a spus ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, intr-o declaratie de presa sustinuta aseara. Chiuariu a declarat ca a vrut de la Daniel Morar „sa tina justitia departe de jocurile politice“, iar „daca Daniel Morar sustine altceva, minte“.

El a explicat decizia sa in privinta lui Doru Tulus prin faptul ca „nu putem avea o lupta impotriva justitiei fara hota-riri judecatoresti“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro