Sari direct la conținut

Producătorul iranian de drone Shahed, sancționat pentru furnizarea UAV-urilor Rusiei. Moscova denunță „presiunea” occidentală asupra Teheranului

HotNews.ro
O dronă kamikaze de fabricație iraniană doborâtă de forțele armate ucrainene în orașul Odesa, Foto: Handout / AFP / Profimedia
O dronă kamikaze de fabricație iraniană doborâtă de forțele armate ucrainene în orașul Odesa, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Membrii Uniunii Europene au convenit asupra unor noi sancțiuni împotriva Iranului, acuzat că ar fi furnizat drone folosite de armata rusă în Ucraina, a anunțat joi președinția cehă a UE. Moscova a denunţat joi „presiunea” exercitată asupra Teheranului de către Washington şi Bruxelles, relatează Reuters și AFP.

La începutul zilei, statele membre ale UE au convenit asupra sancțiunilor care intră în vigoare joi împotriva a trei persoane, precum și a unei entități acuzate că a furnizat Rusiei drone iraniene folosite în Ucraina, a anunțat președinția cehă a UE.

„Ambasadorii UE au convenit asupra măsurilor împotriva entităților care furnizează drone iraniene care au lovit Ucraina”, a declarat președinția cehă a UE într-un mesaj pe Twitter.

„Statele UE au decis să înghețe activele a trei persoane și a unei entități responsabile de livrările cu drone (și) sunt, de asemenea, pregătite să extindă sancțiunile la alte patru entități iraniene care figurau deja într-o listă anterioară de sancțiuni”.

Potrivit unei liste de sancțiuni văzute de AFP înainte de adoptarea lor, sancțiunile vizează în special compania iraniană Shahed Aviation Industries, legată de puternicele Gărzi Revoluționare iraniene și care este producătorea dronelor Shahed folosite de Rusia în Ucraina, și trei oficiali militari, inclusiv pe generalul Mohammed Hossein Bagheri, șeful Statului Major al Forțelor Armate Iraniene.

La rândul său, Kievul a salutat răspunsul „rapid” al UE.

Rusia a acuzat presiuni asupra Teheranului

„Tot ceea ce se face în prezent este subordonat unui singur obiectiv: (a face) presiune asupra acestei țări. Și Washingtonul mobilizează pentru aceasta țările NATO și UE pentru a-și susține poziția, este evident”, a criticat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova la o conferință de presă.

Ea a numit drept „concluzii nefondate” și „ipoteze ciudate că Regatul Unit și Franța încearcă să construiască” acuzații că Rusia folosește drone iraniene pentru ofensiva sa în Ucraina.

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a lăudat pe Twitter răspunsul „rapid” al Uniunii Europene de a impune aceste sancțiuni.

Luni, Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut UE mai multe sancțiuni împotriva Iranului, după ce Moscova a realizat mai multe atacuri asupra capitalei ucrainene și altor regiuni, lovituri atribuite dronelor kamikaze de fabricație iraniană.

Forțele aeriene ucrainene au declarat miercuri că au distrus 223 de drone iraniene de la jumătatea lunii septembrie.

La ONU, miercuri, Rusia și Iran au negat ferm orice livrare de către Teheran a dronelor armate către Moscova, în timp ce UE a anunțat în același timp că a adunat „dovezi” care demonstrează utilizarea unor astfel de arme iraniene în Ucraina de către forțele ruse.

Un oficial rus din cadrul Ministerului Apărării de la Moscova a făcut o gafă de proporții când a fost invitat în platoul unei emisiuni de știri, cerându-le prezentatorilor să nu îl întrebe despre dronele iraniene folosite de Rusia, fără să-și dea seama că este deja în direct.

„Știm cu toții că sunt iraniene dar autoritățile nu au recunoscut acest lucru”, spune Ruslan Nikolaevici Puhov, directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor de la Moscova și membru în Consiliul Public din cadrul Ministerului rus al Apărării într-o emisiune, fără să le acorde un răgaz prezentatorilor să îi spună din nou că sunt deja în direct. Cu toate acestea, prezentatoarea continuă cu întrebarea pregătită ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Citește și:

Ce se cunoaște despre dronele iraniene Shahed 136 folosite de Vladimir Putin pentru a teroriza Ucraina / Paralela cu rachetele „V” din al Doilea Război Mondial

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro