Sari direct la conținut

Profil de ministru Cătălin Predoiu pentru a cincea oară la Justiție

HotNews.ro
Profil de ministru Cătălin Predoiu pentru a cincea oară la Justiție

Fost ministru al Justiției în guvernele Tăriceanu, Boc și Ungureanu, deputatul liberal Cătălin Predoiu a fost propus ministru al Justiției și de fostul președinte al PNL Ludovic Orban în guvernul pe care acesta l-a condus, instalat în 2019, și este din nou pe lista candidaților pentru acest portofoliu în guvernul PSD-PNL condus de Nicolae Ciucă.

Predoiu este avocat de profesie și a figurat pentru Ministerul Justiției și în echipa unui guvern minoritar liberal condus de Ciucă, echipă care nu a mai ajuns însă la votul de învestire din Parlament, în octombrie. Din cauza incapacității de a găsi susținere parlamentară, Nicolae Ciucă și-a depus atunci mandatul de premier-desemnat, iar liberalii au reluat negocierile, de data asta cu PSD și UDMR.

În 2013 s-a înscris în PDL și a fost contracandidatul lui Klaus Iohannis în cursa internă a alianței PNL-PDL pentru desemnarea candidatului la președinție în 2014.

În 2016, Cătălin Predoiu a candidat din partea PNL la primăria București, fiind desemnat candidat după retragerea din cursă a lui Marian Munteanu și a lui Ludovic Orban. El a obținut însă puțin peste 11%, motiv pentru care și-a dat demisia din fruntea organizației PNL București.

În 2008 Cătălin Predoiu a candidat din partea PNL la alegerile parlamentare, pentru un mandat la Buzău, fiind însă învins de Marian Ghiveciu care a intrat în parlament cercetat de DNA. Avocat pe drept comercial, Cătălin Predoiu a intrat în atenția publică odată cu nominalizarea sa, în februarie 2008, ca ministru al Justitiției de către premierul la acea vreme Călin Popescu Tăriceanu.

La momentul respectiv, în jurul lui Cătălin Predoiu s-a iscat o controversă legată de faptul că firma de avocatură la care era asociat, „Zamfirescu, Racoti, Predoiu” fusese principalul consultant pe probleme juridice al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu.

La ceremonia de învestire de la Cotroceni, președintele Traian Băsescu a declarat că este vorba doar de „speculaţii care nu au acoperire în legături care să pericliteze integritatea dumneavoastră, în calitate de ministru al Justiţiei”. „Un avocat, un bun avocat în Drept comercial poate reprezenta pe oricine: astăzi, pe mine, mâine, pe domnul prim-ministru Tăriceanu, poimâine, pe oricine, în chestiuni comerciale”, a spus Băsescu.

După plecarea Guvernului Tăriceanu, Cătălin Predoiu a fost cooptat în Guvernele Boc și Ungureanu.

În mandatul lui Cătălin Predoiu la Ministerul Justiției au fost adoptate mai multe legi cu impact major pentru sistem printre care cea a micii reforme în Justiție (2010) privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proiectelor și noile coduri penale și civile (2009-2010).

Mandatul din Cabinetul Orban

Cătălin Predoiu declara la începutul mandatului că ministerul Justiţiei și Guvernul păstrează obiectivul de desfiinţare a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), dar că în acest moment nu există şanse pentru materializarea unui asemenea demers.

„Secţia aceasta nu-i făcută să combată corupţia ci, cumva, să pună capacul pe oală, cum se spune şi asta e principala mea preocupare. (…) Prin modul în care a fost constituită, această secţie este incapabilă să facă anticorupţie în sistemul judiciar, pentru că ea pentru asta a fost constituită, chipurile”, declarat Cătălin Predoiu anul trecut.

Predoiu consideră că presiunile asupra justiţiei au început cu mai mulţi ani în urmă, prin denigrare şi compromiterea mediatică a instrumentelor legislative, în primul rând a codurilor penale.

În ciuda promisiunilor, Predoiu nu a reușit să vină cu nicio soluție, desființarea secției continuând să fie o problemă esențială și pentru succesorul său de la minister, Stelian Ion, care a preluat mandatul odată cu instalarea Cabinetului Cîțu în numele USR.

De altfel, divergențele legate de SIIJ au culminat cu demiterea lui Stelian Ion de către premier, ceea ce a declanșat actuala criză politică.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro