Sari direct la conținut

Proiectul de lege pentru modificarea definitiei constitutionale a familiei, scos de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor / Parlamentarii "transeaza", din nou, chestiunea primei camere sesizate

Proiectul de lege privind initiativa cetateneasca pentru modificarea definitiei familiei din legea fundamentala a fost scos de pe ordinea de zi a sedintei Camerei Deputatilor de marti deoarece parlamentarii au ridicat, din nou, problema primei camere sesizate. Deputatii au decis, cu larga majoritate, la propunerea deputatului PSD Marcel Ciolacu, ca Birourile Permanente Reunite sa „transeze” „acest veritabil conflict de competente intre cele doua camere”.

„Propun ca initiativa legislativa sa nu mai figureze pe lista de vot final de astazi, sa fie retrimisa Birourilor permanente reunite pentru a discuta un posibil conflict de competente intre cele doua Camere ale Parlamentului si sa se decida traseul legislativ al acesteia, avand in vedere urmatoarele motive – initiativa legislativa a fost depusa la Senat, iar plenul acestuia, in mod inexplicabil, a decis ca propunerea legislativa sa fie transmisa Camerei Deputatilor in calitate de prima Camera. Asa cum ati auzit, la dezbaterile generale de ieri, nu exista niciun argument legal sau constitutional care sa consfinteasca aceasta calitate a Camerei Deputatilor de prima Camera. Pentru a nu face nicio greseala in privinta acestei initiative atat de importante si sustinute de 3 milioane de oameni, cea mai la indemana propunere este de a discuta aceasta chestiune in fata celor doua Birouri permanente reunite care ar trebui sa transeze acest veritabil conflict de competente intre cele doua Camere”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Propunerea lui Ciolacu a fost adoptata cu 139 de voturi „pentru”, unul „impotriva” si 2 „abtineri”.

Proiectul de lege nu este la primul „schimb” intre cele doua Camere. Initiativa care astepta votul final, in Plenul Camerei de marti, a fost inregistrata la Camera Deputatilor pe 13 februarie, asta dupa ce, in ianuarie, senatorii juristi au semnalat conducerii Senatului ca prima Camera care se pronunta in caz de revizuire a textului constitutional este Camera Deputatilor, urmand ca proiectul adoptat sa fie transmis Senatului spre aprobare.

„Initiativa cetateneasca trebuie sa intre cat mai curand in procesul de legiferare. Este o initiativa temeinica, trecuta si de decizia CCR, are si avizul Consiliului Legislativ. Din textul Constitutiei, rezulta faptul ca prima Camera care se pronunta este Camera Deputatilor, urmand ca dupa adoptare aceasta propunere sa fie transmisa la Senat. Nu e procedura curenta de legiferare, prin prima Camera sesizata si Camera decizionala. Camerele sunt egale in aceasta privinta, astfel incat in cazul in care se adopta propunerea legislativa in forme diferite sau in cazul in care Senatul respinge textul adoptat de Camera, se ajunge la procedura medierii”, a declarat atunci Serban Nicolae, presedintele Comisiei Juridice din Senat.

Amintim ca proiectul de lege privind initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pentru redefinirea familiei a fost dezbatut si adoptat pe articole luni de Plenul Camerei Deputatilor. In timpul dezbaterii, deputati ai PSD, ALDE si PMP au anuntat ca grupurile parlamentare din care fac parte vor sustine initiativa legislativa asa cum a fost ea propusa de Coalitia pentru familie, organizatia care a venit cu initiativa si a strans peste trei milioane de semnaturi in favoarea ei. In tabara liberalilor lucrurile nu sunt insa la fel de clare. In cadrul dezbaterilor, deputatii PNL Ben-Oni Ardelean si Andrei Gheorghe au declarat ca sustin initiativa, in timp ce, de la aceeasi tribuna, liberalul Gabriel Andronache a afirmat ca initiativa cetateneasca inseamna incalcarea drepturilor fundamnetale ale unor cetateni. Singurul amendament sustinut in plen, respins cu o larga majoritate, viza doar limitarea explicita a casatoriei la „uniunea dintre barbat si femeie”, fara ca aceasta uniune sa fie pusa la baza familiei in genere.

Potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constitutie urmeaza sa aiba urmatoarea forma: „Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.”

  • Asociatia MozaiQ: Initiativa legislativa, bazata pe prejudecati homofobe

Asociatia MozaiQ, care reprezinta comunitatea LGBT, face un apel catre plenul Camerei Deputatilor a Parlamentului Romaniei pentru respingerea initiativei legislative de modificare a articolului 48 din Constitutia Romaniei. „Initiativa legislativa care se afla in fata parlamentarilor este una inutila din punct de vedere juridic, pentru ca nu produce nicio schimbare regimului casatoriei din Romania”.

„Initiativa legislativa de modificare a Constitutiei este bazata pe prejudecati homofobe, intr-o incercare de a exploata sentimentele de teama sau frica nejustificate din societate fata de persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si persoane transgender). La 15 ani de la dezincriminarea homosexualitatii, Romania se afla pe locul 25 din 28, in Uniunea Europeana cu privire la protectia minoritatilor sexuale si de gen, conform ILGA-Europa. Clasa politica a ignorat constant minoritatile sexuale, nu le-a asigurat cadrul legal propice pentru asigurarea de sanse egale si a exploatat sentimentele anti-LGBT din societate”, sustin reprezentantii asociatiei MozaiQ.

„Biserica Ortodoxa Romana si Coalitia pentru Familie impun parlamentarilor sa aprobe initiativa legislativa homofoba care doreste interzicerea casatoriilor intre persoane de acelasi sex in Constitutia Romaniei. Mai mult, prin modificarea si restrangerea definitiei familiei in Constitutie, la casatoria dintre un barbat si o femeie, sunt exclusi de la protectia statului o serie de grupuri, printre care familiile monoparentale, cele formate din bunici si nepoti, persoanele vaduve samd”, mai arata acestia.

„Initiativa Coalitiei pentru Familie isi poate dovedi inutilitatea si pe viitor, in conditiile in care Constitutia unei tari stabileste doar standardele minimale de drepturi acordat cetatenilor, iar drepturile acestora pot fi oricand extinse de catre legiuitor. Mai mult, initiativa cetateneasca homofoba de modificare a Constitutiei nu face decat sa puna si mai multe limitari a drepturilor persoanelor LGBT, si sa o condamne la saracie, marginalizare si stigmatizare publica. Prin urmare, solicitam deputatilor din Parlamentul Romaniei sa acorde un vot de respingere initiativei cetatenesti de modificare a articolului 48 din Constitutia Romaniei”, cer reprezentantii MozaiQ.

  • 3 milioane de semnaturi stranse de Coalitia pentru Familie pentru definirea familiei drept „casatoria dintre un barbat si o femeie”

Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti”, insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie”.

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro