Sari direct la conținut

Proiectul Legii Asistentei Sociale: Sprijin minim de 273 lei pentru o persoana fara venituri, ajutoare de cel putin 100 lei pentru rechizite si indemnizatie de cel putin 750 lei pentru cresterea copilului

HotNews.ro

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a anuntat recent ca a propus Coalitiei o reforma in domeniul asistentei sociale, iar in acest sens a elaborat un proiect care va fi supus dezbaterii publice. Potrivit proiectului va fi instituit venitul minim de insertie, in locul venitului minim garantat. Nivelul acestuia va fi de cel putin 273 lei pentru o persoana singura si de 509 lei pentru o familie formata din doi adulti. Valoarea venitului creste in functie de numarul de copii aflati in intretinere, ajungand sa depaseasca 800 de lei pentru o persoana singura cu cinci copii si 1.000 lei pentru o familie cu cinci copii. In ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului, ar putea fi acordata pe o perioada de 12 luni sau, in cazul copilului cu handicap, pe o perioada de 24 luni. Cuantumul indemnizatiei este de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni inaintea datei nasterii copilului, dar nu mai putin de 750 lei si nu mai mult de 4.000 lei. Proiectul mai prevede alocarea de ajutoare intre 100 si 250 de lei in vederea achizitionarii de rechizite pentru scolari. Aceste sume sunt reduse in cazul in care scolarii inregistreaza absente nejustificate. Suma este redusa proportional cu numarul absentelor.

Venitul minim de insertie

Venitul minim de insertie este o forma de sprijin pentru familiile fara venituri sau cu venituri reduse in scopul asigurarii incluziunii sociale a acestora.

Nivelul lunar al venitului minim de insertie pentru persoana singura si familiile monoparentale este de:

  • 273 lei pentru persoana singura;
  • 393 lei pentru persoana singura care are 1 copil in intretinere;
  • 509 lei pentru persoana singura care are 2 copii in intretinere;
  • 623 lei pentru persoana singura care are 3 copii in intretinere;
  • 734 lei pentru persoana singura care are 4 copii in intretinere;
  • 843 lei pentru persoana singura care are 5 copii in intretinere;
  • cate 60 lei pentru fiecare copil in plus peste numarul de 5;
  • cate 40 lei pentru fiecare adult peste numarul de 1.

Nivelul lunar al venitului minim de insertie pentru familii este de:

  • 509 lei pentru familia formata din 2 adulti;
  • 623 lei pentru familia formata din 2 adulti care au 1 copil in intretinere;
  • 734 lei pentru familia formata din 2 adulti care au 2 copii in intretinere;
  • 843 lei pentru familia formata din 2 adulti care au 3 copii in intretinere;
  • 950 lei pentru familia formata din 2 adulti care au 4 copii in intretinere;
  • 1.057 lei pentru familia formata din 2 adulti care au 5 copii in intretinere
  • cate 50 lei in plus pentru fiecare copil peste numarul de 5
  • cate 30 lei in plus pentru fiecare adult peste numarul de 2.

Ajutorul social se stabileste ca diferenta intre nivelurile venitului minim de insertie stabilite si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Familiile si persoanele singure cu venituri nete lunare pana la nivelul venitului minim de insertie beneficiaza de o majorare cu 100 lei pentru fiecare persoana aflata in aceasta situatie a cuantumului ajutorului social pe familie, in cazul in care cel putin un membru al familiei face dovada ca lucreaza pe baza de contract individual de munca, are statut de functionar public sau presteaza o activitate, realizand venituri cu caracter salarial.

Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una dintre persoanele majore apte de munca din familia beneficiara are obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrari de interes local, fara a se putea depasi regimul normal de lucru si cu respectarea normelor de securitate si igiena a muncii.

Ajutoare pentru achizitionarea de rechizite

Pentru familiile cu copii de varsta scolara ajutorul social se acorda in conditiile in care copiii frecventeaza fara intrerupere cursurile unei forme de invatamant.

Sumele alocate pentru rechizite scolare sunt diferentiate in functie de nivelul de invatamant:

  • 100 lei/copil din invatamantul prescolar din grupa mijlocie si grupa mare, pregatitoare pentru scoala
  • 200 lei/elev din invatamantul primar
  • 250 lei/elev din invatamantul gimnazial si liceal.

In cazul in care se constata absente nejustificate pe parcursul unui semestru scolar, cuantumul ajutorului social se diminueaza proportional cu numarul absentelor:

  • cu cate 5% pentru fiecare copil care inregistreaza un numar de maxim 10 absente;
  • cu cate 10% pentru fiecare copil care inregistreaza un numar maxim de 20 absente.

Indemnizatia pentru cresterea copilului

Concediul si indemnizatia se acorda pe o perioada de 12 luni sau, in cazul copilului cu handicap, pe o perioada de 24 de luni, de la incetarea concediului de maternitate sau, dupa caz de la data nasterii copilului.

Cuantumul indemnizatiei este de 85% din media veniturilor impozabile conform Codului Fiscal, realizate pe ultimele 12 luni inaintea datei nasterii copilului, dar nu mai putin de 750 lei si nu mai mult de 4.000 lei. Cuantumul se majoreaza cu 750 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Cuantumul indemnizatiei va fi de 600 lei pentru persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, s-a aflat timp de 12 luni in situatii asimilate, potrivit legii. De exemplu, pot fi situatii in care persoana a fost trimisa in misiune permanenta in strainatate, a efectuat sau efectueaza serviciul militar pe baza de voluntariat, frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar etc. Cititi in documentul atasat care sunt situatiile asimilate, potrivit legii.

Dupa incetarea dreptului la indemnizatie, mamele au dreptul la concediu fara plata, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

Persoanele care isi reiau sau incep o activitate profesionala, beneficiaza de un stimulent lunar, pe o perioada de 12 luni sau, in cazul copilului cu handicap, pe o perioada de 24 de luni, de la incetarea concediului de maternitate sau, dupa caz de la data nasterii copilului.

Cuantumul stimulentului este de 100 lei, pentru primele 6 luni de la incetarea concediului de maternitate si de 400 lei pentru urmatoarele 6 luni sau dupa caz urmatoarele 18 luni, in cazul copilului cu handicap.

Ajutoare pentru persoane cu handicap

Adultul cu handicap care nu are venituri beneficiaza de o indemnizatie lunara:

  • in cuantum de 340 lei, pentru adultul cu handicap grav;
  • in cuantum de 250 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
  • in cuantum de 35 lei, pentru adultul cu handicap mediu.

Adultul cu handicap care realizeaza venituri beneficiaza de o indemnizatie lunara:

  • in cuantum de 205 lei, pentru adultul cu handicap grav;
  • in cuantum de 160 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
  • in cuantum de 20 lei, pentru adultul cu handicap mediu.

Ajutoare pentru tratament in strainatate

Persoanele cu afectiuni de sanatate deosebit de grave ale caror tratamente medicale sau interventii chirurgicale nu pot fi efectuate in cadrul sistemului de sanatate din Romania pot beneficia de sprijin din partea statutului pentru efectuarea acestora in clinicile din strainatate. Sumele necesare finantarii sprijinului sunt suportate de la bugetul de stat alocat Ministerului Sanatatii. In situatia in care bugetul alocat Ministerului Sanatatii nu poate sustine toate solicitarile formulate in acest sens, Ministerul Muncii poate co-finanta o parte din sumele necesare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro