Sari direct la conținut

Protest antiguvernamental de amploare la Madrid. Opoziția a cerut demisia premierului Sanchez și convocarea alegerilor

HotNews.ro
Protest antiguvernamental de amploare la Madrid. Opoziția a cerut demisia premierului Sanchez și convocarea alegerilor
Protest antiguvernamental la Madrid Foto: Carlos LujáN / Zuma Press / Profimedia

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică la Madrid la apelul partidelor de dreapta pentru a cere demisia premierului socialist Pedro Sanchez şi alegeri generale anticipate, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Aproximativ 25.000 de persoane au participat la demonstraţie, conform serviciilor guvernului central din regiune, în timp ce organizatorii au estimat numărul la 400.000 de demonstranţi. Fluturând steaguri spaniole roşii şi galbene, demonstranţii s-au adunat în Plaza de Castilla, cerând demisia lui Sanchez, pe care l-au numit „trădător”.

Peste o sută de partide au convocat această demonstraţie, cu sprijinul Partidului Popular (PP, dreapta conservatoare), principala formaţiune de opoziţie, şi al partidul de extremă dreapta Vox, sub sloganul „Pentru unitate, demnitate, lege şi libertate. Alegeri generale acum!”

Persoanele care au luat cuvântul au denunţat o serie de decizii luate de guvern, cum ar fi amnistia acordată celor implicaţi în tentativa de secesiune a Cataloniei în schimbul sprijinului separatiştilor catalani în parlamentul de la Madrid şi acordurile încheiate cu partidele separatiste catalane şi basce, şi s-au referit la anchetele pentru corupţie şi trafic de influenţă care vizează figuri ale Partidului Socialist şi pe soţia lui Sanchez, Begona Gomez.

Demonstranţii au fluturat pancarte cu inscripţii precum „Sanchez distruge Spania” şi sloganuri împotriva imigraţiei. Liderul Vox, Santiago Abascal, singurul şef de partid care a participat la demonstraţie, a declarat presei că „acest guvern îi ruinează pe spanioli, i-a trădat, i-a minţit în alegeri”.

„Astăzi, spaniolii, orice ar spune guvernul, sunt mai săraci decât erau când Pedro Sanchez a venit la putere. Le este mai greu să se descurce”, a continuat liderul de extremă dreapta, acuzând de asemenea executivul lui Sanchez că „aduce mai multă imigraţie ilegală”.

Sanchez, în funcţie din 2018, conduce o minoritate guvernamentală fragilă care depinde de voturile partidelor separatiste catalane şi basce din parlament pentru a adopta legi. Concesiile sale faţă de aceste partide irită dreapta.

INTERVIURILE HotNews.ro