Sari direct la conținut

Protest la SNSPA: Studenții boicotează cursurile după ce instituția și-a declarat susținerea lui Trump pentru premiul Nobel

HotNews.ro
Protest la SNSPA: Studenții boicotează cursurile după ce instituția și-a declarat susținerea lui Trump pentru premiul Nobel
Protest la deschiderea anului universitar la SNSPA. FOTO: Ioana Moldoveanu (Snoop)

Mai mulți masteranzi de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) boicotează cursurile de joi seară după ce instituția a anunțat astăzi, printr-un comunicat pe site-ul oficial, că a decis nominalizarea lui Donald Trump, președintele SUA, pentru Premiul Nobel pentru Pace, potrivit Snoop.ro.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a declarat că „această decizie vine ca o recunoaștere a eforturilor susținute ale președintelui Donald Trump în promovarea păcii și stabilității în regiuni marcate de tensiuni globale.”

Studenții de la SNSPA se dezic, însă, de decizia universității și spun că nu au fost consultați înainte ca instituția să transmită public această propunere. În plus, într-o scrisoare deschisă adresată conducerii SNSPA, studenți, absolvenți ai SNSPA, profesori universitari, dar și voci din societatea civilă, ONG-uri și profesioniști din diverse domenii îi cer rectorului Remus Pricopie să retragă propunerea „și să prezinte scuze publice”.

„Prin această scrisoare deschisă, în calitate de membri ai comunității alumni ai SNSPA, dar și ca susținători ai valorilor democratice, păcii și drepturilor omului, ne afirmăm stupoarea, profunda indignare și disocierea față de această decizie, pe care o considerăm contrară principiilor fundamentale statuate în Carta SNSPA și promovate, în alte contexte, de către universitate și majoritatea covârșitoare a membrilor săi”, se arată în textul scrisorii.

Ce spun studenții: „Cuvintele «Trump» și «Premiul Nobel pentru Pace» nu ar trebui să existe în aceeași frază”

Mai mulți studenți ai universității au menționat, pentru sursa citată, motivele pentru care nu susțin inițiativa SNSPA:

„Sunt absolut indignată și dezamăgită de această mișcare politică din partea domnului Pricopie, o mișcare fără sens, absurdă și de ultimă speță. Cuvintele «Trump» și «Premiul Nobel pentru Pace» nu ar trebui să existe în aceeași frază”, a declarat un alt student.  

„Ca student la SNSPA vorbesc din partea tuturor că această decizie ne-a lăsat cu gurile căscate. Nu suntem de acord cu decizia de a susține un violator și un pro-rus, nu ne reprezintă valorile absolut deloc, din contră!”, a transmis alt tânăr.

„Consiliul Studențesc SNSPA este în dezacord total cu această poziționare față de administrația Trump. Mi se pare puțin ironic că acum o săptămână domnul Pricopie se bătea cu pumnul în piept că i-a făcut contestație primul lui Călin Georgescu, iar acum îl susține pe Trump”, a declarat un alt student, pentru snoop.ro.

Universitatea îl propune pe Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace

Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative a hotărât joi declanșarea procedurilor pentru nominalizarea lui Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace și invită alte universități, parteneri naționali și internaționali, să se alăture acestei inițiative, transmite instituția într-un comunicat de presă.

Instituția de învățământ subliniază că îl susține pentru eforturile depuse pentru „promovarea păcii și stabilității în regiuni marcate de tensiuni globale”, precum „acțiunile sale pentru detensionarea situației din Gaza, demersurile inovatoare pentru a încheia o pace justă în Ucraina, precum și preocuparea permanentă pentru a menține echilibrul între principalii actori geopolitici, la nivel mondial”.

„Recunoaștem rolul președintelui Donald Trump în facilitarea soluțiilor diplomatice pentru încetarea conflictului din Ucraina, cu respectarea suveranității statelor și în concordanță cu valorile euro-atlantice. În mod deosebit, asigurarea păcii în regiunea Mării Negre, prin garantarea suveranității Ucrainei și a securității statelor din proximitatea conflictului, în conformitate cu principiile fundamentale ale dreptului internațional, reprezintă un obiectiv esențial pentru stabilitatea globală”, afirmă rectorul Remus Pricopie, citat în comunicatul de presă.


INTERVIURILE HotNews.ro