Protest urbanistic impotriva proiectului imobiliar Dambovita Center de la metrou Eroilor
Cateva zeci de persoane – membri ai unor asociatii si ONG-uri, printre care si Salvati Bucurestiul – au protestat luni in fata Primariei Capitalei impotriva proiectului imobiliar Dambovita Center, dezvoltat pe locul fostei Case Radio (linga statia de metrou Eroilor). Protestatarii au cerut autoritatilor sa opreasca autorizarea proiectului imobiliar care, in opinia lor, incalca legislatia. Proiectul imobiliar estimat la 1 miliard de euro este dezvoltat de un grup de investitori israelieni si urmeaza sa fie supus votului in Consiliul General al Capitalei.
Proiectul imobiliar dezvoltat de catre grupul israelian Plaza Centers prevede construirea unui mall si a trei cladiri de birouri cu inaltimea de 135 de metri fiecare.
Protestatarii acuza Primaria, respectiv Comisia de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, ca a avizat proiectul Dambovita Center, desi acesta incalca legislatia. “Mall-urile nu isi au rostul in centrul orasului. In toate tarile occidentale, mall-urile sunt construite in afara orasului, acolo unde nu aglomereaza circulatia”, a declarat cantareata Mihaela Mihai.
“Proiectul contravine legislatiei in domeniul protectiei mediului, pentru ca nu respecta reglementarile in domeniul parcarilor, potrivit caruia acolo ar trebui construite cel putin 12.000 de locuri de parcare, pe cand in proiect se prevad doar 4.500 de parcari”, a declarat in fata primariei Nicusor Dan, presedintele Salvati Bucurestiul.
In acest moment, proiectul este in proces de avizare, urmand sa fie supus votului in Consiliul General al Capitalei. “Daca va fi votat, vom ataca in instanta hotararea”, a mai declarat Nicusor Dan.
Intr-un comunicat oficial, protestatarii au prezentat si argumentele pentru care considera inoportuna construirea mall-ului si a celor doua turnuri pe locul Casei Radio:
Din punct de vedere urbanistic:
- va paraliza traficul dintr-o zona deja puternic afectata de trafic (complexul va atrage zilnic 20-30.000 de autoturisme);
- va produce, prin dislocarea pinzei freatice, inundarea subsolurilor pentru imobilele din zona adiacenta;
- va paraliza sistemul de canalizare si retelele de utilitati ale zonei.
Din punct de vedere legislativ:
- contravine OUG 195/2005 privind protectia mediului;
- contravine Legii 122/2007 privind aprobarea contractului de parteneriat public-privat pentru locatia Dambovita Center;
- contravine Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti 66/2006 privind numarul locurilor de parcare;
- este incomplet si nu are toate avizele necesare.
Despre proiectul Dambovita Center mai multe informatii aici