Sari direct la conținut

Protocolul folosit de armata israeliană după atacul Hamas din 7 octombrie care ar fi putut pune în pericol viețile civililor – presă

HotNews.ro
Atac Hamas asupra teritoriului israelian, Foto: Ahmad Gharabli / AFP / Profimedia Images
Atac Hamas asupra teritoriului israelian, Foto: Ahmad Gharabli / AFP / Profimedia Images

În haosul inițial al atacului Hamas din 7 octombrie din Israel, forțele armate israeliene au folosit protocolul Hannibal, o directivă de a folosi forța pentru a preveni răpirea soldaților chiar dacă asta ar duce la pierderea vieții ostaticilor, potrivit cotidianului israelian Haaretz, scrie The Guardian.

Haaretz a scris, duminică, la nouă luni după atacul în care aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 250 au fost răpite în Fâșia Gaza, că procedura operațională a fost folosită la trei instalații ale armatei atacate de Hamas, punând în pericol, probabil, inclusiv viața civililor.

Un mesaj transmis diviziei israeliene din Gaza la ora 11.22, la aproximativ cinci ore după începerea atacului, a ordonat: „Niciun singur vehicul nu se poate întoarce în Gaza”.

„Toată lumea știa până atunci că astfel de vehicule puteau transporta civili sau soldați răpiți… Toată lumea știa ce înseamnă să nu lași niciun vehicul să se întoarcă în Gaza”, a spus o sursă din armata israeliană. 

Haaretz a spus că încă nu este clar dacă civili sau soldați au fost răniți ca urmare a acestor ordine, sau câți, dar documentele și mărturiile soldaților, precum și ale ofițerilor de nivel mediu și superior al Forțelor de Apărare Israelului (IDF) au sugerat că practica a fost utilizată într-o manieră „larg răspândită” pe 7 octombrie, pe fondul lipsei de informații clare, în timp ce IDF se străduia să răspundă atacului.

Un purtător de cuvânt al IDF a declarat că investigațiile interne cu privire la ceea ce s-a întâmplat la 7 octombrie și perioada anterioară sunt în curs. „Scopul acestor investigații este să aflăm și să tragem concluzii care ar putea fi folosite în continuarea bătăliei. Când aceste investigații se vor finaliza, rezultatele vor fi prezentate publicului cu transparență”, se arată în comunicat.

Citește și:

Serviciile secrete israeliene știau cu 3 săptămâni înainte de 7 octombrie de planul Hamas privind luarea de ostatici, potrivit unui raport dezvăluit de postul public de televiziune

INTERVIURILE HotNews.ro