Sari direct la conținut

PSD, PNL, USR, UDMR și PMP – împreună în caruselul populismului. Cum și ce plusează partidele politice pe tema impozitării pensiilor speciale

HotNews.ro
PSD, PNL, USR, UDMR și PMP – împreună în caruselul populismului. Cum și ce plusează partidele politice pe tema impozitării pensiilor speciale

În plină criză epidemiologica și financiară, PSD, PNL, USR, UDMR și PMP au anunțat că vor și susțin impozitarea progresivă a pensiilor speciale. Cele cinci partide parlamentare au anunțat că au depus proiecte de lege în acest sens. Demersul acestora apare în contextul în care, în ianuarie, într-un concurs de imagine, Parlamentul a adoptat un proiect de lege controversat care elimina pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale. La vremea respectivă toate partidele politice, cu excepția USR au refuzat să introducă în dezbatere și implicit în lege, impozitarea progresivă.

În plină epidemie de coronavirus și cu economia pe cale de a intra în criză s-a dat startul și la concursul de inițiative legislative. PSD a depus încă de săptămâna trecută o serie de inițiative legislative cu impact social, inițiative pe care, datorită majorității parlamentare de la Senat le-a adoptat deja de primă Cameră și urmează să le dezbată vineri și în Camera Deputaților.

În aceeași logică, Uniunea Salvaţi România a dat startul miercuri în Parlament și a anunțat că a depus o inițiativă legislativă (deși are un proiect deja care impozitează progresiv) pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare faţă de pensia contributivă.

„Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensiile speciale de peste 3.500 de lei şi un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 şi 3.500 de lei. Pensia minimă în România este de 704 lei, iar cea mai mare pensie specială depăşeşte 70.000 de lei, ceea ce înseamnă de aproximativ 100 de ori mai mult. O discrepanţă uriaşă este şi între pensia medie din sistemul public, în prezent 1.247 de lei, şi pensia medie din sistemele speciale, care variază între 4.000 de lei şi 19.000 de lei”, informează USR, prin intermediul unui comunicat.

În aceiași zi, la o diferență de câteva ore, liderii de grup ai PNL Daniel Fenechiu (Senat) și Florin Roman (Camera Deputaților) au anunțat public că au depus amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare prin care propun impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%.

UDMR, printr-un comunicat de presă emis miercuri reamintesc opinei publice că parlamentarii Uniunii au depus „încă de anul trecut un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale şi aşteaptă susţinerea tuturor forţelor politice parlamentare, inclusiv a USR”.

„UDMR a depus în decembrie 2019 un proiect legislativ pentru impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale care depăşesc indemnizaţia netă a preşedintelui ţării. Aşteptăm ca acest proiect de lege să intre în dezbatere în luna aprilie în plenul Senatului şi aşteptăm susţinerea tuturor forţelor politice parlamentare, inclusiv a celor de la USR”, a declarat liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila, citat de agenția Agerpres.

Tot în cursul zilei de miercuri, PSD prin vocea preşedintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu cere Guvernului Orban să preia proiectul social-democraţilor privind impozitarea pensiilor speciale şi să emită ordonanţă de urgenţă, iar banii astfel obţinuţi să îi dea la Sănătate.

„Premierul Orban ar trebui să ia proiectul PSD privind impozitarea pensiilor speciale şi să dea ordonanţă de urgenţă. Acum! Şi să dea banii la Sănătate. Să dea OUG şi să o publice cât mai repede în Monitorul Oficial într-o formă corectă. Altfel, dacă mai ascultă de colegii săi înecaţi până la gât în incompetenţă, o să păţească exact precum Cîţu cu amânarea ratelor românilor”, a scris președintele PSD pe Facebook.

Ciolacu susține că după ce PSD a anunţat că va impozita drastic toate pensiile speciale, s-a văzut ”un adevărat concurs de populism din partea celorlalte partide, care s-au înghesuit să depună tot felul de proiecte în Parlament”.

„De departe, cei mai ipocriţi sunt cei de la PNL care, după ce au mai mimat o dată că elimină pensiile speciale, acum se fac că le impozitează. Ipocriţilor, aveţi Guvern, aveţi toate pârghiile ca să daţi ordonanţă de urgenţă! Ce vă reţine?! De ce continuaţi să păcăliţi oamenii”, a transmis liderul social-democrat.

Și PMP a abordat încă de săptămâna trecută subiectul impozitării pensiilor speciale. Vicepreședintele PMP Cătălin Cristache propunea diminuarea „obligatorie” a veniturilor politicienilor cu 30% până la trecerea crizei şi impozitarea pensiilor speciale.

„Ca de normalitate şi solidaritate, se impune tăierea cu 30% a salariilor şi indemnizaţiilor miniştrilor, parlamentarilor, primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, consilierilor locali şi judeţeni. Vorbim de o economie la buget de aproximativ 50 de milioane de euro lunar, ceea ce se poate traduce în 1.000 de ventilatoare mecanice care pot fi aduse încă din prima lună în România. Nu rezolvăm problema economică macro, dar putem rezolva probleme punctuale (…)”, a declarat Cristache într-un comunicat de presă potrivit agenției Agerpres.

Cum s-au jucat PSD, PNL, UDMR, PMP cu tema pensiilor speciale

Demersul acestora apare în contextul în care, în ianuarie, într-un concurs de imagine, Parlamentul a adoptat un proiect de lege controversat care elimină pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale. La vremea respectivă toate partidele politice, cu excepția USR au refuzat să introducă în dezbatere și implict în lege impozitarea progresivă.

Hotnews.ro a scris la vremea respectivă că așa cum legea a ieșit din Parlament avea șanse mari să fie declarată neconstituțională.

Pe 28 ianuarie, Camera Deputaţilor a adoptat cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Măsura îi viza pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă.

Încă din timpul dezbaterilor parlamentare magistrații au anunțat că vor contesta legea la CCR ceea ce s-a și întâmplat.

Magistrații invocau o decizie din 2010 a Curții Constituționale care a stabilit că este neconstituțională abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraților. Motivul invocat: „de acestea depinde independența justiției”.

Cu toate avertismentele și amenințările magistraților, parlamentarii PSD, PNL, UDMR, PMP și ALDE au votat legea. Singurii care s-au opus la vremea respectivă și au pledat de la tribuna Parlamentului pentru impozitarea progresivă au fost cei de la USR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro