Sari direct la conținut

Putin îl primește în Rusia pe președintele din Emirate. Pentru ce i-a mulțumit

HotNews.ro
Putin îl primește în Rusia pe președintele din Emirate. Pentru ce i-a mulțumit
Vladimir Putin, întâlnire la Moscova cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mohamed bin Zayed al-Nahyan (Foto: Artyom Geodakyan / AP / Profimedia)

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a mulţumit duminică preşedintelui Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mohamed bin Zayed al-Nahyan, pentru rolul jucat de Abu Dhabi ca mediator în schimburile de prizonieri de război cu Ucraina, o chestiune sensibilă care se derulează în paralel cu luptele de pe front.

„Aş dori să vă mulţumesc pentru participarea la rezolvarea problemelor umanitare, inclusiv a celor legate de schimbul de prizonieri”, i-a spus Putin invitatului său din EAU, care a fost întâmpinat la reşedinţa preşedintelui rus de lângă Moscova, conform unei transmisiuni la televiziunea rusă, scrie Agerpres.

„Mă refer şi la ultimul schimb”, a spus liderul de la Kremlin la deschiderea acestei întrevederi informale în timpul căreia a spus că intenţionează să discute direct despre conflictul din Ucraina.

Moscova şi Kievul au anunţat vineri că au făcut schimb de 95 de prizonieri de război de fiecare parte, după negocieri desfăşurate direct sub egida Emiratelor Arabe Unite.

Cele două ţări au mai făcut un schimb de sute de prizonieri de la ofensiva rusă lansată împotriva Ucrainei în februarie 2022, în urma unor acorduri negociate prin intermediul Emiratelor, Arabiei Saudite şi Turciei.

Bănci din Emirate, acuzate de SUA că ajută Rusia să ocolească sancţiunile occidentale

Preşedintele Emiratelor, Mohamed bin Zayed al-Nahyan, a sosit la Moscova duminică înainte de summitul BRICS, programat de marţi până joi la Kazan.

O întâlnire bilaterală este programată luni cu Vladimir Putin, conform Kremlinului, iar cei doi lideri urmează să viziteze împreună o instituţie de învăţământ.

Relaţiile dintre Rusia şi Emiratele Arabe Unite s-au dezvoltat semnificativ în ultimii ani, comerţul bilateral „triplându-se în ultimii trei ani”, ajungând la puţin sub 10 miliarde de euro în 2023, a spus Putin.

„Mai avem multe de făcut”, a continuat Mohammed bin Zayed al-Nahyan, potrivit unei traduceri a afirmaţiilor sale, preluate de agenţiile de presă ruse.

Vladimir Putin a vizitat EAU în decembrie 2023, una dintre rarele sale deplasări în străinătate de când face obiectul unui mandat de arestare de la Curtea Penală Internaţională (CPI), emis în martie 2023 pentru expulzarea ilegală de copii în Ucraina.

Unele bănci din Emirate, acuzate de Statele Unite că ajută Rusia să ocolească sancţiunile occidentale, au fost supuse presiunilor Washingtonului în ultimele luni, americanii promiţând să pună în aplicare restricţii severe dacă acest sistem continuă.

INTERVIURILE HotNews.ro