Sari direct la conținut

Putin și-a numit fostul bodyguard într-o funcție majoră a statului. Cine e Alexei Diumin, posibil „succesor” al liderului rus

HotNews.ro
Alexei Diumin și Vladimir Putin , Foto: Kremlin Pool / Alamy / Alamy / Profimedia
Alexei Diumin și Vladimir Putin , Foto: Kremlin Pool / Alamy / Alamy / Profimedia

Kremlinul a anunțat miercuri că președintele Vladimir Putin l-a numit pe Alexei Diumin, un consilier și fost bodyguard, în funcția de secretar al Consiliului de Stat, un organism consultativ al șefului statului rus, scrie Reuters.

Fosta gardă de corp a lui Vladimir Putin urcă rapid în ierarhia conducerii de la Moscova, mulțumită deciziilor liderului de la Kremlin. Iar unele informații sugerează chiar că Alexei Diumin ar putea fi un posibil succesor al liderului rus.

Diumin a sosit la Kremlin luna aceasta, după ce a fost guvernator al regiunii Tula.

Reales pentru un nou mandat de șase ani la începutul acestui an, Putin l-a numit pe Diumin în funcția de consilier prezidențial specializat în industria de apărare. Funcția era deja importantă, dar la momentul respectiv, Kremlinul a vorbit și despre alte responsabilități pentru acesta.

Aceste responsabilități au devenit mai clare miercuri dimineață, când un decret semnat de Putin și publicat de site-ul Kremlinului a confirmat numirea lui Diumin în funcția de secretar al Consiliului de Stat.

Organismul este responsabil cu elaborarea „obiectivelor și sarcinilor strategice de politică internă și externă” și reunește oficiali de la Kremlin și din guvern cu legiuitori și lideri regionali.

Cariera lui Diumin

Diumin a devenit, cu timpul, un personaj tot mai important în Rusia.

El a intrat în Serviciul Federal de Gardă (FSO) în 1995 și i-a păzit atât pe președintele Boris Elțîn, cât și pe prim-ministrul Viktor Cernomirdin. Din august 1999, Diumin a fost garda de corp a lui Vladimir Putin pentru primul și al doilea mandat al acestuia.

„Am făcut parte dintr-un grup de ofițeri care asigurau securitatea președintelui peste tot – în Rusia și în străinătate”, a declarat Diumin.

„Fiecare dimineață începea cu o informare către președinte privind rapoartele operaționale. Trebuie să ai informații despre regiuni, despre situații de urgență. Uneori trebuia să dau instrucțiuni ministrului, să stabilesc o sarcină pentru șeful regiunii”, a explicat el, potrivit Reuters.

În 2012, el a fost numit șef adjunct al gărzii prezidențiale. În 2014, a fost numit adjunct al șefului GRU (serviciul secret militar). A fost una dintre persoanele-cheie din spatele anexării Crimeei. În 2015, a fost numit ministru adjunct al apărării.

În 2016, Diumin a fost ales guvernator al regiunii Tula. Dar președintele nu l-a uitat. El a fost prezentat într-o întâlnire televizată tete-a-tete cu Putin, în cadrul căreia președintele l-a felicitat pentru creșterea „impresionantă” a producției industriale din regiunea sa.

O relație apropiată cu Putin

Numele lui Diumin a fost de mult timp subiectul unor speculații în rândul elitei politice de la Moscova, scrie Reuters.

Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, a declarat la începutul acestei luni că mulți oameni consideră că Putin îl vede pe Diumin drept un succesor.

Putin, în vârstă de 71 de ani, se află la începutul unui nou mandat de șase ani și nu există informații clare cu privire la cine l-ar putea succeda într-o bună zi.

Despre posibilitatea ca Diumin să îi succeadă lui Putin au scris mai multe publicații internaționale inclusiv cotidianul britanic Times, care a relatat printre altele o presupusă întâmplare în care garda de corp a alungat un urs care dădea târcoale vilei în care se afla președintele Putin.

Anul trecut, agenția Associated Press scria că Diumin nu avea neapărat o mare vizibilitate publică, dar că avea un atu important – relația apropiată cu președintele.

Urmărește LIVE ultimele evoluții ale războiului din Ucraina

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro