Radu Jude câștigă Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu. Filmul său „Kontinental ’25” a fost şi în competiţia pentru Ursul de Aur / Cine a câștigat marele trofeu la Berlinala 2025

Radu Jude a câştigat, sâmbătă, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, pentru „Kontinental ’25”.
Pelicula regizată de Radu Jude s-a aflat şi în competiţia pentru Ursul de Aur. „Kontinental ’25” a fost unul dintre cele 19 filme care au concurat pentru premiul cel mare al festivalului din acest an, alte filme participante fiind „Blue Moon” al regizorului american Richard Linklater și „What Does that Nature Say to You” al cineastului sud-coreean Hong Sangsoo.
Radu Jude a dedicat premiul primit pentru „Kontinental ’25”, filmat în doar zece zile, cu un smartphone, moştenirii regizorului spaniol Luis Bunuel (1900-1983) – asociat cu mişcarea suprarealistă -, de la a cărui naştere s-au împlinit sâmbătă 125 de ani, relatează Agerpres.
„Sunt un scenarist slab, aşa că primirea acestui premiu este foarte amuzantă”, a glumit regizorul pe scena Berlinalei. De asemenea, cineastul român a mulţumit echipei sale şi a declarat că „acest premiu demonstrează că există mult talent în România şi, deşi acum trăim vremuri cumplite sper că vor exista mai mulţi bani pentru cultură, pentru că este mult talent”.
În încheierea discursului său, Jude şi-a exprimat speranţa că „festivalul de anul viitor nu se va deschide cu „Triumful voinţei” de Leni Riefenstahl”, un film german de propagandă nazistă din 1935, făcând referire la alegerile federale anticipate de duminică din Germania.
Radu Jude a câştigat un Urs de Aur în 2021
Radu Jude a revenit la Festivalul de Film de la Berlin cu „Kontinental ’25”, un film despre criza morală a unui executor judecătoresc, care marchează încercarea regizorului român de a obţine un al doilea premiu „Ursul de Aur”, pe care l-a mai obținut în urmă cu patru ani cu comedia neagră „Bad Luck Banging or Loony Porn” („Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”).
„Kontinental ’25” se bazează pe un articol din presă citit de Jude despre o femeie executor judecătoresc care se simte vinovată după ce evacuează o persoană care ulterior se sinucide.
Filmat în doar 10 zile cu un smartphone, acest lungmetraj a fost unul dintre favoritele juriului internaţional de critici alcătuit de revista Screen.
Marele premiu, câştigat de „Dreams (Sex Love)”
Un număr de 19 filme au concurat în competiția principală la Berlinala 2025 pentru a succeda documentarului „Dahomey” al cineastului franco-senegalez Mati Diop, despre restituirea operelor de artă în fostele ţări colonizate, notează News.ro.
De această dată, trofeul a fost câştigat de filmul norvegian „Dreams (Sex Love)” (Drømmer), regizat de Dag Johan Haugerud şi produs de Yngve Sæther şi Hege Hauff Hvattum.
Al doilea trofeu ca importanţă al Berlinalei, Ursul de Argint Marele Premiu al Juriului, a fost înmânat de actriţa chineză Fan Bingbing regizorului brazilian Gabriel Mascaro pentru producţia „The Blue Trail” („O último azul”).
Actriţa britanică Tilda Swinton, în vârstă de 64 de ani, a fost recompensată cu un Urs de Aur onorific, premiu acordat pentru întreaga carieră.
Palmaresul Berlinalei din acest an a fost anunţat în cadrul galei organizate la Berlinale Palast din capitala Germaniei sâmbătă seară, cu o zi înainte de alegerile federale anticipate din această ţară.
Despre ce este „Kontinental ’25”
„Kontinental ’25” este bazat pe un articol de presă despre o femeie executor judecătoresc care se simte vinovată pentru că a evacuat un bărbat fără adăpost dintr-un subsol pe care-l ocupase. La scurt timp după ce a aflat că urmează să fie evacuat, bărbatul se sinucide, declanşând criza morală a protagonistei, a explicat regizorul jurnaliştilor, miercuri, la premiera de la Berlinale Palast.
Reacția executorului judecătoresc „m-a frapat în același timp ca fiind extrem de emoționantă și extrem de discutabilă”, deoarece a simți așa ceva după faptă ar putea fi considerat ipocrit, a spus el.
Filmul se concentrează pe criza morală resimțită de executorul judecătoresc, interpretat de actrița Eszter Tompa, în urma incidentului.
„De fapt, urăsc filmele despre crize morale. Sunt mai interesat de aspectul material al cinematografiei, dar aici este interesant pentru că este deplasat”, a spus regizorul.