Sari direct la conținut

Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii: “Nu avem cum sa ascundem documente, mai ales despre datele financiare”

HotNews.ro
Raed Arafat, Foto: Hotnews
Raed Arafat, Foto: Hotnews

O lista a documentelor secrete ale Ministerului Sanatatii care nu pot fi comunicate a fost publicata luni in Monitorul Oficial. Printre acestea se numara rapoartele de control si audit, statele de functii si de plata si alte documente care “pot fi considerate secrete de serviciu”.

Contractele de achizitii sau concluziile actiunilor de control vor putea fi comunicate la cerere. Cum la data aprobarii Ordinului ministrul Eugen Nicolaescu se afla in concediu, acesta a fost semnat de secretarul de stat Raed Arafat care explica, intr-un interviu pentru HotNews.ro, de ce este nevoie de o astfel de lista.

A aparut in Monitorul Oficial o lista a informatiilor din cadrul Ministerului Sanatatii care sunt exceptate de la comunicare, chiar daca solicitarea se face in baza legii accesului public la informatii.

Raed Arafat: Aceasta lista este lista documentelor care nu se comunica pentru protejarea unor date care pot fi considerate confidentiale: date personale, salarii, anumite dispozitii interne care nu au caracter financiar. Dar atentie: scrie clar ca daca aceste date au caracter financiar, atunci ele sunt publicabile si solicitabile.

Deci pot fi comunicate documentele care sunt listate in anexa 3 daca se face cerere pe legea 544 sau nu?

Raed Arafat: Daca se cer documentele respective pe 544, se pot da informatii dar care nu afecteaza caracterul confidentialitatii. Este posibil ca documentul in sine sa nu se dea. Mai ales daca el contine nume de persoane sau incalca confidentialitatea privitoare la salarii. Acestea sunt protejate de lege.

Sunt 23 de tipuri de informatii exceptate de la comunicare mentionate in Monitorul Oficial. Primul

Informatiile secretizate din Anexa 3

Informatiile secretizate din Anexa 3

Foto: Hotnews

se refera la rapoartele de control si audit. De ce sunt ele exceptate?

Raed Arafat: Pentru ca orice raport de control sau audit poate include nume de persoane sau date care pot aduce atingere unei anumite persoane. Aceste date nu se pot arunca in spatiul public pur si simplu pentru ca asa a decis corpul de control, pana ce ele nu sunt dovedite in justitie. In mod normal ele trebuie examinate si decizia se ia de catre organele abilitate. Poate concluziile raportului se vor publica, dar acele date din raport care ating persoane fizice este posibil sa nu se publice, ci sa se dea doar organelor abilitate care, ulterior, vor decide daca le dau mai departe.

In Monitorul Oficial nu apar toate aceste precizari. Cine va decide daca se vor publica sau nu, ce anume se va publica si ce nu?

Raed Arafat: Daca se solicita dintr-un raport anumite informatii care nu sunt cu caracter personal, acestea se pot da. Dar raportul nu se va comunica, nu se va publica pe site-ul Ministerului daca el contine date care trebuie sa fie protejate, pana ce se va pronunta un organ abilitat in acest sens.

La punctul 10 este mentionat continutul dosarelor privind litigiile in care institutia este implicata. Doar ca, de obicei, atunci cand aceste dosare au ajuns la proces ele sunt deja publice.

Raed Arafat: Sigur. Dar pana ce ajunge acolo sa nu fie publicabil. Daca exista un litigiu si se fac anumite documente care urmeaza sa fie lucrate, este posibil ca publicarea lor sa nu fie oportuna in acel moment. In clipa in care au ajuns la tribunal, normal ca ele devin publice.

De ce in anexa sunt mentionate si documente clasificate si informatii din categoria informatiilor clasificate. Acestea oricum nu sunt publice. De ce s-a considerat necesara mentionarea lor?

Raed Arafat: Pe aceste aspecte si pe aceste documente a lucrat personalul tehnic si ulterior s-a avizat de catre mai multe directii. Cei care au lucrat au decis sa scrie tot ce nu se comunica, inclusiv sa se revina si sa se mentioneze documentele clasificate. Si daca nu se scria acolo, documentele clasificate oricum nu se comunicau. Poate au vrut sa fie mai clar ordinul respectiv.

La punctul 22 sunt mentionate “documente ce pot fi considerate secrete de serviciu”. Cine decide ce documente anume “pot fi considerate” secrete?

Raed Arafat: Exista un departament al ministerului care se ocupa cu asta.

Sub acest punct pot fi incluse o multime de documente.

Raed Arafat: Acest departament al ministerului se ocupa de documentele care se clasifica in secret de serviciu si in documente clasificate. Intr-adevar exista documente care pot fi considerate secret de serviciu. Aceste documente nu se publica. Dar, inca o data, nu este nicio intentie de a ascunde informatii publice pentru ca informatiile publice vor trebui date. In final, daca cineva considera ca un document al Ministerului Sanatatii este clasificat si, ulterior, cineva ne solicita date despre el, chiar si prin tribunal, tribunalul poate considera ca acest document nu trebuia clasificat si il va da publicului. Asadar nu avem cum sa ascundem aceste documente, mai ales despre datele financiare. Datele financiare sunt extrem de transparente pentru ca toate cheltuielile spitalelor, toate cheltuielile publice sunt publicate pe site-urile lor. Scrie clar ca ordinele care au caracter financiar sunt comunicabile.

De ce ati semnat dumneavoastra acest ordin si nu ministrul Eugen Nicolaescu?

Raed Arafat: Pentru ca s-a intamplat sa-l inlocuiesc pe domnul ministru in perioada respectiva si atunci l-am semnat printre documentele care au avizare completa din toate directiile ministerului. Cand toate directiile au avizat un document, inclusiv juridicul, si ministrul nu este, atunci cineva semneaza in locul sau pentru ca activitatea ministerului sa mearga mai departe.

De ce a fost nevoie de acest ordin?

Raed Arafat: Toate ministerele au facut astfel de ordine. A fost, daca nu gresesc, o prevedere prin care s-a cerut fiecarui minister sa stabileasca clar care este lista documentelor [comunicabile, n.r.] din ministerul respectiv. Nu este vorba doar despre Ministerul Sanatatii, nu este o initiativa proprie a ministrului sanatatii.

Un comunicat oficial dat publicitatii pe 10 octombrie anunta ca ministrul Sanatatii „a dispus secretarului de stat Raed Arafat si secretariatului general al MS sa revizuiasca prevederile Ordinului mai sus mentionat, urmand ca in urmatoarea saptamana sa prezinte ministrului Eugen Nicolaescu propuneri de amendare a acestuia”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro