Sari direct la conținut

Rafila, dezvăluiri despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Stimulatorul cardiac și proteza ortopedică erau colonizate cu bacterii / Nu e vorba de o infecție dobândită în spitale, era preexistentă

HotNews.ro
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul ședinței de guvern de la Palatul Victoria din data de 11 aprilie 2024., Foto: Lucian Alecu / Alamy / Alamy / Profimedia
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul ședinței de guvern de la Palatul Victoria din data de 11 aprilie 2024., Foto: Lucian Alecu / Alamy / Alamy / Profimedia

Intrat în direct la Antena 3, joi seara, Alexandru Rafila a declarat că l-a vizitat miercuri pe actorul Florin Piersic și a oferit informații despre starea de sănătate a acestuia.

Întrebat de jurnalistul Răzvan Dumitrescu despre faptul că Florin Piersic a fost mutat prin 5 spitale în ultimele zile, ministrul Rafila a evitat să formuleze o critică la adresa sistemului de sănătate.

„Nu cred că e un lucru care poate fi acuzat, există spitale multidisciplinare, acum mai e vorba și de opțiunea pacientului, pacientul s-a tratat la Cluj, în spitale pe care le cunoaște, spitale monospecializate, iar ulterior a fost transferat la București, cred că intenția era ca acea proteză să fie extrasă de medicul care o implantase. Noi am făcut o echipă multidisciplinară. În mod evident, zilele următoare pacientul va rămâne acolo, iar aceste device-uri care erau colonizate cu bacterii – cardiostimulatorul și proteza – prin eliminarea lor se va contribui la o evoluție pozitivă”, a declarat Rafila la Antena 3.

Ministrul spune că l-a vizitat ieri dimineață pe artist, l-a încurajat și că părea încrezător într-o evoluție favorabilă.

„E un om pozitiv, optimist, iar acest lucru contează în evoluția ulterioară. Mulțumesc colectivului de la Balș și personalului de la ortopedie de la Foișor. Eu nu sunt specializat în ortopedie, această intervenție necesită internare la terapie intenstivă de câteva zile, iar apoi până la închiderea cicatricelor va dura o săptămână, apoi urmează o perioadă de refacere. Nu pot să fac o predicție despre cât va dura”, a declarat Rafila.

Rafila: „Nu e vorba de o infecție dobândită în spitale”

Într-o altă intervenție, tot joi seară, la postul Digi24, Alexandru Rafila a susținut că „nicidecum nu se poate vorbi despre o infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale”.

„Nu este vorba despre o infecţie dobândită în spitalele prin care a trecut, în ultima lună, domnul Florin Piersic, nici cele două de la Cluj, nici cele două din Bucureşti, pentru că infecţia era preexistentă, iar procedurile care au fost aplicate, respectiv la Cluj – un lavaj al acestei proteze de genunchi şi ulterior extragerea la Institutul Inimii din Cluj a acelui stimulator cardiac, care era infectat, n-au făcut altceva decât să încerce să înlăture infecţia, nicidecum nu putem să discutăm de o infectare a pacientului în cursul procedurilor medicale”, a spus Rafila la Digi 24.

Florin Piersic a fost transferat joi, 9 mai, de la Institutul „Matei Balș” la Spitalul Foișor, ambele din București, pentru o operație de scoatere a protezei de la picior. Proteza a devenit ea însăși sursă de întreținere a infecției, potrivit medicilor. Ruta medicală a actorului, reconstituită de către HotNews.ro din surse oficiale e, însă, mai lungă. Undeva pe acest traseu a apărut infecția.

Ministrul Rafila recunoaște subraportarea infecțiilor

Piersic a fost internat la Spitalul Militar din Cluj la mijlocul lui aprilie, apoi la finalul lunii a ajuns la Institutul Inimii din Cluj, „unde a venit cu infecție”, a explicat pentru HotNews.ro un medic de la Institutul Inimii. Spitalul Militar din Cluj a precizat, printr-un comunicat oficial, că pacientul nu s-a infectat la ei.

Infecțiile asociate actului medical (IAAM), cunoscute și ca infecții spitalicești sau infecții nosocomiale, nu reprezintă un fenomen românesc, ci pot fi prezente în orice spital din lume. Diferența fundamentală, potrivit declarațiilor mai multor miniștri ai sănătății, indiferent de partidul din care au făcut parte, este aceea că în spitalele românești persistă tendința ca infecțiile să fie ascunse. Consecința este subraportarea și ascunderea stării reale în fața pacienților și a familiilor.

Situația este recunoscută inclusiv de actualul ministru Alexandru Rafila. În România se raportează „1% din totalul cazurilor externate ca fiind infecţii asociate asistenţei medicale. Media la nivel european este de 7%. Noi am crescut de la 0,2% la 1%”, a spus ministrul Rafila într-o conferință de presă din octombrie 2022.

În cazul Piersic, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, ​Adrian Marinescu, a afirmat, în intervenții la Antena 3 și la Digi 24, că nu este certă sursa infecției. ”Nu ştiu dacă este discuţie de branulă sau este o discuţie generală că există riscul ca dintre bacterii, cum este şi stafilococul, să dea infecţia”.

Florin Piersic nu este prima personalitate afectată de infecțiile nosocomiale din spitalele românești. Potrivit medicilor, situația lui Florin Piersic, 88 de ani, este serioasă, dar stabilă.

În schimb, în cazurile actorului Ion Caramitru, omului de cultură Iosif Sava sau antrenorului Nicolae Mărășescu, infecțiile contractate în spital le-au adus sau grăbit sfârșitul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro