Sari direct la conținut

Rafila: Nu ne propunem să eradicăm infecțiile nosocomiale, nu există așa ceva. Vrem să cunoaștem realitatea din spitale

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES

​Autoritățile din România nu își propun să eradicheze infecțiile asociate actului medical (nosocomiale), care „există peste tot în lume”, ci să cunoască cu exactitate amploarea fenomenului și să încurajeze spitalele să raporteze aceste infecții, pentru a putea veni cu soluții. Un proiect pilot care ar putea fi extins în toate unitățile sanitare din țară se desfășoară în acest moment în 6 spitale: Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, Spitalul Militar de Urgență Carol Davila, Spitalul Elias, Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic Județean Cluj-Napoca.

„Sper că după ce se derulează acest pilot, ulterior vom putea extinde în toată țara acest ghid de bune practici. Subiectul infecțiilor asociate asistenței medicale este unul extrem de important în zona sănătății publice. Actualul proiect oferă instrumentele profesionale care vor permite uniformizarea procedurilor, plecând de la diagnosticul infecțiilor asociate asistenței medicale”, a declarat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la Institutul Matei Balș.

„Sperăm ca prin PNRR spitalele să își dezvolte capacitatea de control al infecțiilor. Să limiteze circulația germenilor multirezistenți și să ne aducă în rândul lumii. Este o problemă despre care discutăm de mulți ani, dar amploarea ei este mai puțin cunoscută. Ne dorim să protejăm pacienții. Infecțiile sunt în acest moment subraportate”, a adăugat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a vorbit și despre un alt lucru important: limitarea utilizării antibioticelor doar la situațiile care impun acest lucru.

Adrian Marinescu: Infecțiile asociate actului medical există peste tot în lume. Sunt un lucru normal, nu înseamnă malpraxis

Infecțiile asociate actului medical există peste tot în lume, sunt un lucru normal și nu înseamnă malpraxis, a explicat și Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și directorul medical al Institutului Matei Balș.

„Ce facem prin acest proiect este să avem niște direcții pentru ca orice spital din România să știe ce are de făcut”, a adăugat directorul medical al Institutului Balș.

Proiect pilot în 6 spitale din țară, dintre care 3 în București

Proiectul pilot „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014 – 2021, este implementat în acest moment în 6 spitale din țară, dintre care 3 sunt în București: Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, Spitalul Militar de Urgență Carol Davila, Spitalul Elias, Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Unul dintre obiectivele proiectului este acela de a stabili premisele elaborării unei strategii naționale pentru limitarea rezistenței la antimicrobiene.

În acest sens, specialiști în domeniile microbiologie, epidemiologie, boli infecțioase/prescriere antibiotice, în consultare cu experți ai Institutului Norvegian de Sănătate Publică și experți ai Organizației Mondiale a Sănătății au dezvoltat o serie de ghiduri și o metodologie comună celor trei domenii de activitate medicală.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro