Sari direct la conținut

Rafila susține că ordinul prin care a fost trimis Corpul de Control la Spitalul Pantelimon „nu e destinat comunicării publice”. Ce invocă

HotNews.ro
Rafila susține că ordinul prin care a fost trimis Corpul de Control la Spitalul Pantelimon „nu e destinat comunicării publice”. Ce invocă
Declarații de presă la spitalul Sf Pantelimon după vizita făcută de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în București, 8 august 2024. Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut, luni, că ordinul prin care în luna aprilie a trimis Corpul de Control la Spitalul Sf. Pantelimon „nu este destinat comunicării publice”, conform unui Ordin semnat în anul 2021 „de cel care era ministru în acea perioadă” și care prevede că „documentele care fac referire la activitățile Corpului de control nu sunt destinate comunicării publice”. Amintim că HotNews a cerut de trei ori Ministerului Sănătății ca publicul să vadă Ordinul de ministru în cazul Sf. Pantelimon.

„Documentele care fac referire la activitățile Corpului de Control nu sunt destinate comunicării publice conform unui Ordin semnat în anul 2021 de cel care era ministru în acea perioadă. Nu are nicio legătură cu mine”, a susținut Alexandru Rafila luni, după întâlnirea de la guvern cu premierul Marcel Ciolacu.

În anul 2021, miniștrii Sănătății au fost Vlad Voiculescu (decembrie 2020 – aprilie 2021) și Ioana Mihăilă (aprilie – septembrie 2021). De asemenea, au fost și doi miniștri interimari, pe perioade foarte scurte: Andrei Baciu și Cseke Attila. Din noiembrie 2021, conducerea Ministerului Sănătății a fost preluată de Alexandru Rafila.

Rafila a mai spus luni că a trimis Guvernului toate documentele solicitate în acest caz: „Corpul de Control al primului ministru a solicitat Ministerului Sănătății o informare extinsă și toate documentele care au rezultat în urma acestui lucru le-am trimis aici pentru analiză la Corpul de Control al primului ministru. Am trimis toate documentele care au stat la baza activității Corpului de control din Ministerul Sănătății.”

HotNews a cerut de 3 ori Ordinul. Am primit ca răspuns fragmente dintr-un comunicat de presă

HotNews.ro a solicitat de 3 ori Ministerului Sănătății, în baza Legii 544, să comunice conținutul integral al Ordinului prin care Corpul de Control a fost trimis, în luna aprilie, la Spitalul Sf. Pantelimon. Ministerul Sănătății a oferit un singur răspuns, constând în informații reluate dintr-un comunicat de presă din 17 aprilie. Instituția nu a transmis către HotNews, la solicitările în baza Legii 544, că Ordinul „nu este destinat comunicării publice”.

Ministrul Alexandru Rafila a mai precizat, luni, că în luna aprilie, „Corpul de Control s-a deplasat la Spitalul Sf. Pantelimon pentru două plângeri administrative – doamna Stamatoiu (director de îngrijiri – n.red.) și doamna Voicu (fosta șefă a secției ATI – n.red.) – iar în momentul în care am aflat, după deplasarea echipei acolo, am solicitat un reprezentant al Colegiului Medicilor care a preluat imediat acest caz, a trimis Comisia de Disciplină care investighează problemele de natură medicală.”

De ce este ordinul ”la secret”?

Surse din minister susțineau că „felul în care Rafila a decis să se facă acest control ascunde ceva important”.

Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a spus că și el vrea să vadă aceste documente.

Între timp, HotNews a solicitat pentru a treia oară Ordinul de ministru, în baza Legii 544.

De ce este ordinul lui Rafila important? Pentru că el arată ce obiectiv al controlului a stabilit ministrul. Ce componență aprobată a avut Corpului de Control. Tot ministrul primește și aprobă raportul final. În cazul oamenilor morți la Sf. Pantelimon, surse judiciare susțin că ”oamenii din spital nu au vrut să coopereze inițial, văzând cum a decurs inspecția trimisă de ministrul Rafila, una în care practic nu s-a descoperit, ci s-a acoperit”.

INTERVIURILE HotNews.ro