Sari direct la conținut

Rămăşiţe ale unei bombe aeriene au fost găsite în drona care s-a prăbuşit la Zagreb, după ce a zburat și prin România şi Ungaria

HotNews.ro
Locul în care o dronă militară s-a prăbușit în Zagreb, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Locul în care o dronă militară s-a prăbușit în Zagreb, Foto: AFP / AFP / Profimedia

În drona care s-a prăbuşit joi seara în sud-vestul Zagrebului au fost găsite rămăşiţe ale unei bombe aeriene, a relevat duminică ministrul croat al apărării, Mario Banozic, potrivit agenției croate de presă HINA, citată de Agerpres.

„Au fost găsite urme ale unui dispozitiv exploziv, ceea ce indică faptul că nu era o dronă de recunoaştere. Am găsit părţi ale unei bombe aeriene”, a declarat Banozic reporterilor, la locul prăbuşirii, după ce partea principală a dronei a fost scoasă din pământ.

El a precizat că este vorba despre un vehicul aerian fără pilot de fabricaţie sovietică, dar că încă nu este clar dacă a venit din partea Rusiei sau a Ucrainei.

„Vom putea spune care a fost scopul său doar după o analiză. Acest tip de bombă a fost folosit de avioane”, a adăugat el.

Banozic a dat asigurări că zona din jurul craterului este acum sigură şi că nu există substanţe explozive acolo.

Serviciul de seismologie din Croaţia a comunicat sâmbătă că seismografele sale au înregistrat impactul unui obiect zburător în zona Jarun din sud-vestul Zagrebului, joi, la ora 23:01:49.

Drona a căzut la aproximativ 50 de metri de un cămin studenţesc, dar nimeni nu a fost rănit. Aproximativ 40 de maşini aflate într-o parcare din apropiere au fost avariate.

Drona militară s-a prăbușit în Zagreb după ce a trecut prin trei țări NATO (Foto: Igor Soban / Xinhua News / Profimedia)

Dispozitivul s-a prăbuşit în Croaţia după ce a survolat România şi Ungaria.

„Nu suntem mulţumiţi de reacţia ţărilor vecine”

„Se va face o analiză detaliată cu aliaţii noştri din NATO pentru a vedea ce s-a întâmplat. Bineînţeles, nu suntem mulţumiţi de reacţia ţărilor vecine care au observat obiectul zburător mult mai devreme, fără a reacţiona. Dacă ar fi fost detectat la timp, nu am fi fost astăzi aici”, a declarat Banozic.

Ministrul croat al apărării a menţionat că a vorbit duminică dimineaţă cu omologii săi din Ungaria şi România şi aşteaptă un răspuns după ce aceştia i-au spus că evaluează datele disponibile pentru a vedea ce s-a întâmplat cu exactitate.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro