Sari direct la conținut

Rareș Bogdan, despre "singura emoție" după apariția stenogramelor în dosarul "mită la Otopeni"

HotNews.ro
Rares Bogdan, Foto: Hotnews
Rares Bogdan, Foto: Hotnews

Europarlamentarul Rareş Bogdan susține că singura sa legătură cu dosarul în care fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București ar fi cerut mită de peste 22,4 milioane de euro de la doi oameni de afaceri pentru închirierea spațiilor din aeroport este că „zboară de pe Aeroportul Otopeni”. El a spus, joi, că a avut „o singură emoție” legat de stenogramele scurse din dosar, în care este menționat și numele său.

  • „În urmă cu o săptămână, eram împreună cu premierul României, preşedintele PNL, cu secretarul general, ministrul de Interne, cu vicepreşedinţii Iulian Dumitrescu şi Dan Motreanu şi în momentul în care s-a terminat şedinţa (..) am constatat că sunt arestat. Deci, eram arestat la o anumită televiziune”, a spus europarlamentarul, întrebat dacă este implicat în dosarul „mită la Otopeni”.

El a spus că a avut „o singură emoție” legat de stenogramele scurse din dosar, în care este menționat și numele său:

„Nu, că te iubesc doar pe tine”

  • „Singura mea problema cu stenogramele, am văzut 398 de pagini, am înţeles că de la avocatul unuia dintre inculpaţi, o să vă relatez discuţia pe care am avut-o cu soţia mea, în dimineaţa în care au apărut stenogramele.
  • Am sunat-o, i-am spus că au apărut nişte stenograme în care unii domni vorbesc, cum în oraşul lui Bucur se vorbeşte de o sută de ani, şi al domnului Iancu, despre cât de prieteni sunt sau cât de mulţi oameni puternici ai zilei cunosc, din politică sau din administraţie, şi m-a întrebat: „Ai vreo emoţie, ai făcut?” Zic: „Nu”. Zice: „Eu am o singură problemă – în respectivele stenograme, nu am să le citesc, dar spune-mi te rog frumos dacă undeva apare vreo referire la vreo relaţie a ta cu vreo femeie”. „Nu, că te iubesc doar pe tine”. „Ok, atunci mergi înainte, te susţin”.
  • Deci asta a fost singura mea emoţie legată de stenograme”.

El a mai susținut că singura sa legătură cu acest dosar este că zboară de pe Aeroportul Otopeni:

  • „Mă bucur că DNA a procedat foarte transparent şi ieri a venit cu un comunicat, e o chestiune care o plasează în zona transparenţei (..) şi a vorbit despre faptul că nu se pune problema ridicării de imunităţi şi cel puţin persoanele vehiculate în spaţiul public, la leadership-ul a două partide, cele mai mari din România, nu există deocamdată niciun fel de suspiciune şi nu au nicio calitate în acest dosar”.

DNA: Doar cinci persoane au calitatea de inculpat. Până acum, nu s-a cerut ridicarea imunităţii sau altă încuviinţare faţă de nicio persoană cu calitate specială

Nume de la vârful politicii, în stenogramele din dosarul mitei de la Aeroportul Otopeni

Numele ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, al liderului PSD, Marcel Ciolacu, sau al europarlamentarului PNL Rareș Bogdan sunt vehiculate în discuțiile telefonice interceptate în dosarul privind atribuirea contractelor de închiriere pentru spațiile comerciale din Aeroportul „Henri Coandă”, în care fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București ar fi cerut mită de peste 22,4 milioane de euro de la doi oameni de afaceri.

Ordonanța DNA de începere a urmăririi penale împotriva fostului director general al Companiei Naționale Aeroporturi București George Alexandru Ivan include mai multe stenograme în care inculpații vorbesc despre mită de zeci de milioane de euro pentru prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni și despre pretinsa influența pe care ar avea-o asupra unor politicieni de la PSD și PNL, scrie G4Media.

Inculpații vorbesc despre pretinsa influența asupra unor demnitari precum ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu sau europarlamentarul PNL Rareș Bogdan și se lăudau inclusiv cu influență la nivelul SRI, însă nu este clar dacă această influență pretinsă era reală. Nicunul dintre politicienii invocați de inculpați nu sunt surprinși însă în interceptări sau nu există probe că ar fi intervenit pentru prelungirea contractelor, conform ordonanței DNA de aproape 400 de pagini.

Stenogramele din dosar mai arată că patronul firmei Millenium, Cătălin Lăscuț, se lăuda că ar fi discutat inclusiv cu liderul PSD Marcel Ciolacu despre prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale de pe aeroportul Otopeni, dar ar fi fost refuzat pentru că ar fi existat informări ”nasoale” de la un serviciu secret despre firma Millenium.

  • .„Eu anul trecut prima dată m-am dus la Marcel…Mă duc la Marcel și l-am rugat…Să-l sune pe Grindeanu să facă asta, să îmi dea și mie o prelungire de 3,5,7 ani”, spune Lăscuț într-una dintre discuții.

Potrivit DNA, un intermediar, Cristian Dumitru Bălan și George Alexandru Ivan, fost director la Compania Națională Aeroporturi București pe vremea ministrului Transporturilor Răzvan Cuc, i-ar fi cerut lui Cătălin Lăscuț, unul dintre patronii firmei care operează magazinele duty-free și restaurantele de pe aeroportul Otopeni, peste 22 de milioane de euro. În schimb, Bălan și Ivan i-ar fi promis lui Lăscuț că îl ajută să își prelungească contractele de închiriere de pe aeroportul Otopeni, inclusiv prin intervenții la ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Inculpații ar fi vrut astfel să îi convingă pe ministrul Sorin Grindeanu și pe secretarul de stat Bogdan Mîndrescu ca să le prelungească contractele de închiriere a spațiilor comerciale de pe aeroportul Otopeni, afacere deosebit de profitabilă pe care o desfășurau încă din anii 2000, scrie G4Media. Ei pretind că Grindeanu – care ar avea ambiții politice mari cum ar fi să ajungă președintele României și care ar fi apropiat de ”băieți”, de ”gruparea veche” Dâncu-Codruța – ar fi încercat să ”împace și capra și varza” cu prelungirea contractelor pe încă 6 luni.

Inculpații susțin că și compania franceză Lagardere viza spațiile comerciale de pe aeroport și ar fi făcut presiuni asupra ministrului Transporturilor. Ca să nu îi refuze pe francezi, dar nici să se pună rău cu ei, Grindeanu le-ar fi prelungit doar cu 6 luni contractele.

În stenograme, inculpații mai pretind că, dacă la rotativa guvernamentală Ministerul Transporturilor ar reveni PNL, li s-ar prelungi contractele pe 10 ani, iar dacă ministru ar fi Rareș Bogdan, atunci ar fi în avantajul lor pentru că l-ar numi director la CNAB pe unul dintre ei, adică pe fostul director George Alexandru Ivan. În discuțiile interceptate, inculpații discută și despre posibilul viitor ministru PNL al Transporturilor după rotativa guvernamentală: Gheorghe Flutur sau Iulian Dumitrescu.

Acuzațiile aduse de DNA în dosarul „mită la Otopeni”

În 29 martie, patru persoane – George Ivan, fost director al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), Radu Laurențiu Tănăsescu, director SC Millenium Pro Design, Cătălin Lăscuț, acționar majoritar la SC Millenium, și Cristian Dumitru Bălan– au fost reținute de DNA, iar un alt fost director din CNAB, Bogdan-Șerban Lițoi, a fost plasat sub control judiciar în ancheta privind contractele de închiriere a spațiilor comerciale din Aeroportul „Henri Coandă”. Mita pe care Ivan ar fi cerut-o ar depăși 22,4 milioane de euro.

Infracțiunile pentru care sunt cercetați de DNA sunt trafic de influență, luare și dare de mită, spălare de bani și complicitate la aceste infracțiuni, iar faptele s-ar fi petrecut începând cu sfârșitul anului 2021 și până acum.

  • „1. În perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul lui Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).
  • În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.
  • 2. Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.
  • 3. În perioada 29 decembrie 2021 – 01 februarie 2023, Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.
  • 4. În data de 14 februarie 2022, Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă.
  • A doua zi, 15 februarie 2022, Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro