Sari direct la conținut

Răspunsul lui Marcel Ciolacu după ce sute de păgubiți Nordis au cerut schimbarea legii: „Săptămâna viitoare acest proiect va trece de Senat”

HotNews.ro
Răspunsul lui Marcel Ciolacu după ce sute de păgubiți Nordis au cerut schimbarea legii: „Săptămâna viitoare acest proiect va trece de  Senat”
Colaj Hotnews. Surse imagini: Shutterstock

Marcel Ciolacu a declarat joi, înainte de ședința de Guvern, că PSD a repus în Parlament proiectul de lege prin care dezvoltatorii imobiliari vor putea cere avans de maximum 10% la construirea imobilelor, dacă nu au asigurare. Acest anunț vine în contextul în care HotNews.ro a semnalat că sute de păgubiți Nordis au semnat o petiție și cer schimbarea legii.

Ciolacu a subliniat că a discutat deja cu președinții Senatului si ai Camerei Deputaților pentru uniformizarea a trei proiecte de lege depuse în acest sens de PSD, PNL și USR. Proiectul de lege rezultat va trece săptămâna viitoare de Senat, susține liderul PSD.

„Problema este că sunt 3 legi depuse și am vorbit cu domnul președinte al Senatului și cu cel al Camerei Deputaților și săptămâna viitoare se va face o Comisie comună. Este o procedură parlamentară ca dacă pe aceeași speță sunt depuse mai multe proiecte, să se facă la comisie o uniformizare a lor și să se intre la vot cu un singur proiect legislativ unde se pot depune amendamente. Săptămâna viitoare acest proiect va trece de prima cameră, Senatul”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Proiectul de lege depus de PSD, după scandalul Nordis, a fost clasat anul trecut, deși s-a cerut procedură de urgență

PSD a depus din nou, la începutul primei sesiuni a Parlamentului, proiectul legislativ privind limitarea avansului care poate fi solicitat cumpărătorului de către un dezvoltator imobiliar, după ce în sesiunea trecută, deși a fost solicitată procedură de urgență, inițiativa nu a fost discutată nici măcar în comisiile de specialitate ale Senatului și a fost clasată, a informat Profit.ro.

După investigația Recorder despre proiectul imobiliar Nordis, „afacerea unui clan politico-imobiliar cu conexiuni la cel mai înalt nivel”, parlamentarii PSD au depus în Senat, la începutul lunii octombrie 2024, un proiect legislativ prin care limitează avansul pe care îl pot cere dezvoltatorii imobiliari de la clienții lor, pentru imobilele în construcție. Inițiativa legislativă prevede că dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului.

Afacerea Nordis a fost protejată, până acum, chiar prin legislația promovată de către Parlament.

În proiectul legislativ al PSD se preciza că avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din prețul total al imobilului, în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției.

Sumele plătite cu titlu de avans urmau să se achite într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, și puteau fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect, potrivit proiectului legislativ.

PNL a acuzat că PSD blochează un proiect din 2019 care prevede avans de maximum 10%

PNL, sub conducerea fostului lider Nicolae Ciucă, i-a solicitat președintelui PSD, Marcel Ciolacu să ceară colegilor săi deputați, să voteze de urgență, proiectul de lege al PNL privind avans maxim către dezvoltatorii imobiliari, depus încă din 2019. PNL a susținut că proiectul este blocat de PSD, chiar în comisia juridică din Camera Deputaților, condusă până atunci de Laura Vicol.

Inițiativa PNL prevede că un dezvoltator imobiliar nu poate pretinde o sumă mai mare de 10% din costul imobilului, ca plată în avans sau taxă de rezervare, din partea unui cumpărător, fără a încheia în prealabil o promisiune de vânzare, înscris autentic, cu o astfel de persoană și fără să autentifice acel antecontract de vânzare.

PNL a mai susținut atunci că dacă proiectul nu ar fi fost blocat de PSD în Parlament, nu ar mai fi existat scandalul Nordis.

„Este vorba de o inițiativă a parlamentarilor liberali, depusă încă din 2019, adoptată de Senat și care printre altele prevede, ca un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, iar banii nu pot fi cheltuiți decât cu avizul responsabilului tehnic al construcției”, se preciza în comunicatul PNL.

Ce prevede proiectul de lege USR inițiat după scandalul Nordis

Cel de-al treilea proiect de lege apărut după scandalul Nordis a fost inițiat de USR tot în luna octombrie a anului trecut, fiind clasat la sfârșitul lui 2024.

În 16 ianuarie 2025, USR a anunțat că a depus din nou proiectul de lege pentru protejarea celor care vor să-și cumpere o casă, astfel încât aceștia să nu devină victime ale mafiei imobiliare și țepe tip Nordis să nu mai fie posibile. Primul proiect de lege depus de USR în acest sens, în octombrie 2024, a fost clasat în Senat de majoritatea PSD-PNL.

  • „Redepunem proiectul anti-țepe imobiliare pentru că, oricât și-ar dori Marcel Ciolacu și alți colegi de-ai lui din PSD ca domeniul să rămână total nereglementat, nu putem lăsa ca și alți români să cadă victime țeparilor imobiliari.
  • Dacă PSD și PNL ar fi fost de bună credință, proiectul depus de USR în octombrie ar fi fost deja adoptat și s-ar fi aplicat acum măsuri care să ofere siguranță românilor ce vor să-și cumpere o locuință. PSD și PNL au preferat însă să blocheze proiectul și, apoi, să-l claseze.
  • Mai are cineva vreun dubiu de sprijinul și acoperirea politică din spatele schemei Nordis? Sau îl mai crede cineva pe Marcel Ciolacu când vorbește de telenovela facturilor pentru zborurile cu jet-ul privat?”, declară Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR și co-inițiator al proiectului de lege.

Primul proiect depus de USR, redactat de Silviu Dehelean, fost deputat USR, a fost clasat la finalul anului 2024 de Biroul Permanent al Senatului, deși primise avize favorabile de la Consiliul Economic și Social, Consiliul Legislativ și Comisia pentru drepturile omului din Senat și fusese aprobată dezbaterea și aprobarea lui în procedură de urgență.

Noul proiect de lege al USR, depus sub semnătura parlamentarilor Ionuț Moșteanu, Stelian Ion, Diana Buzoianu și Daniel Blaga, păstrează principalele măsuri din primul proiect, începând cu obligația încheierii de antecontracte sau promisiuni de vânzare-cumpărare în cazul unor imobile parte din condominii doar după notarea autorizației de construire și a unui plan pentru apartamentare în Cartea Funciară. Astfel, cumpărătorii vor avea siguranța că imobilul are toate autorizațiile necesare și că apartamentele sunt clar delimitate juridic și fizic.

Proiectul prevede și înscrierea simultană a unei ipoteci legale pentru avansul achitat, astfel încât să se asigure că persoanele care cumpără au un drept real de garanție asupra imobilului, corespunzător sumelor plătite în avans.

USR mai propune ca dezvoltatorul imobiliar să dețină o asigurare pentru transferul de proprietate, iar, dacă aceasta nu există, dezvoltatorul să nu poată solicita un avans mai mare de 15% din valoarea contractului. Polița de asigurare va acoperi riscuri precum nefinalizarea lucrărilor, falimentul dezvoltatorului sau alte situații care ar împiedica transferul proprietății către cumpărător, astfel încât acesta din urmă să aibă garanția că îi sunt protejate sumele plătite drept avans.

Nu în ultimul rând, sumele achitate drept avans vor fi depuse într-un cont cu destinație specială, menit exclusiv acoperirii costurilor de construcție. Administratorul contului va răspunde personal pentru utilizarea fondurilor în alte scopuri decât cele prevăzute de lege.

INTERVIURILE HotNews.ro