Sari direct la conținut

Răspunsul SRI cu privire la desființarea înainte de alegeri a direcției care se ocupa de apărarea Constituției

HotNews.ro
Răspunsul SRI cu privire la desființarea înainte de alegeri a direcției care se ocupa de apărarea Constituției
SRI Inquam Photos / Octav Ganea

Documentele din CSAT care au stat la baza anulării alegerilor prezidențiale au susținut că România a fost atacată hibrid de „acțiuni ale unui actor statal”, expresie folosită chiar de SRI. HotNews a aflat că principala structură din SRI care se ocupa cu aceste vulnerabilități a fost desființată în iulie 2024.

Direcția Apărarea Constituției a fost structura Serviciului Român de Informații care s-a ocupat, așa cum indică numele, de riscurile la adresa ordinii constituționale și structurii democratice ale statului. În iulie 2024, direcția a fost desființată și modul de lucru a fost schimbat. 

„Practic, apărarea Constituției s-a transformat într-un loc mic, de analizare a diverselor rapoarte venite de la alte direcții, iar ofițerii au fost mutați, unii în zona academică a SRI”, a spus pentru HotNews o sursă la curent cu cele întâmplate. 

Asta s-a petrecut cu puțin timp înainte de începerea campaniilor pentru parlamentare și prezidențiale.

După alegeri, când însuși SRI a informat CSAT asupra a ceea ce a numit acțiuni contra ordinii constituționale democratice, HotNews a întrebat serviciul secret cum comentează desființarea Direcției Apărarea Constituției.

SRI: Organizarea concretă este secretă

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, primită la data de 06.12.2024, vă comunicăm că organizarea concretă a Serviciului Român de Informații este supusă regimului protecțiilor informațiilor clasificate, exceptate de la liberul acces al persoanei, conform art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, modificată și completată”, a răspuns Serviciul Român de Informații în urma solicitării de presă. 

În încheierea mesajului către HotNews, SRI a spus că își păstrează „preocuparea noastră permanentă pentru îndeplinirea în condiții de legalitate a tuturor atribuţiilor care ne-au fost conferite prin lege pentru apărarea securităţii naţionale”. 

Ce susține SRI că a descoperit despre conturile și banii pentru campania lui Georgescu

În 28 noiembrie 2024, la ședința CSAT, Serviciul Român de Informații a furnizat două rapoarte – ne referim la cele desecretizate apoi, la care publicul și presa au azi acces.

Printre descoperirile SRI, serviciul a susținut că a găsit 797 de conturi TikTok create în 2016 pentru candidatul Călin Georgescu. Conturile au fost conservate  și activate în campania electorală. Din descrierea SRI, rezultă că aceste conturi au fost folosite chiar ”în buza” alegerilor, astfel încât să nu poată fi depistate în timp util. De altfel, oprirea comunicării online a candidatului Georgescu au venit în vinerea de dinaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, când AEP a decis stoparea campaniei care apărea cu ”finanțare zero”. 

Cele 797 de conturi s-au încadrat în rețeaua de 25.000 de conturi care a derulat campanie pentru Călin Georgescu, spune SRI în documentul nr. 1. 

SRI a cercetat și zona de finanțare. În aceleași rapoarte către CSAT, TikTok a recunoscut că a încasat 381.000 de dolari, susține SRI.

INTERVIURILE HotNews.ro