Sari direct la conținut

Răspunsul unui sindicalist din educație pentru Iohannis: Dacă v-ar fi păsat cu adevărat de examenele naţionale, oferta Guvernului putea fi adusă la cunoştinţă când a început greva

HotNews.ro
Profesorii protestează la Cotroceni, Foto: Hotnews / Adrian Vasilache
Profesorii protestează la Cotroceni, Foto: Hotnews / Adrian Vasilache

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă, susţine că nu profesorii pun în pericol desfăşurarea examenelor naţionale, ci Guvernul, care prin atitudinea sa, a dus la radicalizarea protestului. El subliniază că Guvernul ar fi trebuit din prima să propună ordonanța pentru salariile profesorilor și nu să spună două săptămâni că nu sunt bani. Reacția lui Lăcustă vine după ce Iohannis a criticat profesorii pentru că „îndrăznesc” „să pună în dificultate examenele naţionale”, deși „au primit in partea Guvernului tot ce au cerut”.

Laviniu Lăcustă a afirmat joi, într-o intervenţie video pe pagina de Facebook a USLIP Iaşi, că, din primele semnale, în nicio unitate de învăţământ din Iaşi profesorii nu acceptă ultima ofertă a Guvernului.

  • Totodată, Lăcustă a răspuns la întrebarea – Cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale? – adresată de şeful statului:
  • ”Domnule preşedinte, nu profesorii şi-au permis să ameninţe examenele. Guvernul României timp de două săptămâni a susţinut că nu are bani. Ne-a oferit vouchere, zile libere sau prime. Dacă v-ar fi păsat cu adevărat de examenele naţionale, oferta Guvernului putea fi adusă la cunoştinţă când a început greva. Acest protest nu a ieşit din spuma mării, ci vine după o serie de acţiuni derulate în ultimele cinci luni”.

Liderul sindical ieşean a recunoscut că protestul s-a radicalizat pe fondul modului ”defectuos şi jignitor” de comunicare al Guvernului.

Potrivit lui Lăcustă, sindicaliştii din judeţul Iaşi sunt decişi să continue greva, el precizând că va exista o consultare a profesorilor din judeţ în următoarele zile.

”Am primit deja mesaje din şcoli. În nicio unitate de învăţământ din judeţ profesorii nu acceptă ultima ofertă a guvernului. Membrii noştri ne transmit să nu cedăm. Vom transmite ordonanţa de urgenţă adoptată de guvern către şcoli. Vom avea consultare, iar luni vom avea răspunsul colegilor din judeţ. Dacă ei decid să continuăm greva, o vom continua”, a precizat liderul sindicaliştilor ieşeni din educaţie, Laviniu Lăcustă.

Mesajul dur al lui Iohannis pentru profesori

Președintele Klaus Iohannis a susținut joi că profesorii trebuie să întrerupă greva deoarece au primit din partea Guvernului tot ce au cerut. Șeful statului a mai precizat că învățământul a fost pus pe locul care se cuvinte odată cu programul „România educată” pe care l-a inițiat în urmă cu 8 ani și pe care parlamentul l-a adoptat într-o formă modificată, criticat de societatea civilă.

  • „Eu sper să se înțeleagă foarte bine la nivelul sistemului și oamenii să se întoarcă de marți la școală pentru că nu mai au de ce să facă grevă. Și atunci, eu cred că foarte mulți dascăli care deja s-au săturat, se vor întoarce.
  • În plus, cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale? Există o generație întreagă care dă Bacalaureatul, care trebuie să meargă la facultate. O generație care dă capacitatea. Au primit tot ce s-a cerut, de ce să mai continue greva?”, a spus șeful statului aflat la Chișinău pentru summit-ul Comunităţii Politice Europene.

Președintele susține că Guvernul le-a dat profesorilor tot ce-au cerut, referindu-se la ultima ofertă salarială făcută de executiv, pe care cadrele didactice au respins-o.

  • „Recunoașterea prin act normativ de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost garantat prin OUG dat astăzi. Și până atunci, cadrele didactice primesc 1000 de lei la salariu în plus, iar cadrele nedidactice, cred, 400 de lei.
  • Greva a durat un pic mult. Și se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, pentru că liderii vin și pleacă, ei sunt un fel de interfață.
  • E greu de imaginat cum poate să funcționeze această negociere. De aceea premierul a decis foarte corect să dea această ordonanță. A înțeles că sunt solicitări corecte”, a mai subliniat Iohannis.

Profesorii au respins încă de miercuri seară și ultima ofertă a Guvernului și au anunțat că vor continua prin vocea liderilor federațiilor sindicale după discuțiile de la Palatul Victoria.

Ultima ofertă a Executivului, asumată prin OUG, este o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării. Guvernul s-a reunit, joi, într-o şedinţă pe care premierul Nicolae Ciucă a numit-o extraordinară, pentru a aproba OUG.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro