Sari direct la conținut

Rata natalității, în declin accelerat în țările bogate. Povara maternității, resimțită material, dar și psihologic

HotNews.ro
Copii la grădiniță, Foto: © Oksix | Dreamstime.com
Copii la grădiniță, Foto: © Oksix | Dreamstime.com

Rata natalității s-a redus drastic în câteva dintre cele mai bogate țări ale lumii și este probabil să rămână redusă din cauza grijilor legate de costurile creșterii copiilor, se spune într-un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), informează Reuters.

Raportul arată că mulți dintre locuitorii statelor membre ale OCDE – organizație ce reunește 38 dintre cele mai bogate țări ale lumii – preferă să aibă copii mai târziu în viață sau chiar deloc. „În măsură din ce în ce mai mare, tinerii găsesc sens vieții în afara statutului de părinte”, se spune în studiu.

Rata totală a fertilității în țările OCDE a scăzut de la 3,3 copii pentru fiecare femeie în 1960 la numai 1,5 copii în 2022.

„Deși țările OCDE folosesc o paletă largă de politici pentru susținerea familiilor, costurile economice și incertitudinea financiară pe termen lung continuă să influențeze deciziile oamenilor de a deveni părinți”, a declarat Stefano Scarpetta, șef al Directoratului OCDE pentru Muncă și Afaceri Sociale.

Rate ale fertilității deosebit de scăzute s-au constatat în Coreea de Sud (0,7 copii născuți de fiecare femeie) și Italia și Spania, fiecare cu o rată de 1,2. Cele mai ridicate sunt în Israel (2,9), urmat de Mexic și Franța, fiecare cu 1,8.

Vârsta medie la care femeile nasc primul copil în cele mai industrializate economii ale lumii a crescut de la 28,6 ani în 2000 la 30,9 în 2022.

Dacă sunt comparate femeile născute în 1935 cu cele născute în 1975, se constată că procentajul celor fără copii s-a dublat în Estonia, Italia, Japonia, Lituania, Polonia, Portugalia și Spania. „Lisa copiilor este în creștere aproape peste tot”, a declarat Tomas Sobotka, cercetător la Institutul de Demografie din Viena.

Presiunea de a fi un bun părinte, ce implică alocarea de timp pentru creșterea copiilor, este un alt factor care-i face pe tineri să amâne sau chiar să evite întemeierea unei familii, se spune în raportul OCDE.

„Date colectate în Europa arată că un motiv important pentru femeile trecute de 30 de ani de a amâna conceperea unui copil este acela că ele nu se cred capabile să fie la înălțimea idealului maternității”, precizează raportul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro