Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 642: Ucraina îşi va schimba politicile de recrutare, în încercarea de a-şi susţine capacitatea de luptă / Rusia a suferit luna aceasta pierderi de soldați fără precedent / Moscova vrea să sape un tunel pe sub Marea Azov / Crimeea și sudul Rusiei, lovite de „furtuna secolului”

HotNews.ro
Soldați ucraineni de pe axa Gorlivka, în regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni de pe axa Gorlivka, în regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

​Volodimir Zelenski a mulțumit armatei ucrainene pentru că luptă împotriva atacurilor rusești și serviciilor sale de salvare pentru că intervin în aceste condiții de iarnă extremă, care au privat de energie electrică aproximativ 400 de localități din 10 regiuni.Totodată, potrivit lui Zelenski, în regiunile estice Donețk și Harkov se duc lupte intense și continue, în timp ce „vremea extrem de dificilă” afectează zone din regiunea Kiev, în nord, până la Odesa, în sud.

07:24Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI DE LUNI

  • Ucraina îşi va schimba politicile de recrutare, în încercarea de a menţine capacitatea de luptă a armatei după aproape doi ani de război cu Rusia.
  • Ucraina ar fi lovit o fabrică de avioane din Rusia. Forțele ucrainene au lovit o uzină aeronautică din orașul rusesc Smolensk, conform postului ucrainean de știri Hromadske, citat de Sky News.
  • Vicepreşedintele celei mai mari bănci de stat din Rusia a murit la 42 de ani. Vicepreşedintele Sberbank, cea mai mare bancă de stat din Rusia, a încetat brusc din viaţă luni, informaţiile oficiale sugerând că Nikolai Vasev, care avea 42 de ani, a murit în urma unui atac de cord.
  • Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a fost autorizat să survoleze spațiul aerian al Bulgariei, pentru a putea participa la o reuniune ministerială a OSCE la Skopje (în Macedonia de Nord), a anunțat luni seară Ministerul de Externe de la Sofia.
  • Rusia „pregătește noi liste cu copii care urmează să fie deportați”, avertizează Ucraina
  • Antony Blinken, vizită în Europa. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va evidenţia continuarea sprijinului NATO pentru Ucraina în războiul ei cu Rusia cu prilejul vizitei pe care o va face săptămâna aceasta în Europa, a afirmat luni cel mai înalt oficial din Departamentul de stat pentru relaţiile cu Europa.
  • Putin a promulgat bugetul Rusiei, cu o creştere de două treimi a cheltuielilor militare în 2024.
  • Ucraina va deveni membră NATO după război, dacă va face reformele necesare, spune Stoltenberg
  • OSCE: Rusia nu va avea discuții cu Statele Unite, dar „alte țări au solicitat” contacte

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 642, LIVETEXT:

01:27 Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat în mesajul video de luni seară că vremea rea care s-a abătut asupra Ucrainei a făcut mai multe victime, cel mai grav bilanţ înregistrându-se în regiunea Odesa, unde cinci persoane au murit şi 19 au fost rănite.

De asemenea, a spus Zelenski, inginerii energeticieni lucrează peste tot pentru a restabili alimentarea cu energie „cât mai curând posibil”, în condiţiile în care 1.500 de localităţi din 17 regiuni au rămas fără energie electrică.

Pe plan diplomatic, el a anunţat că a discutat telefonic, luni, cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, şi cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

00:37 Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a fost autorizat să survoleze spațiul aerian al Bulgariei, pentru a putea participa la o reuniune ministerială a OSCE la Skopje (în Macedonia de Nord), a anunțat luni seară Ministerul de Externe de la Sofia.

„Autorizația de survol diplomatic este de natură temporară și se încadrează în excepțiile regimului de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei”, a arătat MAE bulgar într-un comunicat de presă, citat de AFP.

00:20Ucraina îşi va schimba politicile de recrutare, în încercarea de a menţine capacitatea de luptă a armatei după aproape doi ani de război cu Rusia.

Potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt, schimbările, care ar urma să fie anunţate în această săptămână, vor include utilizarea firmelor de recrutare private pentru o mobilizare mai bine orientată şi pentru a-i asigura pe recruţi că vor fi repartizaţi în roluri ce corespund abilităţilor lor şi nu sunt pur şi simplu trimişi pe front.

„Unii oameni sunt speriaţi, speriaţi să moară, speriaţi să tragă, dar asta nu înseamnă că nu pot fi implicaţi în alte activităţi. Acum avem un nou ministru cu o nouă abordare”, a declarat pentru The Guardian Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei.

23:44Rusia „pregătește noi liste cu copii care urmează să fie deportați”, avertizează Ucraina

Oficialii ruși alcătuiesc noi liste cu copii ucraineni care urmează să fie deportați din teritoriile ocupate, potrivit Centrului Național de Rezistență (NRC), o organizație operată de Forțele Speciale ale Ucrainei.

„Administrațiile de ocupație din teritoriile ocupate au fost instruite să pregătească noi liste cu copii care nu au tutori legali, pentru deportarea lor ulterioară”, a transmis NRC.

Centrul a adăugat că procesul este monitorizat de Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului.

Rusia a fost acuzată în repetate rânduri de deportarea copiilor ucraineni, chiar și atunci când aceștia au rude în țară, pe teritoriul controlat de Kiev.

23:00 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va evidenţia continuarea sprijinului NATO pentru Ucraina în războiul ei cu Rusia cu prilejul vizitei pe care o va face săptămâna aceasta în Europa, a afirmat luni cel mai înalt oficial din Departamentul de stat pentru relaţiile cu Europa.

22:19 Putin a promulgat bugetul Rusiei, cu o creştere de două treimi a cheltuielilor militare în 2024.

Preşedintele Vladimir Putin a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede pentru anul viitor o creştere cu 66% a sumelor alocare Apărării faţă de anul în curs. În contextul războiului din Ucraina, anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăşi pentru prima dată pe cele sociale.

21:50Ucraina ar fi lovit o fabrică de avioane din Rusia

Forțele ucrainene au lovit o uzină aeronautică din orașul rusesc Smolensk, conform postului ucrainean de știri Hromadske, citat de Sky News.

Canale de Telegram locale au relatat că s-au auzit explozii, noaptea trecută, în acest oraș din vestul Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale au interceptat o dronă ucraineană deasupra regiunii Smolensk în jurul orei locale 23:00. Iar guvernatorul regiunii a transmis că nu s-au înregistrat pagube asupra infrastructurii și nici victime.

Însă surse din serviciile secrete ucrainene au afirmat că au reușit să lovească fabrica rusă de avioane.

Smolensk se află la aproximativ 400 km sud-vest de Moscova și la 300 km de granița ucraineană.

21:03Un rus de 18 ani, judecat pentru că a criticat ofensiva rusă / Internat forțat la psihiatrie

Procesul unui student de 18 ani, cel mai tânăr rus judecat pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă, a început luni la Odintsovo, la periferia vestică a Moscovei, potrivit AFP.

Maxim Lipkan, care riscă până la 10 ani de închisoare, a fost arestat în februarie, la scurt timp după ce a împlinit 18 ani, când plănuia să organizeze un protest împotriva ofensivei rusești din Ucraina.

20:41 Vicepreşedintele celei mai mari bănci de stat din Rusia a murit la 42 de ani

Vicepreşedintele Sberbank, cea mai mare bancă de stat din Rusia, a încetat brusc din viaţă luni, informaţiile oficiale sugerând că Nikolai Vasev, care avea 42 de ani, a murit în urma unui atac de cord.

20:02Reuniunea OSCE: Rusia nu va avea discuții cu Statele Unite, dar „alte țări au solicitat” contacte

Rusia a declarat luni că nu va avea loc nicio întâlnire între ministrul de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american Antony Blinken în cadrul unei reuniuni a OSCE din Macedonia de Nord în această săptămână, potrivit Reuters.

Dar, ca răspuns la o întrebare în cadrul aceluiași forum de politică externă, agenția de știri TASS l-a citat pe ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov spunând că Washingtonul nu a solicitat o întâlnire „și nici nu va solicita una”.

Ucraina va deveni membră NATO după război, dacă va face reformele necesare, spune Stoltenberg

19:27 Stoltenberg: Ucraina va deveni membră NATO după război, dacă va face reformele necesare

Aliaţii din NATO sunt de acord că Ucraina va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, iar la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina se va conveni asupra recomandărilor de reforme pentru ucraineni, a declarat luni secretarul general al organizaţiei militare occidentale.

„Este prea devreme pentru a spune exact care va fi decizia pe care o vom lua la summitul de la Washington. Toţi aliaţii sunt de acord că, în plin război, aderarea deplină nu este posibilă, dar, bineînţeles, vom continua să analizăm pentru a aborda modul în care putem apropia şi mai mult Ucraina şi NATO”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

18:42Finlanda se aşteaptă la creşterea numărului de solicitanţi de azil la frontiera cu Rusia şi intenţionează să adopte noi măsuri pentru a limita acest flux despre care spune că este orchestrat de Moscova, a declarat luni premierul finlandez Petteri Orpo.

18:04 Ministrul de externe al Ungariei sugerează că UE ar trebui să analizeze consecințele regimului său de sancțiuni împotriva Rusiei înainte de a adopta ultimul său pachet de măsuri.

Peter Szijjarto a scris luni pe Facebook: „În timp ce cooperarea Est-Vest, care a fost mult timp o bază solidă pentru creșterea europeană, continuă să se destrame, discutăm deja al 12-lea pachet de sancțiuni fără nicio analiză onestă a efectelor celor 11 pachete care au fost deja adoptate”.

După cum relatează Sky News și The Guardian, Szijjarto a adăugat că „deciziile eșuate de la Bruxelles” au dus competitivitatea Europei la un „nivel scăzut”.

Propunerile pentru o nouă rundă de sancțiuni împotriva a 120 de persoane și entități rusești au fost prezentate statelor membre UE pentru examinare.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a amenințat recent că va bloca ajutorul acordat Ucrainei dacă liderii UE nu-și vor revizui strategia de susținere a Kievului, potrivit Politico.

Au revenit în Ucraina peste 1.000 de obiecte de pe vremea sciților, o comoară la care râvneau și rușii

17:30 Mariana Bezuhla, membră a comisiei pentru securitate națională din cadrul Parlamentului ucrainean, a cerut demiterea comandantului suprem al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, pentru că nu ar fi pregătit un plan de război pentru anul viitor.

„Dacă conducerea militară nu poate oferi niciun plan pentru 2024, iar dacă toate propunerile lor de mobilizare se rezumă la a avea nevoie de mai mulți oameni fără nicio propunere de schimbare a sistemului militar, atunci această conducere ar trebui să demisioneze”, a declarat ea, potrivit Sky News.

16:48 Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, face parte dintr-o delegație care se află săptămâna aceasta la Kiev și a prezentat, într-o postare pe X, prioritățile Ucrainei în vederea aderării la blocul comunitar.

„Comisia Europeană a recomandat Ucrainei să lucreze asupra a patru priorități până în martie 2024: anticoruptia, de-oligarhizarea, reglementarea lobby-ului, drepturile minorităților”, a scris Jourova.

16:16Au revenit în Ucraina peste 1.000 de obiecte de pe vremea sciților, o comoară la care râvneau și rușii

Peste 2 kg de obiecte confecționate acum mai bine de 2.000 de ani de către sciți au revenit în Ucraina după zece ani, timp în care și muzee din regiunea Crimeea, controlată de Rusia, au încercat să obțină aceste obiecte produse de meșteșugarii din faimosul popor al stepelor din est.

În total au fost aduse din Amsterdam la Kiev peste 1.000 de obiecte, printre care un superb coif scitic, dar și ornamente pentru gât. Aceste obiecte erau împrumutate în 2014 pentru o expoziție la Allard Pierson Museum, ar fi trebuit să revină în Crimeea, însă rușii au anexat peninsula.

Jens Stoltenberg: Ucraina a provocat pierderi foarte grele rușilor în ultimele săptămâni

16:00Viscolul a dus la rănirea a 13 persoane în regiunea Odesa din sudul Ucrainei, a provocat întreruperi de energie electrică în peste 1.600 de localități din întreaga țară și a obligat autoritățile să închidă mai multe drumuri principale.

„În regiunea Odesa, opt persoane au făcut hipotermie și cinci persoane au fost rănite în urma căderilor de copaci”, a precizat serviciul de urgență pe Telegram.

Un număr de 1.638 de localități din 17 regiuni ale Ucrainei au rămas fără energie electrică, majoritatea în regiunile Kiev, Odesa și Nikolaev, a declarat Oleksandr Khorunzhyi, un ofițer de presă al serviciului de stat pentru situații de urgență.

Aproape 1.700 de tiruri au rămas blocate și 1.130 de mașini au trebuit să fie tractate din cauza nămeților, care în unele locuri aveau o înălțime de doi metri, a precizat sursa citată, potrivit Reuters.

15:42 Jens Stoltenberg: Ucraina a provocat pierderi foarte grele rușilor în ultimele săptămâni.

„Deși linia frontului nu s-a mutat”, forțele ucrainene au continuat să fie foarte eficiente pe câmpul de luptă, a spus liderul NATO, adăugând că „trebuie să facem diferența între faptul că linia frontului nu se mișcă semnificativ și faptul că au loc lupte foarte, foarte intense”.

15:17 Camionagii și fermierii polonezi au început luni să blocheze non-stop accesul la Medyka, unul dintre cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, extinzând astfel protestul care a făcut ca mii de camioane să fie blocate de zile întregi în cozi care se întind pe mai mulți kilometri.

Camionagiii spun că pierd în fața companiilor ucrainene care oferă prețuri mai mici pentru serviciile lor și care transportă acum mărfuri în interiorul Uniunii Europene, și nu doar între blocul comunitar și Ucraina.

„Aș dori să punem capăt acestui protest cât mai curând posibil, pentru că este la fel de împovărător pentru noi ca și pentru toți cei din jurul nostru. Nu avem nicio intenție de a renunța și vom continua să rezistăm până când vom obține ceea ce ne dorim.”, a declarat Tomasz Borkowski, liderul unui sindicat polonez din transporturi.

Camionagii polonezi au blocat deja accesul la alte trei puncte de trecere a frontierei începând cu 6 noiembrie, cerând ca Uniunea Europeană să reintroducă un sistem de permise pentru șoferii de tir ucraineni care intră în bloc și pentru camionagii din UE care intră în Ucraina, cu excepții pentru ajutoarele umanitare și livrările militare. (Reuters)

Lavrov a cerut Bulgariei să-și deschidă spațiul aerian pentru o delegație rusă

15:05 Serghei Lavrov a cerut Bulgariei să-și deschidă spațiul aerian pentru ca delegația rusă să ajungă la reuniunea OSCE de la Skopje

14:34 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat luni un apel către Turcia pentru a ratifica aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică „cât mai curând posibil”.

„Suedia şi-a ţinut promisiunile şi acum a venit timpul ca Turcia să finalizeze procesul de aderare” a ţării nordice, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă la Bruxelles, în ajunul reuniunii miniştrilor de externe din ţările aliate.

Comisia de afaceri externe a parlamentului turc a decis la jumătatea acestei luni să aibă discuţii suplimentare asupra proiectului de lege privind aprobarea aderării Suediei la NATO, după o dezbatere de câteva ore, amânând un proces aflat deja în aşteptare de 18 luni. Recep Tayyip Erdogan a înaintat proiectul de lege parlamentului spre ratificare în urmă cu o lună, într-o decizie salutată de NATO şi Stockholm. Proiectul trebuie să fie aprobat de comisia parlamentară pentru afaceri externe înainte de votul în plenul parlamentului, după care preşedintele Erdogan urmează să promulge legea. (AFP via Agerpres)

14:16Propagandista rusă Margarita Simonian, halucinații în direct la televiziune: Americanii vor veni în valuri. Vom lua pe alese dintre ei, să ne repare veceurile

Imagini pline de dramatism pe frontul din Avdiivka

13:38 Furtunile violente au ucis luni trei persoane în zona de coastă a Rusiei și a Crimeei de la Marea Neagră, iar sute de persoane au fost evacuate.

Agenția de știri de stat TASS a relatat că o persoană a fost ucisă în orașul-stațiune Soci, o alta în peninsula Crimeea, iar o a treia persoană la bordul unei nave în strâmtoarea Kerci.

13:07VIDEO Imagini de un dramatism rar întâlnit, chiar și în condițiile în care războiul din Ucraina a ajuns în a 21-a sa lună, au fost surprinse pe frontul din Avdiivka, unde armata rusă încearcă să obțină o victorie înainte de încheierea anului.

12:54 Din cauza furtunii din Kiev, cel mai mare steag ucrainean din țară a fost rupt în bucăți. Acesta a fost dat jos de pe catarg, iar administrația orașului a comunicat că intenționează să îl înlocuiască cu unul nou. (Kyiv Post)

Moscova vrea să sape un tunel pe sub Marea Azov

12:49 Exporturile din Turcia către Rusia de bunuri vitale pentru mașinăria de război a Moscovei au crescut în acest an, ceea ce a sporit îngrijorarea SUA și a aliaților săi, scrie Financial Times

Ca un semn al modului în care a devenit o prioritate la Washington să țină în frâu acest comerț, Brian Nelson, subsecretarul Trezoreriei SUA pentru terorism și informații financiare, va vizita săptămâna aceasta Istanbulul și Ankara, unde urmează să discute despre „eforturile de prevenire, întrerupere și investigare a comerțului și a activităților financiare care ajută efortul Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei”.

Aceasta va fi a doua călătorie a lui Nelson în Turcia în acest an și are loc pe fondul unor indicii că unele echipamente cu dublă utilizare – identificate de SUA și aliații săi ca fiind de o valoare deosebită pentru război – sunt transportate direct în Rusia, chiar și atunci când au fost etichetate ca fiind destinate unei alte țări.

12:02 Zelenski a afirmat că vremea rea a provocat întreruperi de energie electrică în peste 2.000 de sate și orașe din 16 regiuni ale Ucrainei și a provocat, de asemenea, blocaje în traficul rutier.

„Le sunt recunoscător tuturor salvatorilor, lucrătorilor din domeniul utilităților, poliției naționale, autorităților locale și inginerilor care lucrează non-stop pentru a ajuta oamenii”, a adăugat liderul ucrainean.

11:38Moscova vrea să sape un tunel pe sub Marea Azov, o soluție disperată care să asigure o legătură sigură între Crimeea și Rusia, în condițiile atacurilor ucrainene repetate asupra Podului Kerci, a dezvăluit cotidianul american Washington Post (WP).

Rusia a suferit luna aceasta pierderi de soldați fără precedent

11:20 Agenția lituaniană de informații (VSD) a înregistrat un nivel de activitate record al poliției secrete KGB din Belarus, a declarat șeful VSD pentru LRT Radio.

„Asistăm la intensificarea activităților KGB-ului belarus, care ating, de fapt, un nivel istoric; nu au fost niciodată atât de intense”, a declarat șeful serviciilor de informații din Lituania, Darius Jauniskis.

Serviciile de securitate lituaniene sunt îngrijorate în ceea ce privește activitatea unor rezidenți din Belarus, a adăugat el. Țara sa a declarat că 1.644 de cetățeni belaruși care trăiesc în Lituania reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Comunitatea belarusă din Lituania a crescut de la 48.000 la începutul anului la peste 60.000 la sfârșitul lunii septembrie, arată datele privind migrația. (Kyiv Independent)

11:04 Evaluarea ministerului britanic al apărării de astăzi:

  • Pe parcursul lunii noiembrie 2023, numărul pierderilor rusești, conform rapoartelor Statului Major General ucrainean, se ridică la o medie zilnică de 931 pe zi.
  • Anterior, cea mai mortală lună înregistrată de Rusia a fost martie 2023, cu o medie de 776 de pierderi pe zi, la apogeul asaltului rusesc asupra Bahmut.
  • Deși Serviciul de informații al apărării (din Marea Britanie) nu poate verifica metodologia, cifrele sunt plauzibile dacă în total sunt incluși atât cei morți, cât și cei răniți.
  • Probabil că în ultimele șase săptămâni s-au înregistrat unele dintre cele mai mari rate de pierderi rusești de război de până acum. Pierderile grele au fost cauzate în mare parte de ofensiva Rusiei împotriva orașului Avdiivka din Donbas.

10:26 Moscova a activat o rețea de spioni în Ucraina în ultimele două luni, în condițiile în care Putin încearcă să destabilizeze și mai mult societatea în fața impasului de pe front, a declarat Oleksiy Danilov, consilier pentru securitate națională al Ucrainei, într-un interviu acordat publicației The Times

El a spus că agenții inactivi ai Rusiei infiltrați în instituțiile publice, inclusiv SBU, serviciul de securitate internă al Ucrainei, au primit ordin să submineze unitatea țării. „Ei își dau seama că nu pot câștiga militar, astfel că încercările de destabilizare internă au devenit prioritare”, a adăugat Danilov.

Crimeea și sudul Rusiei, lovite de „furtuna secolului”

10:13 VIDEO Sudul Rusiei și Crimeea, lovite de „furtuna secolului”: 500.000 de oameni fără energie electrică, autostrăzi inundate, hoteluri distruse, un mare cargobot eșuat și tranșee potopite de valuri

09:39 Furtunile, vântul puternic și ploile și ninsorile abundente ce au afectat și continuă să afecteze mare parte din Ucraina au dus la inundații, întreruperi de energie electrică și probleme de trafic, transmite Kyiv Independent.

Aproximativ 386 de localități din 10 regiuni au rămas fără alimentare cu energie electrică, potrivit operatorului Ukrenergo.

09:05 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 750 de soldați, 7 tancuri, 3 alte blindate de luptă, 1 tun și 11 diferite vehicule.

Trupele rusești de pe malul estic al Niprului se plâng de probleme logistice

08:57 Grupul rus Gazprom a informat că livrările sale de gaze naturale către China au atins un nou maxim istoric pe fondul creşterii cererii

08:21 Forțele rusești s-au plâns, conform unor relatări, de vulnerabilitatea liniilor de comunicații terestre rusești (GLOC) din estul regiunii Herson, pe fondul lamentărilor deja existente privind capacitățile slabe ale Rusiei pe malul estic al Niprului, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Un blogger de război rus a afirmat ieri că militari din Divizia 70 de pușcași motorizați ruși (din nou înființata Armata 18 de arme combinate) îi scriu adesea plângându-se de vulnerabilitatea logisticii rusești de pe malul estic, în apropiere de Krynky, la atacurile cu drone ucrainene.

Bloggerul a fost, de asemenea, de acord cu afirmațiile anterioare ale unui alt blogger rus, potrivit cărora forțele rusești din această zonă se chinuie să-și coordoneze unitățile și au probleme din cauza neglijenței comandanților de la nivel de companie și batalion.

07:48 Va fi Vladimir Putin judecat într-o zi de Curtea Penală Internațională (CPI)? Pe scenă, o adolescentă care își plânge familia ucisă în Ucraina își imaginează un astfel de deznodământ al războiului, sub privirile unui public bulgar bulversat, notează France Presse.

Creată inițial în Polonia, piesa, intitulată simplu „Haga”, se joacă în prezent la Teatrul Național din Sofia. În această țară UE, fost stat comunist din Europa de Est legat istoric de Rusia, unde pozițiile Kremlinului încă atrag o mare parte a populației, pariul a fost unul riscant.

Și, în mod clar, a dat roade. Sala a fost plină până la refuz, actorii au fost ovaționați în picioare, iar publicul a fost emoționat până la lacrimi: „Publicul este zguduit și pune întrebări”, a declarat Galin Stoev, regizorul versiunii bulgare.

Șocat de „agresiunea nejustificată”, el a explicat pentru AFP că a vrut să „facă ceva la nivelul lui” pentru a deschide ochii bulgarilor, „dintre care 30% sunt pro-Putin, potrivit studiilor”.

Vremea extrem de dificilă afectează mai multe regiuni ucrainene

07:32 Operatorul ucrainean Ukrenergo a postat o imagine cu un stâlp de electricitate rupt de viscol în regiunea Odesa. „Din nefericire, vremea rea continuă să facă ravagii, motiv pentru care un număr semnificativ de consumatori din regiunile Odesa și Nikolaev nu au energie electrică”, a spus Ukrenergo.

„Din cauza numărului semnificativ de daune la liniile electrice aeriene și la rețelele de distribuție ale Ukrenergo, echipamentele care au rămas în funcțiune au fost puse sub o sarcină dublă. Acest lucru ar putea duce la deteriorarea suplimentară a rețelelor din motive tehnice. Potrivit meteorologilor, vremea rea va continua în diferite regiuni la începutul acestei săptămâni”, a transmis operatorul, îndemnând populația să consume energie electrică „cu moderație”.

07:27 Oleg Kryuchkov, un oficial de rang înalt instalat de Moscova în Crimeea, a declarat că aproape o jumătate de milion de persoane au rămas fără energie electrică în peninsulă.

Liderii instalați de Rusia în portul Sevastopol de la Marea Neagră și în partea din regiunea Herson aflată sub controlul Moscovei au declarat luni zi liberă din cauza vântului puternic și precipitațiilor.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro