Sari direct la conținut

Reacția circumspectă a Kremlinului după ce Volodimir Zelenski a deschis, pentru prima dată, ușa pentru negocierile de pace cu Rusia

HotNews.ro
Reacția circumspectă a Kremlinului după ce Volodimir Zelenski a deschis, pentru prima dată, ușa pentru negocierile de pace cu Rusia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește într-o conferință de presă la Kiev, pe 15 iulie 2024. Sursa foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Kremlinul a reacționat marți cu prudență la aparenta invitație a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru participarea Rusiei la un viitor summit de pace, afirmând că Moscova trebuie să înțeleagă mai intâi ce intenționează Kievul înainte de a participa la discuții, scrie AFP.

Zelenski a dat luni asigurări că este favorabil prezenţei Moscovei la un viitor summit de pace, după conferinţa organizată în Elveţia la mijlocul lui iunie pentru pace în Ucraina şi care a reunit zeci de şefi de stat şi de guvern, dar la care Rusia nu fusese invitată, notează Agerpres.

„Primul summit pentru pace nu era deloc un summit pentru pace. Prin urmare, în mod clar, trebuie întâi să ştim ce înţelege el (Zelenski, n.r.) prin aceasta”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru canalul Zvezda, difuzat marţi pe Telegram.

Luni, Volodimir Zelenski a spus că vrea să prezinte în noiembrie un „plan pentru o pace justă”, după aproape doi ani şi jumătate de conflict la scară mare care s-a soldat până acum cu sute de mii de victime.

Ulterior, el a declarat că doreşte un alt summit asupra păcii în Ucraina, la care Moscova ar putea de data aceasta să participe: „Cred că reprezentanţi ruşi ar trebui să participe la acest al doilea summit”, a adăugat Zelenski.

Rusia continuă să ocupe aproape 20% din teritoriul ucrainean, iar perspectivele unui armistiţiu sau unei păci durabile între Kiev şi Moscova rămân minime în acest stadiu.

Moscova insistă că trebuie să păstreze toate teritoriile ucrainene pe care le ocupă în prezent, în timp ce Kievul cere ca toți soldații ruși să se retragă dincolo de granițele recunoscute internațional ale Ucrainei, inclusiv din peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, mai scrie AFP.

Cu toate acestea, este pentru prima dată după declanşarea atacului rus la scară mare în februarie 2022 când Volodimir Zelenski emite ideea unor discuţii cu Rusia fără retragerea rusă prealabilă de pe teritoriul Ucrainei.

La rândul său, Kremlinul a exclus orice negocieri de pace atât timp cât Ucraina nu îi va ceda cele cinci regiuni a căror anexare este revendicată de Moscova şi nu va renunţa la alianţa ei cu Occidentul. De facto, aceasta ar însemna capitularea Ucrainei, notează agenția franceză de presă.

Washingtonul a transmis luni că sprijină decizia Ucrainei de a invita Rusia la un al doilea summit, dar și-a exprimat îndoiala cu privire la faptul că Moscova ar fi pregătită de negocieri.

„Atunci când vor să invite Rusia la acel summit, desigur, este un lucru pe care îl susținem”, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

„Am susținut întotdeauna diplomația atunci când Ucraina va fi pregătită, dar nu a fost niciodată clar că Kremlinul este pregătit pentru o diplomație reală”, a mai spus el.

Înaintea summitului din Elveția, președintele rus Vladimir Putin a declarat că este deschis negocierilor și că va anunța imediat o încetare a focului dacă Ucraina cedează efectiv teritoriul pe care Moscova îl revendică ca fiind al său.

Zelenski a catalogat cererile lui Putin drept un „ultimatum” teritorial care amintește de cele emise de Adolf Hitler, iar susținătorii occidentali ai Ucrainei, inclusiv Statele Unite, s-au arătat iritați.

Dar la Kiev există o îngrijorare crescândă cu privire la traiectoria pe termen lung a conflictului, având în vedere recentele câștiguri ale Rusiei pe câmpul de luptă și potențialul unei victorii a lui Donald Trump la alegerile din noiembrie din SUA, amintește AFP.

Cu toate acestea, Zelenski a declarat luni că „nu este îngrijorat” de perspectiva unei victorii a lui Trump și că se bazează în continuare pe sprijinul Statelor Unite, cel mai mare susținător financiar și militar al Ucrainei.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro