Sari direct la conținut

Reacția IPJ Sibiu după apariția noilor imagini cu intervenția polițiștilor acuzați că au folosit șoferii drept „scut uman”

HotNews.ro
Reacția IPJ Sibiu după apariția noilor imagini cu intervenția polițiștilor acuzați că au folosit șoferii drept „scut uman”
Polițist român. Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

După apariția unei înregistrări video făcută cu cameră de bord de către un șofer care a fost nevoit să oprească în zona în care polițiștii se pregăteau să oprească șoferul elevțian care gonea pe drum cu mașina furată, IPJ Sibiu a precizat că imaginile oferă posibilitatea de a explica cum s-a desfășurat intervenția oamenilor legii „într-o situație derulată cu rapiditate și cu un grad de pericol crescut”, notează Turnul Sfatului.

La o zi după misiunea polițiștilor, un şofer a susţinut pe pagina sa de Facebook că maşinile participanţilor la trafic au fost oprite de ofițeri la Şelimbăr, pentru a bloca drumul şi a-l prinde astfel pe şoferul care fugea de oamenii legii.

„Am fost folosiţi drept scuturi umane de către Poliţia Română!”, a susţinut, într-o postare pe Facebook, Andrei Ghica, unul dintre şoferii ale căror maşini au fost lovite de tânărul urmărit de poliţişti.

După apariția noilor imagini, IPJ Sibiu susține că polițiștii nu au oprit șoferi.

„Aceste imagini arată clar ce am afirmat, încă de la început, respectiv faptul că polițiștii nu au realizat ,,un scut uman”, nu polițiștii au oprit mașinile, ci soferii au oprit, în dinamica și complexitatea evenimentului. Procedurile de lucru au fost respectate de către polițiști”, precizează reprezentanții IPJ Sibiu.

Aceștia au subliniat încă odată în comunicatul de presă că mașinile au oprit din proprie inițiativă, „în niciun caz la solicitarea polițiștilor”.

„Așa cum am spus și anterior, deplasarea polițiștilor în spatele coloanei a fost realizată pentru a nu îi pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic, pentru a evita o posibilă coliziune între autoturismul urmărit și celelalte mașini, însă timpul scurt nu a mai permis montarea dispozitivului spike, aspect care se vede foarte clar în imagini.

Reiterăm că timpul a fost extrem de scurt, vorbim aici despre câteva secunde, iar polițiștii, în dinamică, chiar au renunțat la a mai arunca dispozitivul, când au observat mașina urmărită, întrucât pericolul ar fi crescut exponențial, dacă îl mai aruncau pe șosea, riscau ricoșarea mult mai puternică în mașinile care staționau, iar urmările ar fi putut fi, într-un grad mare de probabilitate, tragice.

De asemenea, subliniem faptul că imaginile ne arată clar cǎ șoferii au oprit mașinile din proprie inițiativă, spontan, în niciun caz la solicitarea polițiștilor, aceștia fiind în plină acțiune de a ajunge în spatele coloanei, cu intenția de a proteja participanții la trafic și de a opri autoturismul urmărit

Iar faptul că aceste mașini erau mai departe de cele care se aflau mult mai aproape de sensul giratoriu, întărește ceea ce am declarat vis-a-vis de fluxul continuu spre municipiul Sibiu al autoturismelor.”, se mai arată în comunicatul polițiștilor sibieni.

Controverse după intervenția polițiștilor

IPJ Sibiu a mai precizat că instituția va analiza imaginile și datele de care dispune pentru „ a identifica noi măsuri de îmbunatățire a mecanismelor de lucru, în astfel de cazuri, de asemenea complexitate și risc crescut”.

Vă reamintim că un tânăr elvețian de 19 ani a provocat haos, la sfârșitul săptămânii trecute, în județul Sibiu, după ce a furat o mașină din Făgăraș pentru a ajunge la o pădure de lângă Cluj-Napoca.

Când a fost prins, bărbatul, într-o stare vizibil alterată, a afirmat că dorea să ajungă la „Hoia Baciu” pentru „stră-stră-străbunicul său, Contele Dracula, Vlad Ţepeş” şi că speră să poată deveni „vampir”, întrucât a visat toată viaţa la acest lucru.

Intervenția poliției în acest caz a născut mai multe controverse după ce unul unul dintre șoferii care au fost opriți de polițiști înainte ca hoțul de mașini să avarieze trei din mașinile staționate.

INTERVIURILE HotNews.ro