Sari direct la conținut

Reacția lui Călin Georgescu după deciziile CCR, CSAT: Instituțiile statului creează instabilitate

HotNews.ro
Reacția lui Călin Georgescu după deciziile CCR, CSAT: Instituțiile statului creează instabilitate
Călin Georgescu (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Călin Georgescu, care a raportat la AEP zero cheltuieli electorale, acuză instituțiile statului că provoacă instabilitate și furie și cere mass-mediei să creadă doar „doar ce spun oamenii”, după ce Curtea Constituțională a României a decis renumărarea voturilor de la primul tur de scrutin, iar CSAT spune că TikTok l-a favorizat pe candidatul independent care s-a calificat în finala prezidențială pe primul lor.

Georgescu acuză că votul celor peste 2 milioane de oameni care l-au ales este ignorat și se încearcă „în cea mai stridentă formă, eliminarea capacității poporului român de a gândi și de a alege conform propriilor principii morale, creștine și democratice”. 

„Oamenii au dreptul de-a alege, oamenii au puterea de-a alege”.

Totodată, independentul spune că presa și politicienii nu alocă „credibilitate” poporului român, iar instituțiile dau dovadă de negare în timp ce se „încearcă alocarea unui rezultat real al unui vot oricărei instituții, inclusiv TikTok”. 

„Nicio entitate, fie că vorbim de una comercială sau statală, nu este și nu ar trebui să fie mai presus de poporul nostru. Românii și România sunt singurii care au decis și nimic nu este mai presus de credința și dorința noastră”, a subliniat el.

Georgescu acuză că instituțiile încearcă să manipuleze.

„Instituțiile statului creează din echilibru o instabilitate și din pace creează furie. Nu putem permite ca poporul nostru să fie veșnic aservit manipulărilor unor instituții care conduc poporul, dar care în fapt, la rândul lor, nu sunt conduse de popor!”, a spus acesta, adăugând un mesaj adresat presei și cetățenilor:

„Dragă mass media credeți doar ce spun oamenii. Drag popor credeți doar în voi și calea spre lumină este în fața voastră”.

După transmiterea acestui mesaj pe grupul de comunicare, jurnaliștii, care de două zile adresează întrebări la care nu primesc răspuns, au întrebat dacă Georgescu va organiza o conferință de presă.

„Aveți mai sus un comunicat de presă care este mult mai important. Vă rugăm să păstrați ordinea prioritaților așa cum o transmitem către dvs. Mulțumim”, a fost răspunsul primit.

Amintim că CCR a anunțat oficial, joi, printr-o decizie fără precedent, renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur de scrutin. 

Deciziile CSAT și CCR de joi și instituțiile la care Georgescu face referire

Propriu-zis, cererea de anulare a primului tur pe motivul fraudării legii electorale de către Călin Georgescu, „prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România”, a fost respinsă de CCR.

Curtea Constituțională a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024)”.

Însă CCR a hotărât renumărarea tuturor buletinelor de vot, în urma contestației făcută de Cristian Vasile Terheș care o viza pe Elena Lasconi.

Propriu-zis, Terheș a cerut anularea primul tur de scrutin pe motiv că reprezentanţii USR au continuat campania electorală după ce era interzis de lege şi s-au înregistrat nereguli în privinţa voturilor acordate lui Ludovic Orban, ceea ce a influenţat ordinea candidaţilor clasaţi pe locurile doi şi trei.

Terheş a susţinut că a identificat mai multe cazuri în care în procesele verbale voturi valabil exprimate pentru Ludovic Orban au fost puse „din pix” candidatului Elena Lasconi.

Tot joi membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea primului tur al alegerilor prezidențiale.

Potrivit Administrației prezidențiale „un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală”.

Conform sursei citate, membrii CSAT au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să facă de urgență demersuri necesare, conform competențelor legale, „pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința Consiliului”.

După concluzia CSAT, STS a spus că „la nivelul instituției noastre nu există suspiciuni sau indicii referitoare la atacuri cibernetice care să fi avut ca efect modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru alegerile din 24 noiembrie 2024, nefiind influențată corectitudinea procesului electoral”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro